Víte, co je "rozcuchaná nevěsta"? Ochutnejte sladký recept ze starých krajových kuchařek

8. září 2020 • 00:00

Jednoduchý, levný, ale vynikající pokrm s líbezným názvem si zamilují nejen dospělí, ale i děti. Pokud máte rádi zemlbábu, určitě ho ochutnejte. Podávat ho můžete jako dezert, ale klidně i k obědu či večeři. Recept na něj pochází od našich babiček a rozhodně stojí za vyzkoušení.

Tento starý recept pochází z Krkonoš, kde byly brambory spolu s kroupami a houbami jednou z nejtypičtějších surovin. Byly snadno dostupné, na vlastním políčku si většinou každý vypěstoval ty své. Proto byly součástí mnoha krajových pokrmů, jako jsou například krkonošské sejkory nebo třeba kucmoch. Jak se kucmoch připravuje a co to vůbec je, se podívejte ZDE.

A proč právě „rozcuchaná nevěsta“? Důvod je zřejmý. Upečené nastrouhané brambory trčící z pekáče totiž připomínají vlasy. A protože jsou zalité smetanou s vejci, vypadá to, jako kdyby vykukovaly ze svatebního závoje. Základní recept obsahuje jen brambory, jablka, cukr, skořici, vejce a smetanu, některé hospodyňky ale do nastrouhaných brambor přidávaly hrst hrubé mouky, aby se obalily a po upečení byly křupavější. Pokud máte rádi rozinky, klidně je k jablíčkům přidejte. Skvěle chutnají i sušené brusinky.

Suroviny na rozcuchanou nevěstu

1 kg brambor
1 kg jablek
200 g krupicového cukru
5 vajec
3 dcl smetany
1 lžička mleté skořice
sůl
máslo
moučkový cukr na dokončení

Postup přípravy

1. Brambory den předem uvařte v mírně osolené vodě a nechte vychladnout.

2. Jablka oloupejte, nastrouhejte nebo je nakrájejte na jemné plátky a v míse promíchejte s cukrem a skořicí.

3. Vychladlé brambory nastrouhejte na nudličky.

4. Hlubší pekáček vymažte máslem, na dno dejte vrstvu nastrouhaných brambor a na ně vyskládejte vrstvu jablek s cukrem a skořicí. Postup opakujte, dokud budete mít ingredience, poslední ale musí být vrstva brambor. Ideální jsou tři vrstvy brambor a dvě vrstvy jablek.

5. Smetanu rozšlehejte s vejci a směsí zalijte obsah pekáčku. Nakonec můžete povrch poklást tenkými plátky másla.

6. Pečte v troubě předehřáté na 180° C dočervena asi 35 minut. Před podáváním poprašte moučkovým cukrem.

Znáte oblíbené mrkvance z Polné? Podívejte se, jak tento sladký krajový recept připravit >>>

Autor: Lenka Chvostová