Přílohy k masu za pár korun: 5 receptů z brambor, které budete dělat znovu a znovu

27. srpna 2020 • 00:00

Brambory jako příloha jednoznačně vedou. Jsou také jednou ze základních surovin české kuchyně. Dají se připravit na nespočet způsobů, a navíc se hodí skoro ke všemu. Zkuste namísto klasiky s máslem a pažitkou připravit z brambor originální lahůdky.

Křupavé brambory s polentou

Máte rádi krokety? Vyzkoušejte náš tip na zdravější verzi, konkrétně křupavé brambory s polentou. Polenta je kukuřičná kaše oblíbená především v severní Itálii, ale i Chorvatsku a Rumunsku. Opečte brambůrky v křupavé krustě z polenty v troubě dozlatova a skvělá příloha k masu je hotová. Uvidíte, že s nimi potěšíte nejen sebe, ale v kombinaci s domácím kečupem i vaše děti.

Gratinované brambory a batáty

Batáty zažívají v posledních letech boom. Pokud jste z nich už ochutnali pyré a kvůli sladké chuti ve vašem jídelníčku nenašly své místo, nezoufejte, zkuste pečenou verzi naslano a připravte gratinované brambory s batáty. Sladké batáty skvěle doplní chuťově jinak nevýrazné brambory. Zapečte je s dobrým sýrem, zalijte smetanou s česnekem a na závěr ozdobte voňavým tymiánem. Nezapomeňte příště vyzkoušet i náš redakční tip a místo cibule přidejte dvě chuťově jemnější šalotky.

Pečené brambory Hasselback

Co to znamená hasselback? Jedná se o způsob přípravy brambor nebo zeleniny, do jejichž 2/3 uděláte zářezy, ale snažíte se zeleninu nerozříznout. Čím tenčí plátky se vám při přípravě hasselback zeleniny povedou, tím lepší a křupavější vaše jídlo bude. Na povrchu křupavé, uvnitř měkoučké a jemné, to jsou pečené brambory Hasselback. Česnek dodá bramborům ten správný pikantní šmrnc a rozmarýn zase vůni. Pokud chcete ještě přidat na chuti a originalitě, zkuste do zářezů v bramborách zastrčit plátky slaniny, cibule, tymiánu nebo šalvěje.

Náš tip: Jak na takové brambory Hasselback, aniž byste je rozřízli vejpůl? Dejte si ze dvou protilehlých stran brambory jídelní hůlky a nůž se vám tak při krájení vždy zasekne o jejich hranu.

Bramborová kaše z pečených brambor

Zapomeňte na chvíli na klasickou bramborovou kaši a připravte bramborovou kaši z pečených brambor. Upečte brambory s česnekem v troubě a vytvořte z nich dokonale jemné a krémové pyré. Tahle příloha udělá z každého obyčejného jídla dokonalou specialitu. Náš tip na dochucení? Zkuste zbylé pesto nebo citronovou kůru (pozor, jen žlutou část!).

Pečené bramborové lupínky

Pečené bramborové lupínky jsou sice netradiční, ale zato vynikající přílohou. Plátky brambor nechte v troubě péct dozlatova. Křupavé brambůrky posypte tymiánem a přidat můžete i rozmarýn. Skvěle poslouží jako příloha k jakémukoliv masu. Připravte k nim bylinkový dip nebo domácí tatarskou omáčku a večeře, na které si pochutnají i mlsné dětské jazýčky, je na světě.

Recepty pro vás připravil časopis F.O.O.D. Koupit si ho můžete elektronicky nebo přímo do schránky a bez poštovného ZDE >>>

Už máte zářijové číslo časopisu F.O.O.D.? Už máte zářijové číslo časopisu F.O.O.D.? • Autor: F.O.O.D.

Autor: DF, F.O.O.D.