Jak zpracovat jablka? Tohle je 10 nejlepších koláčů, jaké jsme kdy jedli

16. listopadu 2021 • 00:15

Sladké pečení z ovocné sklizně k podzimu zkrátka patří. Vybírat můžete z mnoha receptů, jak jablka z trhu nebo zahrady využít. Od tradičního závinu až po jablka v županu. Jedno mají všechny recepty společné, chutnají přímo skvěle! Tak který si vyberete?

Žemlovka s jablkem a hruškou

Žemlovka se původně pekla v bábovkové formě. Bábovce se kdysi říkalo bába, a tak se žemlovce přezdívá zemlbába. Je ideálním řešením na podzimní dny. Připravte ji ze zbylé vánočky nebo rohlíků. Je voňavá, plná jablek a hrušek, zasypaná nasekanými vlašskými ořechy a plátky mandlí. Žemlovku s jablkem a hruškou si zkrátka zamilujete.  

Jablkový crumble s ořechy a brusinkami

Crumble je považován za velmi rychlý a jednoduchý dezert. Kombinace zkaramelizovaných jablek a křupavé krusty z máslové drobenky s vlašskými ořechy. Doplňte jablkový crumble s ořechy a brusinkami ještě zmrzlinou nebo bílým jogurtem a této lahodné dobrotě skutečně nikdo neodolá.

Ovesné sušenky s jablkem a javorovým sirupem

Domácí sušenky nejsou žádná věda. Zdravější verzi zvládnete v pohodlí domova. Hustá poleva z javorového sirupu a moučkového cukru je naprosto dokonalá. Tyto skvělé ovesné sušenky s jablkem a javorovým sirupem potěší vás i mlsné jazýčky vašich dětí.  

Koblihy s jablky v pikantním karamelu

Ne všechny koblihy musí být plněné marmeládou. Tyto naše nadýchané koblížky v sobě ukrývají jablka restovaná v pikantním karamelu ochuceném voňavou skořicí a muškátovým oříškem. Na závěr nezapomeňte koblihy s jablky v pikantním karamelu poprášit moučkovým cukrem.

Jablečné knedlíky z odpalovaného těsta s ořechy

Na podzimní oběd můžete vykouzlit jablečné knedlíky z odpalovaného těsta s ořechy. Náplň z jablek a skořice je velmi netradiční a rozhodně stojí za vyzkoušení! Knedlíky podávejte polité rozpuštěným máslem, posypané zkaramelizovanými ořechy a opečenými jablky.          

Palačinky s jablky a slaným karamelem

Jablka a karamel je zkrátka neprůstřelná kombinace. V posledních letech je velkým trendem zvlášť ten slaný. Vyzkoušejte klasiku trochu jinak, zapomeňte na marmeládu a připravte palačinky s jablky a slaným karamelem. Křupavé dozlatova opečené oříšky a vyšlehaná smetana nesmí při servírování chybět!

Tarte tatin

Koláči plnému jablek jen tak neodoláte. Ne nadarmo se mu přezdívá obrácený koláč, v troubě ho totiž pečeme obráceně! Nejprve jablka, poté listové těsto a můžete se pustit do pečení. Sestry Tatinovy, podle kterých je pojmenován, popletly při pečení postup, a tak díky omylu vznikl tento lahodný jablečný obrácený koláč – tarte tatin

Tažený jablečný závin

Křehký a voňavý, doslova král mezi štrúdly je tento tažený jablečný závin. Křehoučké a tenké těsto je naplněné směsí z jablek, cukru, skořice, nasekaných ořechů a rozinek. Tímto famózním závinem potěšíte každou návštěvu!

Jablíčka v županu

Pokud jste ještě nezkoušeli jablíčka v županu, je načase tuto dobrotu ochutnat během podzimních dní. Zabijete dvě mouchy jednou ranou, nejenže efektivně zpracujete úrodu ze zahrádky, ale také si nemusíte lámat hlavu nad sladkou tečkou po obědě. Jablíčka jsou obalená v lahodném těstíčku a poprášená moučkovým cukrem chutnají zkrátka báječně!  

Jablkový páj

Máte-li chuť na výborný koláč, pak připravte právě jablkový páj. Tento tradiční angloamerický koláč bývá podáván se šlehačkou nebo se zmrzlinou. Tato kombinace jablek, skořice a karamelu nemá chybu!

Video se připravuje ...

Autor: DF, F.O.O.D.