Houby s octem: 3 vynikající recepty, jak si uchovat poklady z lesa na zimu

1. října 2023 • 00:00

Přinesli jste si z lesa plné košíky hub a přemýšlíte, jak je zpracovat? Můžete je sníst, usušit, zamrazit, ale co takhle je naložit do skleničky? Vykouzlete z hub vynikající lahůdku, na kterou se všem budou sbíhat sliny!

Česko je houbařskou velmocí a také jednou z mála zemí, kde se houby smí sbírat téměř bez omezení. Pokud tedy patříte mezi houbové nadšence a z lesa si nosíte pořádnou nadílku, pak jistě víte, že tak velké množství najednou určitě nesníte. Jestliže už máte nasušeno, zamrazeno, a stále nosíte tu houbovou úrodu z lesa domů, pak je zkuste zavařit. Houby zavařené v octovém nálevu jsou opravdová delikatesa. Navíc dlouho vydrží (pokud je hned nesníte). Tento způsob skladování využívaly i naše babičky. Většinou je to co houbař, to jiná receptura.

Víte, kde jsou u nás nejlepší lokality na houbaření?>>>

Video se připravuje ...

Co dělat, aby se houby v octu povedly?

  • Záleží na skladbě nakládaných hub. Ideální je směs rozmanitých druhů.
  • Pozor, žampiony si většinou zaslouží samostatnou skleničku a jemnější nálev.
  • Pro přípravu nálevu použijte klasický kvasný ocet v koncentraci 8 %.
  • Začněte tím, že očištěné a nakrájené houby alespoň na 5 minut předvaříte v osolené vodě a následně propláchnete studenou vodou.
  • Do skleniček kromě hub můžete dát také nakrájenou cibulku, pálivé papričky nebo stroužky česneku.
  • Skleničky, do kterých budete houby dávat, i víčka je nutné předem důkladně umýt a vyvařit v čisté vodě.
  • Naplněné a uzavřené skleničky sterilujte ponořené ve vodě o teplotě 90 °C po dobu alespoň 20 minut.
  • Skladujte v temnu a chladu.

Houby s česnekem a bobkovým listem

Houby s česnekem a bobkovým listem Houby s česnekem a bobkovým listem • Autor: iStock

Suroviny:

  • 1 kg směsi hub
  • 70 g krupicového cukru
  • 25 g soli
  • 850 ml vody
  • 300 ml 8% octa
  • bobkový list
  • hořčičné semínko
  • kuličky pepře a nového koření
  • několik stroužků česneku

Postup:

1. Houby očistěte, zbavte měkkých a červivých částí, nakrájejte na kousky velké asi 2-3 cm a předvařte dle návodu výše.

2. Do připravených čistých sklenic dejte na dno bobkový list, několik kuliček pepře, nového koření, 1/2 lžičky hořčičného semínka a jeden nebo dva stroužky česneku. 

3. Připravte si sladkokyselý nálev z cukru, soli, vody a octa. Přiveďte k varu a ihned odstavte.

4. Předvařené houby rozdělte do sklenic, zalijte nálevem, uzavřete a sterilujte 25 minut při teplotě vody 90 - 100 °C.

Houby s koprem

Houby s koprem Houby s koprem • Autor: iStock

Suroviny:

  • 1 kg čerstvých hub
  • 3 lžičky soli
  • 1/2 lžičky sušené citronové kůry
  • čerstvý kopr
  • 4 kuličky nového koření
  • 4 kuličky pepře
  • 1 lžička hořčičných semínek

Nálev:

  • 400 ml vody
  • 1,5 lžičky soli
  • 4 lžičky cukru
  • 20 ml 8% octa

Postup:

1. Houby důkladně očistěte, propláchněte vodou a pokrájejte na čtvrtiny. Povařte je 5 minut ve vodě se solí a citronovou kůrou a ihned zchlaďte ledovou vodou.

2. Všechny suroviny na nálev dejte do hrnce, přiveďte k varu a odstavte.

3. Na dno čistých sklenic rozdělte koření a kopr a naplňte je houbami.

4. Houby zalijte nálevem, skleničky uzavřete a sterilujte 20 minut ve vodě zahřáté na 90-100 °C.

TIP: Kdybyste chtěli nálev trochu vylepšit, přidejte na dno skleniček kolečka mrkve a cibule.

Malé hříbky s divokým kořením

Malé hříbky s divokým kořením Malé hříbky s divokým kořením • Autor: iStock

Suroviny:

  • 1 kg malých hříbků
  • špetka kyseliny citronové

Nálev:

  • 220 ml 8% octa
  • 780 ml vody
  • 90 g cukru
  • 25 g soli
  • 15 kuliček pepře
  • 20 kuliček nového koření
  • 1 kulička jalovce
  • 1 hřebíček
  • 1 bobkový list
  • 1,5 lžičky hořčičného semínka
  • 1/2 lžičky koriandru

Postup:

1. Začněte přípravou nálevu. Všechny přísady na nálev povařte 5 minut a nechte stát do druhého dne.

2. Na toto zavařování vyberte opravdu delikátní malinké hříbky. Dejte je do hrnce, zalijte vodou, osolte, přidejte kyselinu citronovou a povařte 5 minut. Pak je zchlaďte ve studené vodě a nechte odkapat

3. Předvařené houby naplňte do čistých skleniček asi do dvou třetin. Zalijte je přecezeným nálevem (koření z nálevu můžete ještě rozdělit do skleniček), skleničky uzavřete a sterilujte asi 20 minut v hrnci s vodou zahřátou na 90-100 °C. 

Video se připravuje ...

Autor: PL