Jak naporcovat králíka: Česká klasika s Aničkou

1080p720p360p
21. dubna 2018 • 00:00

Vyhýbáte se koupi celého králíka, protože si nevíte rady s jeho zpracováním? Jeho porcování vám zabere jen pár minut. Naučte se králíka naporcovat tak, abyste využili každý kousek, a zjistěte, která část se na co nejlépe hodí. Praktický postup krok za krokem najdete ve videu v úvodu článku.

Králík u nás patří mezi oblíbená masa. Jeho popularita tkví v nenáročné přípravě a je všeobecně známo, že králičí maso je výživově velice hodnotné. Neobsahuje téměř žádný tuk a má nízký obsah cholesterolu, proto je součástí všech redukčních i zdravotních diet.

Neomezujte se pouze na nákup masa z určité části, zpracujte celý kus a zužitkujte přední i zadní běhy, trup a hřbet, případně hlavu i vnitřnosti a dopřávejte si zdravé a dietní králičí maso častěji.

Jak na porcování celého králíka?

1. Nejprve úplně jednoduše oddělíme zadní běhy v kyčelním kloubu podél svalu. 

2. Vyjmeme játra a případně i ledviny, které můžeme později, případně i s hlavou, využít na přípravu polévky.

3. Přední běhy odřízneme spolu s lopatkou. Maso z nich je sušší, hodí se proto na kratší úpravy.

4. V nejvyšším místě páteře oddělíme od trupu hřbet a z něj získáme válečky, nejjemnější část králičího masa, vhodnou na minutkové úpravy.

Nejlepší recepty z králíka najdete ZDE >>>