Burčák je zpět! Kolik ho vypít, aby vám prospěl, a jak poznat ten kvalitní?

19. září 2023 • 00:00

Říká se, že ve víně je pravda, v burčáku zdraví. Chcete-li tedy během babího léta prospět svému zdraví, měli byste se doslova prolít burčákem. Vinaři ho doporučují během sezony vypít tolik, kolik vám koluje v žilách krve. Důvodů, proč ho pít, je ale daleko víc.

U nás je doma

Burčák je český unikát a může být vyroben pouze z hroznů vypěstovaných a zpracovaných v České republice. Proto bychom na ten pravý a dobrý burčák měli být právem hrdí. Oblíbený je i v sousedním Rakousku, kde mu říkají sturm (bouře), nebo na Slovensku. Jinde se téměř nepije, proto je vcelku nesnadné přeložit jeho název do cizího jazyka. Anglicky se mu říká partially fermented wine nebo new half-fermented wine, francouzsky vin bourru, v Německu mu říkají Junger Wein, Neuer Wein nebo Federweisser.

K burčáku by vám mohly chutnat slané šneky z listového těsta>>>

Video se připravuje ...

Má nižší obsah alkoholu

Burčák vzniká takzvaným bouřlivým kvašením vinného moštu, při kterém se většina hroznového cukru mění na alkohol a oxid uhličitý. Pokud jde o obsah alkoholu, nemusíte mít z burčáku strach. Minimální povolené množství alkoholu je jedno procento, maximální se pohybuje kolem sedmi až osmi procent. Když to správně vystihnete a dáte si burčák ve vrcholné fázi kvašení, tedy v době, kdy jsou cukry a alkohol v rovnováze a burčák má nejlepší chuť, bude mít čtyři až šest procent alkoholu, což je přibližně tolik jako u dvanáctistupňového piva. 

Dávkujte si ho po troškách

Ačkoli jde o alkohol, burčák rozhodně zdravý je, pokud se ovšem pije v přiměřeném množství. Dávka odpovídající množství krve u dospělého člověka, což je 4,5–6 litrů, se určitě nemá vypít během jednoho večera, ale v průběhu celé sezóny, která podle zákona trvá od 1. srpna do 30. listopadu. Pro muže se doporučuje nepřekračovat dávku půl litru denně, u žen je to asi 3 dl.

Prospívá srdci i pleti

Burčák je nabitý vitaminy, jimž na síle přidávají všudypřítomné kvasinky. Obsahuje hlavně komplex vitaminu B. Například vitamin B1 neboli thiamin podporuje srdeční činnost. Vitamin B5, tedy kyselina pantotenová chrání tělo proti onemocněním sliznice a uklidňuje zažívací ústrojí. Kyselina nikotinová a vitamin zvaný nikotinamid zabraňují nervovým a kožním poruchám. Stejně jako v hotovém víně nechybí ani v burčáku (hlavně v tom červeném) silný přírodní antioxidant resveratrol, který mimo jiné působí blahodárně na srdce a cévy. Za zmínku stojí také zinek, který má spolu s dalšími minerály a stopovými prvky příznivé účinky na pleť a nervový systém a obecně příznivě ovlivňuje metabolické procesy v těle. Právě díky aktivnímu kvašení se burčák vřele doporučuje lidem, které trápí zažívací potíže.

Dodá vám energii

Sladkou chuť burčáku dodává hroznová šťáva plná přirozených cukrů, jako je například glukóza nebo fruktóza, což jsou rychle vstřebatelné zdroje energie. Pozor by si při jeho konzumaci měli dávat jen diabetici.

Kvalitní burčák poznáte i podle vzhledu Kvalitní burčák poznáte i podle vzhledu • Autor: profimedia.cz

Jak poznat dobrý burčák?

Aby měl burčák výše zmíněné pozitivní účinky, měl by to být opravdu burčák. Ten pravý poznáte podle barvy, která by měla být mléčně bílá až světle žlutá (u burčáku z bílých hroznů). Nahnědlý burčák je buď příliš prokvašený nebo obsahuje jablečný mošt. Kvalitní burčák stále kvasí, takže byste měli vidět i drobné bublinky. Menší množství usazeniny na dně nebo stěnách nádob nevadí, burčák by ale neměl být příliš kalný. Větší množství kalu se objevuje až ve chvíli, kdy už je burčák příliš alkoholický a není tak svěží a chutný. Než ho koupíte, je dobré ho ochutnat. Obecně platí, že čím sladší burčák je, tím je čerstvější a méně alkoholický. Jen pozor, abyste si nekoupili obyčejný mošt z jablek. Burčák by měl být cítit po odrůdě vína, ze které je vyroben.

Ten nejlepší přichází v září

Ačkoli se burčák smí prodávat už od začátku srpna, ten opravdu český se objevuje většinou až na přelomu srpna a září. Nejčastěji bývá z odrůd Irsai Oliver nebo Müller Thurgau, později se prodává burčák z odrůd Muškát moravský, Chardonnay a Veltlínské zelené a v druhé polovině září pak přichází na řadu i červený nebo růžový burčák vyráběný z tmavých odrůd vinné révy.

Vypijte ho hned

Když se zeptáte vinaře, jak burčák skladovat, nejspíš vám odpoví, že burčák se neskladuje. Pokud si ho koupíte ve vrcholné fázi kvašení, je nejlepší, a proto je ideální vypít ho pokud možno hned nebo nejpozději do druhého dne. Pokud ho nevypijete hned, je při jeho uskladnění důležité dodržet pár zásad. Burčák neustále pracuje a v uzavřené nádobě je schopen explodovat. Je tedy vhodné skladovat ho spíše v plastových než skleněných lahvích a vzduch z nich upouštět. To jednoduše vyřešíte tak, že necháte víčko lahve pootevřené nebo ho na několika místech propíchnete. Kvasný proces lze také trochu zpomalit uložením burčáku do lednice, nicméně i tak je dobré burčák zkonzumovat nejpozději do dvou až tří dnů.  

Oblíbený je i červený burčák, který se objevuje až kolem půlky září Oblíbený je i červený burčák, který se objevuje až kolem půlky září • Autor: profimedia.cz

Kde mají nejlepší burčák?

Jestli si chcete burčák opravdu vychutnat, zajeďte si na něj na některé z vinobraní, farmářských trhů nebo nejlépe přímo k vinaři. Burčák je totiž na „vrcholu“ pouze několik hodin a jen dobří vinaři, kteří čekají na vrchol burčáku stejně napjatě jako na narození dítěte, poznají, kdy nastane nejlepší chvíle vám lahůdku podat. A pozor – burčákem se neťuká!

Video se připravuje ...
Autor: AK