Falešná dršťková z hlívy ústřičné: Snadná, levná a výtečná polévka

Video se připravuje ...
5. října 2023 • 08:00

Dršťková polévka je na stálé nabídce mnoha pohostinství a často si ji s chutí připravíme i doma. Tradičně se vaří z hovězích předžaludků, jejichž příprava ale zabere od základu celkem hodně času. A i přes to, že se dnes dají zakoupit dršťky už předvařené, díky nimž je zhotovení polévky o mnoho snazší a rychlejší, lze si uvařit ještě jednu neméně oblíbenou variantu – falešnou dršťkovku z hlívy ústřičné!

Poctivá domácí polévka bývá v naší kuchyni běžnou součástí obědového menu, ale když si připravíte opravdu hustou a sytou polévku, jako je dršťkovka z hlívy, postačí k ní už jen krajíc kváskového chleba či čerstvé pečivo a na druhý chod si už ani nevzpomenete.

Na hlívu můžete na podzim narazit i v lese Na hlívu můžete na podzim narazit i v lese • Autor: iStock

Chutná a léčivá

Hlívu ústřičnou seženete běžně v obchodech, ale narazit na ni můžete v létě a na podzim i na pařezech listnatých stromů. Je to velmi chutná a také léčivá houba. Používá se proti arterioskleróze, vysoké hladině cholesterolu nebo cukru v krvi, obezitě, ztuhlosti svalů, šlach a kloubů a také pro posílení imunitního systému. Je výborná v polévkách i omáčkách, dá se smažit jako řízek nebo nakládat do sladkokyselého nálevu. 

Výhodou dršťkové polévky z hlívy je, že ji můžete vařit i v době, kdy houby zrovna nerostou. A co víc, pochutnají si na ní i ti, kteří se její tradiční podobě s hovězími dršťkami zarputile vyhýbají. A jak že si tuhle dobrotu vonící po houbách a majoránce připravit?

Dršťková polévka z hlívy

Dršťkovka z hlívy je chutnou variantou oblíbené polévky i pro zarputilé odpůrce drštěk Dršťkovka z hlívy je chutnou variantou oblíbené polévky i pro zarputilé odpůrce drštěk • Autor: iStock

Počet porcí: 4

Doba přípravy: 35 minut

Co budete potřebovat:

Postup:

1. Hlívu očistíme a natrháme nebo pokrájíme na menší kousky. V hrnci rozpálíme sádlo, přidáme připravenou hlívu a za občasného promíchání restujeme ze všech stran asi 5 minut.

2. Poté hlívu zaprášíme hladkou moukou, přisypeme mletou sladkou papriku a za stálého míchání krátce orestujeme. Obsah hrnce zalijeme studeným vývarem, přidáme majoránku a nadrobno pokrájené stroužky česneku. Rozmícháme a přivedeme k varu. Pak teplotu snížíme na střední výkon a vaříme asi 10 minut.

3. Polévku nakonec dochutíme solí a černým pepřem, rozdělíme do misek a ozdobíme petrželkou. Podáváme dle chuti s čerstvým pečivem

Vylaďte si ji podle své chuti

Stejně, jako je tomu u jiných oblíbených receptů, i dršťkovka z hlívy se připravuje v mnoha obměnách. Dle své chuti tak můžete do základu přidat nadrobno nakrájenou žlutou nebo červenou cibuli a rajský protlak, polévku navíc provonět drceným kmínem, který s hlívou ústřičnou skvěle ladí, nebo pro pikantnější chuť přidat trochu chilli či uzené papriky. Vyzkoušejte tuto skvělou obměnu tradiční verze pokrmu z hovězích drštěk a uvidíte, třeba vám zachutná a nalezne své místo i ve vašem receptáři.

Video se připravuje ...

Autor: red