9 nejlepších jablečných dezertů, které si zamilujete: Oblečte jablka do županu nebo je zaviňte do křehkého těsta
Potěšte rodinu o nedělním odpoledni báječným dezertem z jablek. Vsaďte na klasiku v podobě oblíbeného taženého jablečného závinu, který pekla vaše milovaná babička, nebo dejte přednost neotřelé chuti pečených jablek s ořechy, brusinkami a karamelem.
Jablečná sezóna je v plném proudu, a tak je nejvyšší čas úrodu poctivě zpracovat nejlépe formou dobrého dezertu! Vyberte si z našich tipů něco originálního nebo vsaďte na klasiku, která nikdy neomrzí.
Jablka v županu patří mezi oblíbenou klasiku, kterou máte hotovou za pár minut. Použít můžete také hrušky, ke kterým se hodí stejné koření.
Crumble s jablky je snadný křupavý dezert, který si oblíbíte od prvního sousta. K přípravě poslouží nejlépe máslové sušenky. Kromě jablek můžete využít také švestky nebo hrušky.
Zapečená jablka jsou naplněná směsí másla s nahrubo nasekanými ořechy a sušenými brusinkami, karamelem a skořicí. Nejlépe si na nich pochutnáte s kopečkem vanilkové zmrzliny.
Zbylo vám postarší pečivo a nevíte co s ním? Žemlovku s jablkem a hruškou zasypanou nasekanými oříšky a plátky mandlí si zkrátka zamilujete. Pár kapek brandy dodá zemlbábě ten správný šmrnc.
Ke snídani nebo ke svačině oceníte lahodné palačinky s jablky a slaným karamelem. Tajemství toho nejlepšího karamelu tkví ve správném poměru zahřívání a míchání, dokud nevznikne hladký krém.
Obzvlášť delikátní záležitostí jsou roztomilé koblihy s jablky v pikantním karamelu. Zlatavé koblížky v sobě ukrývají náplň z restovaných jablek v karamelu ochucených voňavou skořicí a muškátovým oříškem.
Krupicová kaše vás zavede zpátky do vzpomínek na dětství. Postačí pár surovin a vykouzlíte skvělou krupičku s restovanými mandlemi a pečenými plátky jablek.
Vyzkoušejte recept na nepečený jablečný dort, který vám zabere bezmála 40 minut. Jednoduchý dortík v podzimním kabátku vás překvapí vůní jablek, hřebíčku a skořice.
Tažený jablkový závin je klasika, kterou můžete jíst třeba stokrát, a nikdy neomrzí. Král mezi štrúdly je typický pro své tenoučké a křehké těsto a lahodnou jablečnou náplň se skořicí, oříšky a rozinkami.
Jablečný perník
Suroviny:
- 200 g jablek (nahrubo nastrouhaných a zbavených vody)
- 150 g hladké mouky
- 150 g polohrubé mouky
- 150 g cukru krupice
- 250 ml mléka
- 150 ml oleje
- 2 lžíce kakaa
- kypřicí prášek do perníku
- 2 vejce
- máslo na vymazání
Postup:
1. Troubu předehřejeme na 175 °C. Pekáček o rozměru 20 x 30 cm vymažeme máslem a vysypeme trochou polohrubé mouky.
2. Jablka oloupeme, vykrájíme jádřince a nahrubo nastrouháme. Poté z nich vymačkáme co nejvíce vody.
3. Ve větší míse smícháme obě mouky, cukr, mléko, olej, kakao, kypřicí prášek do perníku a obě vejce. Vše důkladně promícháme, aby vznikla hladká směs. Pokud si chcete práci usnadnit, použijte elektrického robota. Skvěle se hodí například Sencor STM 7900SS.
4. Přidáme jablka a opět promícháme. Takto připravené těsto nalijeme do pekáčku a dáme do trouby. Pečeme zhruba 45 minut. Zda je perník hotový, zkontrolujeme špejlí.
5. Perník před podáváním můžete ještě ozdobit polevou. Buď klasickou citronovou, nebo jej pomažte marmeládou a polijte rozpuštěnou čokoládou.