Jak naporcovat králíka: Česká klasika s Aničkou
Vyhýbáte se koupi celého králíka, protože si nevíte rady s jeho zpracováním? Jeho porcování vám zabere jen pár minut. Naučte se králíka naporcovat tak, abyste využili každý kousek, a zjistěte, která část se na co nejlépe hodí. Praktický postup krok za krokem najdete ve videu v úvodu článku.
Králík u nás patří mezi oblíbená masa. Jeho popularita tkví v nenáročné přípravě a je všeobecně známo, že králičí maso je výživově velice hodnotné. Neobsahuje téměř žádný tuk a má nízký obsah cholesterolu, proto je součástí všech redukčních i zdravotních diet.
Neomezujte se pouze na nákup masa z určité části, zpracujte celý kus a zužitkujte přední i zadní běhy, trup a hřbet, případně hlavu i vnitřnosti a dopřávejte si zdravé a dietní králičí maso častěji.
Jak na porcování celého králíka?
1. Nejprve úplně jednoduše oddělíme zadní běhy v kyčelním kloubu podél svalu.
2. Vyjmeme játra a případně i ledviny, které můžeme později, případně i s hlavou, využít na přípravu polévky.
3. Přední běhy odřízneme spolu s lopatkou. Maso z nich je sušší, hodí se proto na kratší úpravy.
4. V nejvyšším místě páteře oddělíme od trupu hřbet a z něj získáme válečky, nejjemnější část králičího masa, vhodnou na minutkové úpravy.