Máte rádi žemlovku? Vyzkoušejte našich 10 receptů, které zmizí z pekáče vcukuletu!
Je libo jablečnou klasiku s tvarohem nebo bílkovou peřinou zakrytou žemlovku se švestkovou náplní, provoněnou skořicí a rumem? Vybrali jsme pro vás ty nejlepší osvědčené recepty, které stojí rozhodně za vyzkoušení. Proto žádné rozvahy, upečte si rovnou celý pekáč k obědu či večeři ještě dnes.
Žemlovku zvanou někdy také jako zemlbába či semlbába zná ze svého dětství snad úplně každý. Typická vůně jablek a skořice se linula z trouby nejednou domácností a strávníky lačné po sladké dobrotě lákala k zasednutí se lžící v ruce ke stolu ještě dříve, než bylo jídlo hotové. Původně skromný pokrm dostál postupem času takové obliby, že si jej dnes můžeme dopřát v opravdu mnoha jeho obměnách, a to i díky dostupnosti surovin, které dříve nebyly naprostou samozřejmostí.
Název tohoto oblíbeného sladkého pokrmu je pravděpodobně odvozen z němčiny od slova „Semmel“, v překladu houska, a slova „baba“, pod kterým lze ve staročeských kuchařkách nalézt mnoho druhů nákypů, jejichž základní surovinou byly právě žemle. Dnes ale není neobvyklé sáhnout při přípravě žemlovky nejen po bílém pečivu, jakým jsou rohlíky, housky nebo toustový chléb, ale také například po zbylém kousku vánočky, mazance, sladkých rohlících (loupácích) či croissantech. Výtečnou zemlbábu lze připravit z opravdu mnoha druhů pečiva a skvěle tak zužitkovat přebytky, které by jinak přišly nazmar.
Žemlovku je možné upéct na opravdu mnoho způsobů jak z pohledu použitých ingrediencí, tak osvědčených postupů. Nebudeme vám tak radit, jak na tu nejlepší sladkou klasiku. Říká se „kolik lidí, tolik chutí“, a tak pečte, hodujte a těšte se z každé nové kombinace chutí, kterou okusíte.
Inspirujte se 10 skvělými recepty našich čtenářů a časopisu F.O.O.D.:
Maková žemlovka s hruškami a perníkem
Žemlovka s banánem a čokoládou
Žemlovka s ořechy a brusinkami
Hruškovo-skořicová žemlovka se sněhem