Máte rádi žemlovku? Vyzkoušejte našich 10 receptů, které zmizí z pekáče vcukuletu!

6. října 2023 • 10:00

Je libo jablečnou klasiku s tvarohem nebo bílkovou peřinou zakrytou žemlovku se švestkovou náplní, provoněnou skořicí a rumem? Vybrali jsme pro vás ty nejlepší osvědčené recepty, které stojí rozhodně za vyzkoušení. Proto neváhejte a upečte si rovnou celý pekáč k obědu či večeři ještě dnes.   

Žemlovku zvanou někdy také jako zemlbába či semlbába zná ze svého dětství snad úplně každý. Typická vůně jablek a skořice se linula z trouby nejednou domácností a strávníky lačné po sladké dobrotě vábila k zasednutí ke stolu se lžící v ruce ještě dříve, než bylo jídlo hotové. Původně skromný pokrm dostál postupem času takové obliby, že si jej dnes můžeme dopřát v opravdu mnoha obměnách, a to i díky dostupnosti surovin, které dříve nebyly naprostou samozřejmostí.  

Takto peče žemlovku cukrářka Mirka van Gils Slavíková>>>

Video se připravuje ...

Název tohoto oblíbeného sladkého pokrmu je pravděpodobně odvozen z němčiny od slova „Semmel“, v překladu houska, a slova „baba“, pod kterým lze ve staročeských kuchařkách nalézt mnoho druhů nákypů, jejichž základní surovinou byly právě žemle. Dnes ale není neobvyklé sáhnout při přípravě žemlovky nejen po bílém pečivu, jakým jsou rohlíky, housky nebo toustový chléb, ale také například po zbylém kousku vánočky, mazance, sladkých rohlících (loupácích) či croissantech. Výtečnou zemlbábu lze připravit z opravdu mnoha druhů pečiva a skvěle tak zužitkovat přebytky, které by jinak přišly nazmar.

Na přípravu žemlovky je možné využít i zbylý mazanec či vánočku Na přípravu žemlovky je možné využít i zbylý mazanec či vánočku • Autor: F.O.O.D.

Žemlovku je možné upéct na opravdu mnoho způsobů jak z pohledu použitých ingrediencí, tak osvědčených postupů. Nebudeme vám tak radit, jak na tu nejlepší sladkou klasiku. Říká se „kolik lidí, tolik chutí“, a tak pečte, hodujte a těšte se z každé nové kombinace, kterou okusíte.

Inspirujte se 10 skvělými recepty našich čtenářů a časopisu F.O.O.D.: 

Žemlovka s tvarohem a jablky

Žemlovka s jablkem a hruškou

Žemlovka s ovocem a vanilkovou omáčkou

Jablková žemlovka se sněhem

Žemlovka s banánem a čokoládou

Smažená žemlovka do ruky

Švestková žemlovka se sněhem

Žemlovka s ořechy a brusinkami

Hruškovo-skořicová žemlovka se sněhem

Žemlovka z vánočky

Autor: red