5 skvělých nápadů, jak zavařit jablka: Vyrobte si kompot, džem, ocet nebo přísadu nejen do koláčů
Urodilo se vám letos hodně jablek a vy nemáte, kde byste je čerstvá uchovali až do jara? Zkuste je zavařit. Máme pro vás pár zajímavých nápadů, jak jablka zpracovat.
Jablka jsou jednou z typických českých ingrediencí. Dají se použít ve studené i teplé kuchyni, ale skvěle se hodí také na pečení nebo jako výborná mňamka pro naše nejmenší.
Jablečný štrúdl je oblíbená klasika nejen na podzim>>>
A když máte jablek hodně, je nejlepší je zpracovat tak, aby vám vydržela nejméně do jara. Tak schválně, na který z našich receptů vsadíte a vyzkoušíte ho?
Jablečný kompot se skořicí
Suroviny:
- 2 kg jablek
Na nálev:
na 1 l vody 250 g cukru
Kromě toho:
- citronová kůra
- mletá skořice
- celá skořice
- hřebíček
Postup:
1. Jablka omyjte a oloupejte, zbavte jádřinců a nakrájejte na kostičky nebo osminky. Vodu svařte s odpovídajícím množstvím cukru, až se rozpustí, a nechte prochladnout.
2. Nakrájená jablka naskládejte do čistých sklenic a zalijte je vlažným cukrovým roztokem. Do každé sklenice pak ještě přidejte hřebíček, kousek celé skořice, špetku mleté skořice a malý kousek citronové kůry.
3. Sklenice zavíčkujte a sterilujte dle velikosti sklenic asi 15 minut při 85 °C.
Jablečný džem
Suroviny:
- 1 kg oloupaných jablek
- 40 ml citronové šťávy
- nakrájená kůra z 1 citronu
- 100 g krupicového cukru
- 220 ml nepřislazovaného jablečného moštu
- 1 sáček vanilkového cukru
- 1 lžička mleté skořice
Postup:
1. Oloupaná jablka bez jádřinců nakrájejte na kostičky.
2. Do většího kastrolu nalijte jablečný mošt, přidejte citronovou šťávu, kůru, oba druhy cukru a skořici a vše zahřejte, až se cukr rozpustí.
3. Přidejte jablka, přiveďte k varu a nechte vařit asi 10 minut. Pak stáhněte trochu plamen a vařte dalších 10 minut. Stáhněte plamen na minimum a jablka za občasného míchání vařte dalších 5-10 minut nebo dokud směs nezhoustne.
4. Horký džem nalijte do sterilovaných skleniček, dobře je uzavřete, otočte dnem vzhůru a nechte vychladnout. Skladujte je v temnu a chladu nebo je případně ještě sterilujte asi 15 minut při teplotě 85 °C.
Jablečné pyré
Suroviny:
- 2 kg jablek
- 1 celá skořice
- 1 ks badyánu
- 2 citrony
- 400 ml vody
Postup:
1. Jablka oloupejte, zbavte jádřinců a nakrájejte na kostičky.
2. Nasypte je do hrnce, zalijte vodou, přidejte šťávu z citronů, skořici a badyán a přiveďte k varu. Pak ztlumte plamen a vařte pozvolna asi 25–30 minut.
3. Z uvařené směsi vyjměte celé koření a rozmixujte ji na pyré.
4. Jablečné pyré můžete sníst hned nebo ho nalijte do čistých skleniček, uzavřete a sterilujte asi 20 minut při 85 °C.
Domácí jablečný ocet
Suroviny:
- 1 kg jablek
- 2 l vody
Kromě toho:
- sklenice o objemu alespoň 4 l
- čistá utěrka nebo plátýnko
- gumička
Postup:
1. Jablka omyjte a zbavte stopek a bubáku. Pak je nastrouhejte i s jádřinci nahrubo.
2. Nastrouhaná jablka nasypte do velké sklenice a zalijte převařenou studenou vodou. Hrdlo sklenice zakryjte utěrkou a připevněte ji pomocí gumičky.
3. Naplněnou lahev nechte stát v tmavém koutě při pokojové teplotě asi 10 dní. Minimálně jednou denně, ideálně ale ráno i večer, obsah promíchejte dřevěnou vařečkou a znovu zakryjte utěrkou.
4. Po deseti dnech obsah sklenice přefiltrujte přes jemné plátno. Vzniklou tekutinu nalijte do čisté vymyté lahve. Opět ji zakryjte čistou tkaninou a ocet nechte ještě tři týdny kvasit v tmavším koutě, dokud se nezačnou dělat bubliny.
5. Hotový ocet přeceďte přes plátýnko do menších skleniček a můžete ho začít používat. Uchovávejte ho na chladném a temném místě.
Strouhaná jablka na zimu
Suroviny:
- 10 kg jablek
- citronová šťáva nebo ocet
Postup:
1. Jablka omyjte, zbavte stopek a jádřinců a dejte je do vody s trochou octa nebo citronové šťávy, aby příliš nezhnědla.
2. Postupně je nastrouhejte nahrubo do mísy a nechte chvíli stát, aby pustila šťávu.
3. Pak nastrouhaná jablka naplňte do sklenic, pořádně je upěchujte a šťávu z jablek odlévejte. Je důležité jablka opravdu dobře upěchovat, jinak by se během sterilování rozvařila.
4. Sklenice zavíčkujte, sterilujte asi 15 minut při teplotě 70 °C a nechte vychladnout.
TIP: Takto zavařená jablka můžete používat celou zimu, například do koláčů nebo štrúdlů. A nebojte se, že ztmavnou. Během vaření opět zesvětlají.
Strouhaná jablka můžete přidávat i do ovesné kaše ke snídani>>>