Jablečný závin, který chutná božsky aneb osvědčené triky našich babiček

17. září 2023 • 08:00

Jablečný závin neboli štrúdl je taková typická podzimní rychlovka, kterou všichni milujeme. Jak na to, aby byl oblíbený dezert nadýchaný, šťavnatý a vláčný a zároveň nebyl rozmočený a těsto se netrhalo? Máme pro vás několik tipů, jak milovaný závin dovést k naprosté dokonalosti.

I když jde o klasiku, kterou už v životě někdy připravovala asi každá hospodyňka, a recepty na štrúdly se obvykle dědí z generace na generaci, stále jsme čas od času překvapeni, že se nám tenhle osvědčený moučník nepovede tak, jak jsme si představovali. A samozřejmě se to obvykle stane v moment, kdy nám na tom zrovna nejvíc záleží!

Nezáleží přitom na tom, zda ho děláme z listového, taženého, nebo kynutého těsta. Každé z nich se může při válení lepit a upečený štrúdl být ve výsledku splasklý a potrhaný. Toho všeho se dá snadno vyvarovat. Máme pro vás pár triků, díky kterým připravíte dokonalý závin už pokaždé.

Štrúdl z hotového listového těsta je velmi jednoduchý>>>

Video se připravuje ...

Mouku pro nadýchané těsto vždy prosijte

Pokud děláte těsto vlastní, mouku prosijte přes jemné sítko. I když můžete mít pocit, že je to zbytečné, tento krok nepodceňte. Mouka během skladování vlhne a při transportu se navíc v balení upěchuje. Prosetím se vysuší, provzdušní a nakypří. Upečené těsto pak bude nádherně lehké a nadýchané, navíc můžete eliminovat případné nečistoty. Použít můžete i trik našich babiček, které do těsta přidávaly lžíci octa. Díky němu zůstalo krásně vláčné, nelepilo se a netrhalo.

Závin s jablky se nerozmočí, když náplň podsypete

Pokud máte šťavnatější jablka, posypte připravené rozválené těsto strouhankou. Ta vstřebá přebytečnou vlhkost, těsto zbytečně nenavlhne, nebude mít tendenci prosakovat a náplň vám během pečení nebude vytékat a připalovat se. Místo strouhanky můžete použít také nadrcené piškoty, strouhaný perník, kokos nebo jemně mleté ořechy. Strouhanku můžete také před nasypáním na těsto osmažit na másle. V takovém případě bude mít skvělou chuť, ale počítejte s tím, že osmažená strouhanka už příliš šťávy z jablek nenasaje. Do tohoto tradičního taženého štrúdlu se používají nejen máslová strouhanka a šťavnaté rozinky se skořicí, ale i trocha kakaa.

Štrúdl chutná skvěle s jablky i tvarohem

Jestli chcete jablečný štrúdl ještě vylepšit, může k jablíčkům přidat například rozinky, ať už přírodní nebo naložené v rumu, sušené brusinky, sušené višně, sekané mandle nebo vlašské či lískové ořechy. Chybět by neměla mletá skořice. Pokud máte čas a chuť, připravte si nejdřív z cukru a kousku másla karamel a na malé kostky nakrájená jablíčka na něm poduste. Vychladlou směs rozvrstvěte na těsto. V každém případě si ale dejte pozor na to, aby těsto nebylo příliš tenké a abyste to s náplní nepřehnali. I v tomto případě totiž platí, že méně je někdy více. Vyzkoušet můžete ale i tvarohovou náplň s pudinkem nebo netradiční třešňový závin.

Závin před pečením propíchejte nebo zapleťte

Aby vám štrúdl při pečení nepraskal a po vytažení z trouby nesplaskl, je třeba do těsta z vrchu udělat otvory. Těmi bude během pečení pomalu unikat přebytečná pára. Navíc se vám závin lépe propeče a vy budete mít záruku, že uvnitř nezůstane syrový. Použijte třeba vidličku, kterou těsto na několika místech propíchejte, nebo těsto před zavinutím štrúdlu po stranách nařezejte a závin efektně zapleťte.

Štrúdl před pečením potřete máslem a skořicí Štrúdl před pečením potřete máslem a skořicí • Autor: shutterstock.com

Máslo a cukr vytvoří karamelovou krustu

Když máte rádi štrúdl křupavější, potřete ho na plechu celý rozpuštěným máslem a posypte cukrem. Ten při pečení vytvoří na povrchu úžasnou karamelovou krustu. Použít můžete buď cukr krupici, nebo silnější vrstvu moučkového cukru. Na listové těsto použijte místo másla rozšlehané vajíčko a štúdl jím potřete jen na vrchu, ne po stranách. Díky této kůrčičce štrúdl po vyndání z trouby nesplaskne a zůstane nadýchaný.

Vyzkoušejte některý z osvědčených receptů na štrúdl. Najdete je ZDE.

Video se připravuje ...

Autor: red