Zapečené řízky podle režiséra Zdeňka Trošky: Skvělý oběd z jednoho pekáče

16. července 2020 • 06:00

Chcete-li připravit řízky trochu jinak a přitom neušpinit moc nádobí, tento recept oblíbeného českého režiséra je pro vás ten pravý. Na vyhlášených zapečených řízcích s brambory a smetanou Zdeňka Trošky si pochutná celá rodina.

Na klasický trojobal u těchto řízků zapomeňte, i když se bez strouhanky a vajec neobejdete. Jen v trochu opačném pořadí. Bonusem je, že řízky připravujete zároveň s bramborami, takže ušpiníte opravdu minimum nádobí. Co víc by si mohla hospodyňka přát.

Suroviny na Troškovy řízky

8 plátků masa (kuřecí nebo vepřová kotleta)
4 ks vajec
strouhanka
podravka nebo jiné oblíbené koření
olej na smažení
0,5–1 kg brambor
250 ml smetany ke šlehání
sůl
pepř

Postup přípravy

1. Maso nařežte na plátky a naklepejte. Osolte ho, opepřete a obalte ve strouhance. Můžete ji tam doslova i zaklepat.

2. Rozšlehejte vejce se lžičkou podravky a namáčejte v nich masové plátky.

3. Rozpalte na pánvi olej a osmahněte na něm řízky zprudka do zlatohněda z obou stran.

4.  Narychlo osmahnuté řízky vložte do pekáče nebo zapékací mísy a zakryjte je na kolečka nakrájenými a osolenými bramborami. Vše zalijte smetanou ke šlehání. Brambory můžete posypat také oblíbeným strouhaným sýrem.

5. Pekáček vložte do trouby předehřáté na 180 stupňů a pečte, dokud brambory nezměknou a nezískají křupavou zlatavou kůrku.

Jak připravuje řízky slavný šéfkuchař Jan Punčochář a jaký je jeho tajný trik? Podívejte se ZDE >>>

Autor: Redakce