Nejlepší hruškové koláče: 10 sladkých i slaných receptů, které využijete během babího léta

10. září 2023 • 06:00

Hrušky jsou trochu opomíjené ovoce, přitom moučníky z nich upečené jsou možná ještě lepší než ty z jablek nebo švestek. Navíc se skvěle hodí nejen do sladkých, ale i slaných koláčů. Stačí si vybrat, který upečete.

Hrušky jsou nejen dobré, ale i zdravé ovoce. V čínské medicíně se používají více než 2000 let. Kromě vitaminů a minerálů (hlavně vitaminu C a draslíku) jsou plné i rozpustné a dobře stravitelné vlákniny. Mají nízký glykemický index, a protože patří mezi nejméně dráždivé potraviny, jsou ideální pro děti a při speciálních dietách.

Do koláčů jsou hrušky jako dělané, protože i po upečení hezky drží tvar a nerozpadají se. Lze je skvěle kombinovat s různými těsty i voňavým kořením, výborně ladí s ořechy a také smetanou, tvarohem nebo sýry, včetně těch plísňových. Využijte toho a upečte si některý z voňavých koláčů:

Báječný hruškový koláč

Video se připravuje ...

Rychlý a jednoduchý koláč z drobenkového těsta s tvarohovou náplní a hruškami zvládnou i začátečníci. Upečte si ho podle videoreceptu.

Mandlový koláč s pošírovanými hruškami

Mandlový koláč s pošírovanými hruškami Mandlový koláč s pošírovanými hruškami • Autor: F.O.O.D.

Koláč, který potěší oko i chuťové pohárky a provoní celou kuchyni. Základem je mandlový korpus pokladený hruškami pošírovanými v červeném víně a zalitý smetanovo-mandlovou náplní.

Křehký koláč s krémem a hruškami

Křehký koláč s krémem a hruškami Křehký koláč s krémem a hruškami • Autor: F.O.O.D.

Jemné a křehké těsto s voňavou krémovu náplní a to vše korunované slaďoučkými hruškami posypanými mandlemi. Tento koláč si zamilujete.

Hruškový litý koláč

Hruškový koláč s čokoládou Hruškový koláč s čokoládou • Autor: iStock

Vláčný koláč z jednoduchého litého těsta je na vršku pokladený šťavnatými hruškami a uvnitř skrývá kousky lahodné čokolády. 

Hruškový crumble

Hruškový crumble s perníkem Hruškový crumble s perníkem • Autor: F.O.O.D.

Nejen do chladnějších dnů je ideální crumble z hrušek a netradiční křupavé drobenky z rumových perníčků, nasekaných mandlí a másla.

Pražský koláč s opilými hruškami

Pražský koláč s opilými hruškami Pražský koláč s opilými hruškami • Autor: F.O.O.D.

Vyzkoušejte podzimní variaci na populární pražský koláč plněný nadýchaným vanilkovým krémem a opilými hruškami a bohatě zasypaný drobenkou.

Valašské hruškové frgály

Hruškové frgály Hruškové frgály • Autor: recepty.cz

Po nádherně vláčných frgálech z tenkého těsta, voňavé hruškové náplně a křupavé drobenky se jen zapráší. Recept je totiž od oblíbeného cukráře Josefa Maršálka

Žemlovka s jablky a hruškami

Žemlovka s jablkem a hruškou Žemlovka s jablkem a hruškou • Autor: F.O.O.D.

Ze zbylé vánočky si můžete upéct voňavou a snadnou žemlovku s jablky a hruškami, zasypanou nahrubo nasekanými vlašskými ořechy a plátky mandlí.

Sýrovo-hruškový koláč

Sýrovo-hruškový koláč s lískovými ořechy Sýrovo-hruškový koláč s lískovými ořechy • Autor: F.O.O.D.

Sladké hrušky se skvěle hodí k sýrům s modrou plísní, což potvrzuje i tento slaný koláč z listového těsta posypaný lískovými oříšky a vonící tymiánem.

Mini quiche s hruškami

Mini quiche s hruškami a kozím sýrem Mini quiche s hruškami a kozím sýrem • Autor: F.O.O.D.

Quiche v mini verzi plněné hruškami, kadeřávkem a zrajícím sýrem, jsou ideálním pohoštěním pro návštěvu nebo večeří pro opravdové labužníky.

Video se připravuje ...

Autor: AK