Jablečný závin, který chutná božsky aneb osvědčené triky našich babiček
Jablečný závin neboli štrúdl je taková typická podzimní rychlovka, kterou všichni milujeme. Jak na to, aby byl oblíbený dezert nadýchaný, šťavnatý a vláčný a zároveň nebyl rozmočený a těsto se netrhalo? Máme pro vás několik tipů, jak milovaný závin dovést k naprosté dokonalosti.
I když jde o klasiku, kterou už v životě někdy připravovala asi každá hospodyňka, a recepty na štrúdly se obvykle dědí z generace na generaci, stále jsme čas od času překvapeni, že se nám tenhle osvědčený moučník nepovede tak, jak jsme si představovali. A samozřejmě se to obvykle stane v moment, kdy nám na tom zrovna nejvíc záleží!
Nezáleží přitom na tom, zda ho děláme z listového, taženého, nebo kynutého těsta. Každé z nich se může při válení lepit a upečený štrúdl být ve výsledku splasklý a potrhaný. Toho všeho se dá snadno vyvarovat. Máme pro vás pár triků, díky kterým připravíte dokonalý závin už pokaždé.
Štrúdl z hotového listového těsta je velmi jednoduchý>>>
Mouku pro nadýchané těsto vždy prosijte
Pokud děláte těsto vlastní, mouku prosijte přes jemné sítko. I když můžete mít pocit, že je to zbytečné, tento krok nepodceňte. Mouka během skladování vlhne a při transportu se navíc v balení upěchuje. Prosetím se vysuší, provzdušní a nakypří. Upečené těsto pak bude nádherně lehké a nadýchané, navíc můžete eliminovat případné nečistoty. Použít můžete i trik našich babiček, které do těsta přidávaly lžíci octa. Díky němu zůstalo krásně vláčné, nelepilo se a netrhalo.
Závin s jablky se nerozmočí, když náplň podsypete
Pokud máte šťavnatější jablka, posypte připravené rozválené těsto strouhankou. Ta vstřebá přebytečnou vlhkost, těsto zbytečně nenavlhne, nebude mít tendenci prosakovat a náplň vám během pečení nebude vytékat a připalovat se. Místo strouhanky můžete použít také nadrcené piškoty, strouhaný perník, kokos nebo jemně mleté ořechy. Strouhanku můžete také před nasypáním na těsto osmažit na másle. V takovém případě bude mít skvělou chuť, ale počítejte s tím, že osmažená strouhanka už příliš šťávy z jablek nenasaje. Do tohoto tradičního taženého štrúdlu se používají nejen máslová strouhanka a šťavnaté rozinky se skořicí, ale i trocha kakaa.
Štrúdl chutná skvěle s jablky i tvarohem
Jestli chcete jablečný štrúdl ještě vylepšit, může k jablíčkům přidat například rozinky, ať už přírodní nebo naložené v rumu, sušené brusinky, sušené višně, sekané mandle nebo vlašské či lískové ořechy. Chybět by neměla mletá skořice. Pokud máte čas a chuť, připravte si nejdřív z cukru a kousku másla karamel a na malé kostky nakrájená jablíčka na něm poduste. Vychladlou směs rozvrstvěte na těsto. V každém případě si ale dejte pozor na to, aby těsto nebylo příliš tenké a abyste to s náplní nepřehnali. I v tomto případě totiž platí, že méně je někdy více. Vyzkoušet můžete ale i tvarohovou náplň s pudinkem nebo netradiční třešňový závin.
Závin před pečením propíchejte nebo zapleťte
Aby vám štrúdl při pečení nepraskal a po vytažení z trouby nesplaskl, je třeba do těsta z vrchu udělat otvory. Těmi bude během pečení pomalu unikat přebytečná pára. Navíc se vám závin lépe propeče a vy budete mít záruku, že uvnitř nezůstane syrový. Použijte třeba vidličku, kterou těsto na několika místech propíchejte, nebo těsto před zavinutím štrúdlu po stranách nařezejte a závin efektně zapleťte.
Máslo a cukr vytvoří karamelovou krustu
Když máte rádi štrúdl křupavější, potřete ho na plechu celý rozpuštěným máslem a posypte cukrem. Ten při pečení vytvoří na povrchu úžasnou karamelovou krustu. Použít můžete buď cukr krupici, nebo silnější vrstvu moučkového cukru. Na listové těsto použijte místo másla rozšlehané vajíčko a štúdl jím potřete jen na vrchu, ne po stranách. Díky této kůrčičce štrúdl po vyndání z trouby nesplaskne a zůstane nadýchaný.
Vyzkoušejte některý z osvědčených receptů na štrúdl. Najdete je ZDE.