90 nejkrásnějších ovocných dortů: Pozvěte léto k sobě domů
Dostali jste za úkol přípravu narozeninové oslavy nebo jiné zahradní slavnosti? Základem každé takové události je dobrý a ideálně i krásný dort! Využijte letní úrodu nepřeberného množství ovoce. Hrajte si s barvami, chutěmi a inspirujte se naší galerií a tipy na recepty, se kterými to zvládnete na výbornou.
Recept na piškotový dort s malinovým mascarpone (recept na něj najdete níže) jistě oceníte. Tento jednoduchý dort zvládne i začátečník. Korpusy si upečte nejlépe den předem, ráno dort sestavte a potřete krémem. Krém nemusí být nutně s malinami, vše záleží na vašem výběru a chuti. Dort zdobte ideálně až před podáváním a při zdobení dejte průchod své fantazii. Využít můžete jakékoliv ovoce, cukrářské zdobení i jedlé květy.
Piškotový korpus na dort si můžete upéct i podle videonávodu>>>
Piškotový dort s malinovým mascarpone
Doba přípravy: 50 minut
Suroviny na korpus:
- 125 g másla + máslo na vymazání formy
- citronová kůra
- 225 g třtinového cukru
- 4 vejce
- 300 g polohrubé mouky
- 1 lžička prášku do pečiva
- ovoce – maliny, ostružiny, borůvky nebo jiné ovoce na ozdobení
Na krém:
- 500 g mascarpone
- 250 ml smetany ke šlehání
- 500 g malin nebo jiného ovoce
Postup:
1. Troubu předehřejte na 180 °C. Dortové formy tence vymažte máslem a vyložte pečicím papírem, nejprve dejte kruh na dno, poté pruh přiložte na bok. Změklé máslo, citronovou kůru a cukr utřete do pěny. Postupně k máslu zašlehejte vejce a poté mouku promíchanou s práškem do pečiva.
2. Těsto rozdělte do obou forem a pečte 25 minut. Korpusy pak otestujte špejlí. Zapíchněte ji do středu každého korpusu a pokud bude po vytažení suchá, vyndejte je z trouby a nechte zcela vychladnout.
3. Do mísy dejte vychlazené mascarpone a smetanu ke šlehání. Přidejte maliny a vyšlehejte do hustého krému.
4. Korpusy podélně rozkrojte, pláty promažte krémem a skládejte na sebe. Poslední vrstvu uhlaďte a dort bohatě ozdobte ovocem.
5. Do dortu můžete použít jakékoli oblíbené ovoce, skvělé jsou i ostružiny, nadrobno nasekané jahody nebo třeba kombinace borůvek a manga.
TIP: Korpusy na dort upečte den předem, bude se vám s nimi mnohem lépe pracovat. Druhý den ráno pak dort sestavte a pomažte krémem, aby stihl ztuhnout. Zdobit můžete až těsně před podáváním.
Originální dorty, které stojí za vyzkoušení
Jinou variantou sladkého potěšení může být chuťově originální mandlový dort s jogurtem a ovocem. Ozdobit ho můžete nejen fíky, ale i jiným ovocem. Máte-li bohatou úrodu třešní, pak se pusťte do citronového dortu s třešněmi s lahodným krémem z mascarpone, šlehačky, cukru a vanilky. Při slavnostních příležitostech obstojí i třešňový dort s mákem. Vláčný a jemný, to je mangový dort s kokosem a dokonalým krémem, který si zamilujete od prvního sousta. Upadnout v zapomnění nesmí ani jablečný dort s ovocným krémem a sněhovými pusinkami.
Vsaďte na pavlovu!
Hitem posledních let jsou kromě klasických dortů také dorty ve stylu pavlovy. Tento úžasný dezert z bílkového sněhu dostal své jméno po ruské baleríně Anně Pavlovové a zná ho celý svět. Vyzkoušejte famózní pavlovu s maracujou a mangem, pavlovu s granátovým jablkem a sušenými malinami nebo zůstaňte u všemi oblíbené klasiky a připravte tradiční jahodovou pavlovu, která nikdy neomrzí!
Děti jistě ocení i krtkův dort>>>