Víte, co je „rozcuchaná nevěsta"? Ochutnejte sladký recept ze starých krajových kuchařek
Jednoduchý, levný, ale vynikající pokrm s líbezným názvem si zamilují nejen dospělí, ale i děti. Pokud máte rádi zemlbábu, určitě ho ochutnejte. Podávat ho můžete jako dezert, ale klidně i k obědu či večeři. Recept na něj pochází od našich babiček a rozhodně stojí za vyzkoušení.
Tento starý recept pochází z Krkonoš, kde byly brambory spolu s kroupami a houbami jednou z nejtypičtějších surovin. Byly snadno dostupné, na vlastním políčku si většinou každý vypěstoval ty své. Proto byly součástí mnoha krajových pokrmů, jako jsou například krkonošské sejkory nebo třeba kucmoch.
Z brambor si můžete připravit i výborné bramboráky>>>
A proč právě „rozcuchaná nevěsta“? Důvod je zřejmý. Upečené nastrouhané brambory trčící z pekáče totiž připomínají vlasy. A protože jsou zalité smetanou s vejci, vypadá to, jako kdyby vykukovaly ze svatebního závoje. Základní recept obsahuje jen brambory, jablka, cukr, skořici, vejce a smetanu, některé hospodyňky ale do nastrouhaných brambor přidávaly hrst hrubé mouky, aby se obalily a po upečení byly křupavější. Pokud máte rádi rozinky, klidně je k jablíčkům také přidejte. Skvěle chutnají i sušené brusinky.
Suroviny na rozcuchanou nevěstu
- 1 kg brambor
- 1 kg jablek
- 200 g krupicového cukru
- 5 vajec
- 3 dl smetany
- 1 lžička mleté skořice
- sůl
- máslo na vymazání pekáčku
- moučkový cukr na posypání
Postup přípravy
1. Brambory den předem uvařte v mírně osolené vodě a nechte vychladnout.
2. Jablka oloupejte, nastrouhejte nebo je nakrájejte na jemné plátky a v míse promíchejte s cukrem a skořicí.
3. Vychladlé brambory nastrouhejte na nudličky.
4. Hlubší pekáček vymažte máslem, na dno dejte vrstvu nastrouhaných brambor a na ně vyskládejte vrstvu jablek s cukrem a skořicí. Postup opakujte, dokud budete mít ingredience, poslední ale musí být vrstva brambor. Ideální jsou tři vrstvy brambor a dvě vrstvy jablek.
5. Smetanu rozšlehejte s vejci a směsí zalijte obsah pekáčku. Nakonec můžete povrch poklást tenkými plátky másla.
6. Pečte v troubě předehřáté na 180° C dočervena asi 35 minut. Před podáváním poprašte moučkovým cukrem.