Zapečené řízky podle režiséra Zdeňka Trošky: Skvělý oběd z jednoho pekáče
Chcete-li připravit řízky trochu jinak a přitom neušpinit moc nádobí, tento recept známého českého režiséra je pro vás ten pravý. Na vyhlášených zapečených řízcích s brambory a smetanou Zdeňka Trošky si pochutná celá rodina. Nezapomeňte na šťavnatý salát, zkuste třeba oblíbený coleslaw v jarní verzi podle videoreceptu!
Na klasický trojobal u těchto řízků zapomeňte, i když se bez strouhanky a vajec neobejdete. Jen v trochu opačném pořadí. Bonusem je, že řízky připravujete zároveň s bramborami, takže ušpiníte opravdu minimum nádobí. Co víc by si mohla hospodyňka přát.
K řízkům se hodí jarní varianta salátu Coleslaw, tzv. Jaroslaw >>>
Suroviny na Troškovy řízky
- 8 plátků masa (kuřecí nebo vepřová kotleta)
- 4 ks vajec
- strouhanka
- podravka nebo jiné oblíbené koření
- olej na smažení
- 0,5–1 kg brambor
- 250 ml smetany ke šlehání
- sůl a pepř
Postup přípravy
1. Maso nařežte na plátky a naklepejte. Osolte ho, opepřete a obalte ve strouhance. Můžete ji tam doslova i zaklepat.
2. Rozšlehejte vejce se lžičkou podravky a namáčejte v nich masové plátky.
3. Rozpalte na pánvi olej a osmahněte na něm řízky zprudka do zlatohněda z obou stran.
4. Narychlo osmahnuté řízky vložte do pekáče nebo zapékací mísy a zakryjte je na kolečka nakrájenými a osolenými bramborami. Vše zalijte smetanou ke šlehání. Brambory můžete posypat také oblíbeným strouhaným sýrem.
5. Pekáček vložte do trouby předehřáté na 180 stupňů a pečte, dokud brambory nezměknou a nezískají křupavou zlatavou kůrku.