Zelňačka, bramboračka a česnečka: Polévky, které nikdy nezklamou | Magazín | Recepty.cz

Recepty na polévky, které nikdy nezklamou: Bramboračka, zelňačka a česnečka

4. listopadu 2019 • 00:00

Počasí venku nám nepokrytě dává najevo, že je tu podzim a s ním i sychravé počasí. Po návratu domů tak přijde vhod hustá horká polévka, která nejen rychle zahřeje, ale také zasytí. Vybrali jsme pro vás tři osvědčené recepty na ty nejoblíbenější české polévky.

Ne nadarmo se říká, že polévka je grunt. To věděly už naše babičky, kterým stál hrnec s nějakou z nich stále na plotně. Úžasně voněly a ještě lépe chutnaly. Byly totiž připravené poctivě a s láskou. Zavzpomínejte na bezstarostné chvíle dětství a připravte si některou z klasických polévek. Recept a přesný postup zobrazíte kliknutím na název konkrétního pokrmu.

Bramboračka

Snad nejtypičtější a také nejoblíbenější českou polévkou je poctivá bramboračka, která provoní celý byt. Hotová je do půl hodiny, a pokud si ji dáte s krajícem čerstvého chleba, skvěle poslouží jako večeře. Při její přípravě se ale neobejdete bez sušených hub, které polévce dodají tu pravou chuť. Promyté je nezapomeňte předem namočit do misky s vodou. Dohněda obarvenou vodu pak ale v žádném případě nevylévejte do odpadu, přilijte ji spolu s nacucanými houbami do hrnce s polévkou.

Náš tip: Pokud chcete mít bramboračku ještě sytější, přidejte do ní hrst krupek nebo přes vidličku rozklepnuté vajíčko.

Zelňačka s klobásou

Další populární přesnídávkovou polévkou je ta z kysaného zelí. Obvykle se připravuje v pikantní červené verzi s mletou sladkou paprikou, v některých krajích ale dávají přednost verzi bílé. Podstatné ale je, že vám v obou případech na její přípravu stačí pár ingrediencí. Základem je vitamíny nabité kysané zelí, brambory, klobása, zeleninový vývar, trocha sladké paprika a špetka kmínu. Hodí se i kelímek zakysané smetany, kterou před podáváním každému přidáte do talíře. Vedle rozhodně nešlápnete, když ke zlátnoucí cibulce přihodíte ještě na kostičky nakrájený uzený špek, který polévku příjemně ovoní. Uvařte ji nejlépe s předstihem, zelňačka s klobásou je totiž nejlepší až druhý den, kdy se rozleží a všechny ty báječné chutě se propojí.

Náš tip: Zelňačku můžete místo klobásy připravit i s uzeným masem nebo naopak úplně bez masa ve vegetariánské verzi.

Silná česnečka

S chladným počasím stoupá i počet chřipek a nachlazení. Pokud budete mít pocit, že na vás „něco leze“, rozhodně nešlápnete vedle s receptem na poctivou česnečku, která je jednou z nejzdravějších polévek vůbec. Uvařit si ji ale můžete i v případě, že se budete cítit naprosto zdraví. Správně připravená polévka dokáže zmírnit bolesti v krku, uvolnit dýchací cesty, poradí si s rýmou. Navíc je hotová raz dva. Podstatné je ale přidat česnek až nakonec a polévku s ním už nevařit, abyste nepřišli o cenné léčivé látky. A rozhodně s ním nešetřete!

Náš tip: Bleskově můžete česnečku připravit i z vody, která vám zůstane po uvaření brambor. Nevylévejte ji do odpadu, ale slijte do hrnce, přidejte trochu vidličkou rozmačkaných brambor, majoránku, trošku drceného kmínu, špetku čerstvě namletého pepře a samozřejmě nadrcený či nastrouhaný česnek. Někdo přidává ještě vajíčko, ať už celé nebo rozšlehané.

Více receptů  nejen na klasické české polévky, ale také na tradiční pokrmy, které jsme milovali jako děti, oblíbené zákusky, tipy, jak připravit svatomartinskou husu s lokšemi, a celou řadu dalších dobrot najdete v listopadovém čísle časopisu F.O.O.D. Kupte si předplatné nebo konkrétní číslo, a to i v elektronické podobě >>>

FOOD listopad

Autor: Lenka Chvostová, F.O.O.D.