Recept na lasagne: Zkuste tradiční, bezmasou nebo dokonce sladkou variantu!

Video se připravuje ...
20. února 2021 • 00:00

Italské těstoviny právem získaly světový věhlas a oblibu napříč kontinenty. V klasické verzi s boloňskou omáčkou a parmezánem jsou to gastronomické „schody do nebe“. Můžete ale vyzkoušet i další variace, od oblíbené špenátové až po sladkou italskou verzi naší žemlovky.

Boloňské lasagne a jak je nezkazit

Ve většině receptů se lasagne zapékají s omáčkou, sýrem či jinými ingrediencemi. Obvyklý postup je dát do pekáče boloňskou omáčku, bešamel, pak těstoviny, pak zase omáčku a skončit bešamelem. Ačkoliv není vyloženě zakázáno klást na omáčku rovnou lasagne sušené, Italové by při pohledu na tento postup zvolali Mamma (mia)! Správně byste totiž měli plátky lasagní nejdřív pár minut povařit ve vroucí vodě, pak rychle zchladit a až poté je použít dle receptu. Jedinou výjimkou jsou lasagne čerstvé chlazené, ty můžete vrstvit hned.

Celý recept na vynikající lasagne včetně množství surovin najdete ZDE >>>.

Pasta a basta!

Nemusíte maso? Vyzkoušejte pro změnu třeba lasagne houbové, dýňovo-špenátové nebo trošku nezvyklé lasagne s mangoldem. Případně vymyslete variantu vlastní, málokterá surovina se s lasagnemi nekamarádí.

La dolce vita

Vzpomínáte na stejnojmenný italsko-francouzský film režiséra Federica Felliniho? La dolce vita neboli sladký život zažijete i v kuchyni. Zkuste to stylově právě s lasagnemi. Jednoduchá varianta je uvařit lasagne v neosolené vodě na skus, pak zchladit a pláty těstovin naplnit oslazeným mascarpone s jahodami. Lasagne v této verzi nezapékejte. Další možností jsou brusinkové lasagne s jablky, skořicí a drobenkou, což je taková „vytuněná“ verze naší žemlovky. Ovšem mnohem lepší. Děti si ji jistě zamilují. A nejen ony. Tak už na nic nečekejte a pusťte se do vaření. Buon appetito!

Autor: Šárka Adámková