5 skvělých nápadů, jak zavařit jablka: Vyrobte si kompot, džem, ocet nebo přísadu nejen do koláčů

5. října 2023 • 00:00

Urodilo se vám letos hodně jablek a vy nemáte, kde byste je čerstvá uchovali až do jara? Zkuste je zavařit. Máme pro vás pár zajímavých nápadů, jak jablka zpracovat. 

Jablka jsou jednou z typických českých ingrediencí. Dají se použít ve studené i teplé kuchyni, ale skvěle se hodí také na pečení nebo jako výborná mňamka pro naše nejmenší.

Jablečný štrúdl je oblíbená klasika nejen na podzim>>>

Video se připravuje ...

A když máte jablek hodně, je nejlepší je zpracovat tak, aby vám vydržela nejméně do jara. Tak schválně, na který z našich receptů vsadíte a vyzkoušíte ho?

Jablečný kompot se skořicí

Jablečný kompot Jablečný kompot • Autor: iStock

Suroviny:

  • 2 kg jablek

Na nálev: 

na 1 l vody 250 g cukru

Kromě toho:

  • citronová kůra
  • mletá skořice
  • celá skořice
  • hřebíček

Postup:

1. Jablka omyjte a oloupejte, zbavte jádřinců a nakrájejte na kostičky nebo osminky. Vodu svařte s odpovídajícím množstvím cukru, až se rozpustí, a nechte prochladnout.

2. Nakrájená jablka naskládejte do čistých sklenic a zalijte je vlažným cukrovým roztokem. Do každé sklenice pak ještě přidejte hřebíček, kousek celé skořice, špetku mleté skořice a malý kousek citronové kůry.

3. Sklenice zavíčkujte a sterilujte dle velikosti sklenic asi 15 minut při 85 °C.

Jablečný džem

Jablečný džem Jablečný džem • Autor: iStock

Suroviny:

  • 1 kg oloupaných jablek
  • 40 ml citronové šťávy 
  • nakrájená kůra z 1 citronu
  • 100 g krupicového cukru
  • 220 ml nepřislazovaného jablečného moštu
  • 1 sáček vanilkového cukru
  • 1 lžička mleté skořice

Postup:

1. Oloupaná jablka bez jádřinců nakrájejte na kostičky.

2. Do většího kastrolu nalijte jablečný mošt, přidejte citronovou šťávu, kůru, oba druhy cukru a skořici a vše zahřejte, až se cukr rozpustí.

3. Přidejte jablka, přiveďte k varu a nechte vařit asi 10 minut. Pak stáhněte trochu plamen a vařte dalších 10 minut. Stáhněte plamen na minimum a jablka za občasného míchání vařte dalších 5-10 minut nebo dokud směs nezhoustne. 

4. Horký džem nalijte do sterilovaných skleniček, dobře je uzavřete, otočte dnem vzhůru a nechte vychladnout. Skladujte je v temnu a chladu nebo je případně ještě sterilujte asi 15 minut při teplotě 85 °C.

Jablečné pyré

Jablečné pyré Jablečné pyré • Autor: iStock

Suroviny:

  • 2 kg jablek
  • 1 celá skořice
  • 1 ks badyánu
  • 2 citrony
  • 400 ml vody

Postup:

1. Jablka oloupejte, zbavte jádřinců a nakrájejte na kostičky.

2. Nasypte je do hrnce, zalijte vodou, přidejte šťávu z citronů, skořici a badyán a přiveďte k varu. Pak ztlumte plamen a vařte pozvolna asi 25–30 minut.

3. Z uvařené směsi vyjměte celé koření a rozmixujte ji na pyré. 

4. Jablečné pyré můžete sníst hned nebo ho nalijte do čistých skleniček, uzavřete a sterilujte asi 20 minut při 85 °C.

Domácí jablečný ocet

Příprava jablečného octa Příprava jablečného octa • Autor: iStock

Suroviny:

  • 1 kg jablek
  • 2 l vody

Kromě toho:

  • sklenice o objemu alespoň 4 l
  • čistá utěrka nebo plátýnko
  • gumička

Postup:

1. Jablka omyjte a zbavte stopek a bubáku. Pak je nastrouhejte i s jádřinci nahrubo.

2. Nastrouhaná jablka nasypte do velké sklenice a zalijte převařenou studenou vodou. Hrdlo sklenice zakryjte utěrkou a připevněte ji pomocí gumičky.

3. Naplněnou lahev nechte stát v tmavém koutě při pokojové teplotě asi 10 dní. Minimálně jednou denně, ideálně ale ráno i večer, obsah promíchejte dřevěnou vařečkou a znovu zakryjte utěrkou. 

4. Po deseti dnech obsah sklenice přefiltrujte přes jemné plátno. Vzniklou tekutinu nalijte do čisté vymyté lahve. Opět ji zakryjte čistou tkaninou a ocet nechte ještě tři týdny kvasit v tmavším koutě, dokud se nezačnou dělat bubliny. 

5. Hotový ocet přeceďte přes plátýnko do menších skleniček a můžete ho začít používat. Uchovávejte ho na chladném a temném místě.

Strouhaná jablka na zimu

Zavařte si strouhaná jablka. Vydrží vám celou zimu. Zavařte si strouhaná jablka. Vydrží vám celou zimu. • Autor: iStock

Suroviny:

  • 10 kg jablek
  • citronová šťáva nebo ocet

Postup:

1. Jablka omyjte, zbavte stopek a jádřinců a dejte je do vody s trochou octa nebo citronové šťávy, aby příliš nezhnědla.

2. Postupně je nastrouhejte nahrubo do mísy a nechte chvíli stát, aby pustila šťávu.

3. Pak nastrouhaná jablka naplňte do sklenic, pořádně je upěchujte a šťávu z jablek odlévejte. Je důležité jablka opravdu dobře upěchovat, jinak by se během sterilování rozvařila.

4. Sklenice zavíčkujte, sterilujte asi 15 minut při teplotě 70 °C a nechte vychladnout.

TIP: Takto zavařená jablka můžete používat celou zimu, například do koláčů nebo štrúdlů. A nebojte se, že ztmavnou. Během vaření opět zesvětlají.

Strouhaná jablka můžete přidávat i do ovesné kaše ke snídani>>>

Video se připravuje ...

Autor: PL