Guláš na 5 způsobů: Uvařte si chalupářskou klasiku v jednom „kotlíku“

video
17. července 2021 • 00:00

Pokrmy z jednoho hrnce patří mezi ty nejoblíbenější. Jsou snadné na přípravu a uvařit je můžete vždy přesně dle své chuti ze sezónní nabídky surovin. Chystáte se na houby, na ryby, na trh pro čerstvou zeleninu nebo vás přepadla chuť na pikantní chilli? Pak jste na správné adrese a naše recepty jako když najdete!

I přes to, že guláš není svým původem českým pokrmem, zdomácněl u nás natolik, že si náš jídelníček bez něj již ani nedovedeme představit. Jak v sobě nese i český název, který vzešel z maďarského slova gulya označujícího stádo hovězího dobytka, připravoval se dříve výhradně z masa skotu. Pokrm se nezahušťoval a ve své podstatě se jednalo spíše o vydatnou polévku podávanou s bílým chlebem. V našich končinách získal guláš podobu hustého sytého pokrmu, připravovaného z různých druhů mas, drobů a zeleniny, servírovaného s širokou škálou příloh.  

Tradiční zabijačková pochoutka dostála takové obliby, že si ji s chutí dopřejeme v mnoha jejích obměnách včetně varianty bez masa. Těšit se tak můžete vždy na zcela nový gurmánský zážitek.  

Houbový guláš

Ať už trávíte léto doma nebo na chalupě, recept na výborný houbový gulášek přijde vždycky vhod. Pokud tak vyrazíte do lesa a budete mít úspěšný sběr, připravit si můžete houbový gulášek na špeku, guláš z vepřové plece s houbami nebo houbový guláš na smetaně. Jestliže však chuti lesních hub neholdujete nebo se váš košík nezaplnil, jak jste očekávali, nevadí! Výtečný oběd můžete uvařit také ze žampionů nebo hlívy ústřičné, které jsou ve stálé nabídce mnoha obchodů.

Vepřový guláš s červenou řepou

Červená řepa právě dozrává na našich polích a zahradách. Zpestřete si proto jídelníček touto zářivou kráskou nabitou vitamíny a uvařte z ní rovnou dva vynikající gulášky. Kdo má rád omamnou vůni a chuť bylinek, může vyzkoušet vepřový gulášek s řepou a tymiánem, ten, kdo holduje ostřejším chutím, pro toho je jako stvořený pikantní guláš z bůčku s chilli. Skvělou obměnou je i guláš s hráškem nebo vepřový guláš s mrkví. Pokud má však tato zelenina do vašeho jídelníčku dveře zavřené, uvařit si můžete vepřovou klasiku.  

Buřtguláš

Chybět samozřejmě nemůže ani rychlovka v podobě buřtguláše. I tato chalupářská klasika z oblíbené uzeniny dostála mnoha obměn v návaznosti na sezónní úrodu, a tak si kromě klasického bramborového guláše můžete dopřát také variantu s dýní či cuketou. Pokud jste však všechny špekáčky opekli večer na ohni, uvařit lze také gulášek z točeného salámu.   

Rybí guláš

Nejen náruživým rybářům přijde jistě vhod rybí pochoutka v podobě guláše. Jestliže chcete uvařit rychle a hlavně chutně, pak vyzkoušejte recept na rybí guláš, který můžete připravit jak z kapra, tak například také z tresky nebo jednoduchý rybí guláš s kořenovou zeleninou. Pokud máte z ryb v lásce jen ty, co plní přání, vyzkoušejte například výborný krůtí guláš s těstovinami.      

Pokud hledáte další inspiraci, máme pro vás hned 15 originálních receptů nejen na chalupu >>>

Fazolový guláš

Skvělý fazolový gulášek můžeme připravit jak z hovězí kližky, tak čabajské klobásy, která dodá pokrmu jemně pikantní chuť. Opravdu zasytí a je skvělým obědem i do krabičky. Do druhého dne se chutě totiž báječně rozleží, zvýrazní a propojí. Váš gulášek tak bude ještě lepší. Lahodný fazolový guláš si ale můžete připravit i bez masa, je tak skvělou alternativou pro ty, kteří maso nadobro vyřadili ze svých jídelníčků nebo se jeho konzumaci snaží omezit.  

video

Autor: VDŠ