Guláš na 5 způsobů: Uvařte si chalupářskou klasiku v jednom „kotlíku“

Video se připravuje ...
3. srpna 2023 • 12:00

Pokrmy z jednoho hrnce patří mezi ty nejoblíbenější. Jsou snadné na přípravu a uvařit je můžete vždy přesně dle své chuti ze sezónní nabídky surovin. Chystáte se na houby, na ryby, na trh pro čerstvou zeleninu nebo vás přepadla chuť na něco pikantnějšího? Pak jste na správné adrese a naše recepty, jako když najdete!

Vyzkoušejte:
Houbový guláš
Vepřový guláš s červenou řepou
Buřtguláš
Rybí guláš
Fazolový guláš

Přestože guláš není svým původem českým pokrmem, zdomácněl u nás natolik, že si náš jídelníček bez něj již ani nedovedeme představit. Jak v sobě nese i český název, který vzešel z maďarského slova gulya označujícího stádo hovězího dobytka, připravoval se dříve výhradně z masa skotu. Pokrm se nezahušťoval a ve své podstatě se jednalo spíše o vydatnou polévku podávanou s bílým chlebem. V našich končinách získal guláš podobu hustého sytého pokrmu, připravovaného z různých druhů mas, drobů a zeleniny, servírovaného s širokou škálou příloh.

Ke guláši si můžete připravit třeba karlovarský knedlík>>>

Video se připravuje ...

Tradiční zabijačková pochoutka dosáhla takové obliby, že si ji s chutí dopřejeme v mnoha jejích obměnách včetně varianty bez masa. Těšit se tak můžete vždy na zcela nový gurmánský zážitek.  

Houbový guláš

Ať už trávíte léto doma nebo na chalupě, recept na výborný houbový gulášek přijde vždycky vhod. Houby už začínají růst, tak vyrazte do lesa! Pokud budete úspěšní, připravit si můžete houbový gulášek na špeku, guláš z vepřové plece s houbami nebo houbový guláš na smetaně. Jestliže však chuti lesních hub neholdujete nebo se váš košík nezaplnil, jak jste očekávali, nevadí! Výtečný oběd můžete uvařit také ze žampionů nebo hlívy ústřičné, které jsou ve stálé nabídce mnoha obchodů.

Masový základ lze doplnit mnoha druhy zeleniny. Skvěle se hodí například mrkev, řepa nebo hrášek Masový základ lze doplnit mnoha druhy zeleniny. Skvěle se hodí například mrkev, řepa nebo hrášek • Autor: iStock

Vepřový guláš s červenou řepou

Zpestřete si jídelníček zeleninou, která má krásnou barvu a je nabitá vitamíny a uvařte z ní rovnou dva vynikající gulášky. Kdo má rád omamnou vůni a chuť bylinek, může vyzkoušet vepřový gulášek s řepou a tymiánem, ten, kdo holduje ostřejším chutím, pro toho je jako stvořený pikantní guláš z bůčku s chilli. Ale nemusí to být jen červená řepa. Skvělou obměnou je i guláš s hráškem nebo vepřový guláš s mrkví. Pokud má však tato zelenina do vašeho jídelníčku dveře zavřené, uvařit si můžete vepřovou klasiku.  

Buřtguláš

Chybět samozřejmě nemůže ani rychlovka v podobě buřtguláše. I tato chalupářská klasika z oblíbené uzeniny dostála mnoha obměn v návaznosti na sezónní úrodu, a tak si kromě klasického bramborového guláše můžete dopřát také variantu s dýní či cuketou. Pokud jste však všechny špekáčky opekli večer na ohni, uvařit lze také gulášek z točeného salámu.   

Buřtguláš Buřtguláš • Autor: F.O.O.D.

Rybí guláš

Nejen náruživým rybářům přijde jistě vhod rybí pochoutka v podobě guláše. Jestliže chcete uvařit rychle a hlavně chutně, pak vyzkoušejte recept na rybí guláš, který můžete připravit jak z kapra, tak například také z tresky nebo jednoduchý rybí guláš s kořenovou zeleninou. Pokud máte z ryb v lásce jen ty, co plní přání, vyzkoušejte například výborný krůtí guláš s těstovinami.      

Fazolový guláš

Skvělý fazolový gulášek můžeme připravit jak z hovězí kližky, tak čabajské klobásy, která dodá pokrmu jemně pikantní chuť. Opravdu zasytí a je skvělým obědem i do krabičky. Do druhého dne se chutě totiž báječně rozleží, zvýrazní a propojí. Váš gulášek tak bude ještě lepší. Lahodný fazolový guláš si ale můžete připravit i bez masa, je tak skvělou alternativou pro ty, kteří maso nadobro vyřadili ze svých jídelníčků nebo se jeho konzumaci snaží omezit.  

Video se připravuje ...

Autor: red