Směs z masa jako rychlý oběd i večeře: Toto je 5 nejlepších receptů
Zužitkujte zbytky zeleniny z lednice nebo okrájené maso, které vám zbylo při přípravě řízků či třeba roštěnek. Masové směsi jsou v mnoha domácnostech populární a není se čemu divit. Vybrali jsme pro vás několik oblíbených receptů, které rozhodně stojí za vyzkoušení.
Katův šleh
Neexistuje snad jiné jídlo, které by vyvolávalo tolik kontroverze. Někdo ho miluje, jiný by do úst nevložil ani jediné sousto. Takzvaný „kaťák“ v minulosti kraloval většině českých hospod a restaurací. V některých ho dokonce najdete dodnes. Nejčastěji si ale katův šleh lidé připravují doma. Jde o minutkovou směs nudliček z vepřového nebo kuřecího masa, cibule, nakládané kapie, sterilovaných okurek, kečupu a worcesteru pro dochucení. Chybět samozřejmě nesmí ani feferonka, která pokrmu dodá ten správný říz. Původně byl servírovaný posypaný strouhaným křenem, někdo ale dává přednost raději strouhanému sýru. Nejlepší přílohou jsou malé bramboráčky, chutná ale i s hranolky, rýží, čerstvým chlebem nebo třeba na sádle osmaženou topinkou.
Mletá směs
Hodně oblíbenou ingrediencí je také mleté maso, ať už hovězí, vepřové nebo mix obou. Nemusíme z něj ale pořád dokola dělat jen sekanou, karbanátky nebo masové kuličky. Skvěle se totiž hodí i pro přípravu různých rychlých masových směsí. Jednou z nich je například mletá směs s fazolemi. Můžete je ale nahradit třeba cizrnou nebo nakládanou kukuřicí. Základem je na másle nebo ghí osmažené mleté maso, rajčata a papriky. Nezapomeňte na bylinky, které pokrm řádně dochutí. Podušenou směs podávejte ideálně s rýží, ale nic nezkazíte ani bramborami nebo opečeným chlebem.
Játrová směs
Zapomeňte na nevábně vypadající pokrm ze školní jídelny v univerzální omáčce, který vám játra navždycky zprotivil. Tvrdá vepřová játra na cibulce s rozvařenou rýží chutnala málokomu. Další z rychlých masových směsí je připravená sice také z jater, ale z těch drůbežích, kterým určitě přijdete na chuť. Jsou jemná, a pokud je správně připravíte, budou se doslova rozplývat na jazyku. Pro přípravu játrové směsi se zeleninou budete kromě kuřecích jatýrek potřebovat cibuli, česnek, papriku, pórek a trochu rajčatového protlaku, sojové a sladké chilli omáčky. Pokud dáváte přednost pikantnějším pokrmům, přidejte také feferonku. Podávejte s čerstvým chlebem, opečeným toustem či topinkou, hranolky nebo vařeným bramborem. Dozdobit směs na talíři můžete nasekanou zelenou petrželkou, pažitkou nebo jarní cibulkou.
Rybí směs
Směs se spoustou narychlo orestované zeleniny není zapovězená ani milovníkům ryb, jejichž maso je lehké a dietní. Navíc pro dostatečnou tepelnou úpravu potřebuje skutečně jen pár minut. Asií inspirovaná rybí směs se zeleninou skvěle chutná s čínskými nudlemi, ať už těmi rýžovými nebo pšeničnými, podávat byste ji ale mohli i s uvařenou rýží. Pro její přípravu se hodí v podstatě jakékoliv ryby se světlým masem, jako jsou například mořská treska či halibut nebo sladkovodní tilápie. Pro dochucení použijte fermentovanou rybí omáčku vyrobenou z ančoviček, která sice příliš nevoní, hotový pokrm s ní ale bude chutnat lépe.
Selská směs
Poslední z vybraných receptů je skutečně směsí se vším všudy. Kombinuje celou řadu oblíbených surovin. Kromě vepřového plecka obsahuje ještě uzené maso a uzeninu, cibuli, papriku, mrkev, žampióny a také smetanu na zjemnění omáčky. Selská směs se podává posypaná nahrubo nastrouhanou nivou, s bramborovými kroketami, hranolky nebo rýží.