Houby: Superpotravina z lesa je skvělá na hubnutí i proti rakovině. Co dalšího umí?

2. října 2024 • 04:59

Houbařská srdce plesají. Konečně rostou! Z lesa si tak můžeme přinést nejenom košík plný úlovků, ale i pořádnou porci zdraví. Jak konkrétně mu houby prospívají? Proč se po houbách hubne? A co dobrého z téhle superpotraviny připravit?

Houby jsou skutečným pokladem z lesa, obsahují totiž široké spektrum vitaminů a mikroživin, které naše tělo potřebuje pro správné fungování. I proto jsou houby označované za superpotravinu. A jak konkrétně podpoří naše zdraví?

Uvařte si z hub třeba bramboračku:

Video se připravuje ...

Pomáhají s hubnutím

Houby se skládají z více než 90 procent z vody a obsahují minimum tuku a téměř žádné kalorie. Na dobrotách z hub si tak můžete s klidným srdcem pochutnat. Pokud tedy zrovna nemáte chuť na smažené houbové řízky, tam už kalorie nabývají.

Prospívají srdci a snižují cholesterol

Houby obsahují látky, které prospívají našemu srdci, například draslík, který pomáhá snižovat krevní tlak. Houby mimo jiné obsahují riboflavin a niacin. Tyto dvě látky mají schopnost snižovat hladinu cholesterolu v krvi.

Působí proti rakovině a posilují imunitu

Houby obsahují antioxidanty, které pomáhají vyplavovat škodlivé látky z těla. Některé studie dokonce tvrdí, že působí proti vzniku rakoviny tlustého střeva a prostaty. Látky obsažené v houbách navíc účinně bojují proti infekcím a zánětlivým procesům v těle a posilují tak imunitu. Některé druhy hub jsou bohatým zdrojem zinku a proteinů, které mají výborné dezinfekční účinky.

Donutí nás k pohybu

Houbaření je navíc skvělý způsob, jak se hýbat. Procházka lesem, čerstvý vzduch a pohyb jsou totiž senzačním lékem pro tělo i duši. Z výzkumů vyplývá, že Češi, kteří jsou doslova evropskými mistry ve sbírání hub, nachodí při sběru hub v průměru osm kilometrů za jeden výlet do lesa. A to už je slušná procházka!

Houbaření je skvělý prostředek k tomu se hýbat Houbaření je skvělý prostředek k tomu se hýbat • Autor: iStock

Obsahují cenné vitaminy a minerály

Houby obsahují mimo jiné provitamin A, vitaminy skupiny B a vitamin D, kterého má mnoho z nás nedostatek. Většina hub navíc obsahuje také velké množství minerálních látek, jako je vápník, hořčík, fosfor nebo železo. Houby obsahují hodně vlákniny a bílkovin (až 40 %).

Jaké léčivé účinky houby mají?

Konkrétně bedla, která teď roste skutečně na každém rohu, podporuje obranyschopnost organismu. Lišky zase posilují imunitu a mají příznivý vliv na vznik astmatu. Hřiby mají údajně dezinfekční a protirakovinné účinky, stejně jako hlíva ústřičná, která navíc zpomaluje stárnutí. Václavky mají zase příznivý vliv na správnou činnost srdce.

Kdy můžou houby uškodit?

Nejsou to ale jen samé klady, které na houbách najdeme. Uškodit nám můžou například špatným skladováním. Je proto dobré sbírat je do košíku nebo síťovky, v plastovém sáčku se totiž snadno zapaří a rychle plesniví. Doma je pak potřeba houby důkladně očistit a uchovávat v ledničce. Pokud si nejste jistí, jestli je houba jedlá, raději ji vyhoďte. Vyhněte se také sbírání hub na nevhodných místech, kde hrozí jejich kontaminace. Houby totiž mají schopnost v sobě ukládat škodlivé látky a těžké kovy.

Na co ještě dávat pozor?

V neposlední řadě se zaměřte na dostatečnou tepelnou úpravu hub. Mnohé jedlé houby jsou zasyrova nebo nedostatečně zpracované nebezpečné. Obecně jsou houby hůře stravitelné, je proto dobré je vařit 20 minut až půl hodiny, na smažení postačí kratší doba. Děti do tří let by houby neměly jíst vůbec, do šesti let jen v polévce nebo omáčce, nikoli jako samostatný pokrm.

Co dobrého z hub připravit?

Houby jsou velmi všestranné plodiny, můžeme je usušit, naložit, uvařit a podusit, usmažit nebo z nich připravit skvělou polévku.

Houby 3x jinak:

Podzimní houbovka s dýní

Ingredience:

  • 600 g dýně
  • 400 g kořenové zeleniny
  • 200 g brambor
  • 2 cibule
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 1,5 litru zeleninového vývaru
  • 400 g houbové směsi
  • nastrouhaný muškátový oříšek
  • sůl a mletý pepř na dochucení

Podzimní houbovka s dýní Podzimní houbovka s dýní • Autor: F.O.O.D.

Postup:

1. Dýni, zeleninu a brambory očistěte, oloupejte a nakrájejte na kousky, cibuli na kostičky. V hrnci rozehřejte většinu oleje a osmažte na něm nejprve cibuli, pak ostatní zeleninu a dýni. Zalijte vývarem, osolte, opepřete a 20 minut povařte.

2. Zbylý olej rozehřejte v pánvi a houby v něm krátce poduste a osmažte.

3. Hotovou polévku rozmixujte a podávejte ozdobenou houbami.

Houbové rizoto

Ingredience:

  • 300 g rýže arborio
  • 200 g lesních hub
  • 125 g másla
  • 1 cibule
  • 3 stroužky česneku
  • 1 lžíce olivového oleje
  • 1 l zeleninového vývaru
  • 80 ml suchého bílého vína
  • 50 g parmazánu
  • sůl a pepř
  • snítka tymiánu na ozdobu

Houbové rizoto Houbové rizoto • Autor: iStock

Postup:

1. Na pánvi rozpusťte polovinu másla s olejem, přidejte nadrobno nakrájenou cibuli, česnek a na mírném ohni restujte asi tři minuty

2. Přidejte na plátky nakrájené houby a restujte další tři minuty. Vsypte suchou rýži a dobře promíchejte.

3. Zalijte vínem, nechte odpařit, pak po částech přidávejte horký vývar. Průběžně míchejte a teprve poté, co se tekutina vsákne, přidávejte další. Vařte na mírném plameni, míchejte a postupně přilijte všechen připravený vývar, dokud ho rýže nevsákne a zůstane měkká a krémovitá.

4. Přidejte zbytek másla, osolte a opepřete. Na talíři posypte tymiánem a na hoblinky nastrouhaným parmazánem.

Houbové lasagne

Ingredience:

  • 400 g lasagní
  • 400 g lesních hub
  • 3 lžíce másla
  • 2 lžíce hladké mouky
  • sůl a mletý pepř
  • 100 g nastrouhaného parmazánu
  • 200 ml kuřecího vývaru
  • 100 ml smetany

Houbové lasagne Houbové lasagne • Autor: iStock

Postup:

1. Houby očistěte a nakrájejte na plátky. Na lžíci másla je na rozpálené pánvi rychle dozlatova orestujte, osolte, opepřete a dejte z pánve stranou.

2. Do pánve přidejte ještě kousek másla a hladkou mouku a připravte si jíšku. Tu zalijte chladným vývarem, popřípadě vodou, rozšlehejte a nechte provařit, zhruba 5–10 minut.

3. Vráťte zpět houby, přidejte smetanu a ještě krátce povařte. Dochuťte solí a pepřem.

4. Na dno pekáčku naneste vrstvu houbové směsi, posypte troškou sýra a položte plátek lasagní. Opakujte, dokud nemáte alespoň šest vrstev.

5. Nahoru ještě nasypte silnější vrstvu sýra a dejte zapéct do předehřáté trouby na 170 °C na asi 25 minut. Na posledních pár minut můžete zvednout teplotu, aby lasagne krásně zezlátly.

Vyzkoušejte i další houbové recepty:

Sekané houbové řízky

Houbová omáčka

Míchanice na topinkách

Houby čili „slizouny“

Houby v sádle s bylinkami

Autor: Michaela Láchová, inf