Víte, co je „rozcuchaná nevěsta"? Ochutnejte sladký recept ze starých krajových kuchařek

7. září 2023 • 00:00

Jednoduchý, levný, ale vynikající pokrm s líbezným názvem si zamilují nejen dospělí, ale i děti. Pokud máte rádi zemlbábu, určitě ho ochutnejte. Podávat ho můžete jako dezert, ale klidně i k obědu či večeři. Recept na něj pochází od našich babiček a rozhodně stojí za vyzkoušení.

Tento starý recept pochází z Krkonoš, kde byly brambory spolu s kroupami a houbami jednou z nejtypičtějších surovin. Byly snadno dostupné, na vlastním políčku si většinou každý vypěstoval ty své. Proto byly součástí mnoha krajových pokrmů, jako jsou například krkonošské sejkory nebo třeba kucmoch. 

Z brambor si můžete připravit i výborné bramboráky>>>

Video se připravuje ...

A proč právě „rozcuchaná nevěsta“? Důvod je zřejmý. Upečené nastrouhané brambory trčící z pekáče totiž připomínají vlasy. A protože jsou zalité smetanou s vejci, vypadá to, jako kdyby vykukovaly ze svatebního závoje. Základní recept obsahuje jen brambory, jablka, cukr, skořici, vejce a smetanu, některé hospodyňky ale do nastrouhaných brambor přidávaly hrst hrubé mouky, aby se obalily a po upečení byly křupavější. Pokud máte rádi rozinky, klidně je k jablíčkům také přidejte. Skvěle chutnají i sušené brusinky.

Suroviny na rozcuchanou nevěstu

  • 1 kg brambor
  • 1 kg jablek
  • 200 g krupicového cukru
  • 5 vajec
  • 3 dl smetany
  • 1 lžička mleté skořice
  • sůl
  • máslo na vymazání pekáčku
  • moučkový cukr na posypání

Postup přípravy

1. Brambory den předem uvařte v mírně osolené vodě a nechte vychladnout.

2. Jablka oloupejte, nastrouhejte nebo je nakrájejte na jemné plátky a v míse promíchejte s cukrem a skořicí.

3. Vychladlé brambory nastrouhejte na nudličky.

4. Hlubší pekáček vymažte máslem, na dno dejte vrstvu nastrouhaných brambor a na ně vyskládejte vrstvu jablek s cukrem a skořicí. Postup opakujte, dokud budete mít ingredience, poslední ale musí být vrstva brambor. Ideální jsou tři vrstvy brambor a dvě vrstvy jablek.

5. Smetanu rozšlehejte s vejci a směsí zalijte obsah pekáčku. Nakonec můžete povrch poklást tenkými plátky másla.

6. Pečte v troubě předehřáté na 180° C dočervena asi 35 minut. Před podáváním poprašte moučkovým cukrem.

Video se připravuje ...

Autor: Lenka Chvostová, red