Houby s octem: 3 vynikající recepty, jak si uchovat hříbky a další poklady z lesa na zimu
Přinesli jste si z lesa plné košíky hub a přemýšlíte, jak je zpracovat? Můžete je sníst hned, třeba jako smaženici, usušit, zamrazit, ale co takhle je naložit do skleničky? Vykouzlete z hub vynikající lahůdku, na kterou se všem budou sbíhat sliny!
Česko je houbařskou velmocí a také jednou z mála zemí, kde se houby smí sbírat téměř bez omezení. Pokud tedy patříte mezi houbové nadšence a z lesa si nosíte pořádnou nadílku, pak jistě víte, že tak velké množství najednou určitě nesníte. Jestliže už máte nasušeno, zamrazeno, a stále nosíte tu houbovou úrodu z lesa domů, pak zkuste houby zavařit. Je to opravdová delikatesa, navíc dlouho vydrží (pokud je hned nesníte). Tento způsob skladování využívaly i naše babičky a většinou je to co houbař, to jiná receptura.
Víte, kde jsou u nás nejlepší lokality na houbaření?>>>
Co dělat, aby se houby v octu povedly?
- Záleží na skladbě nakládaných hub. Ideální je směs rozmanitých druhů.
- Pozor, žampiony si většinou zaslouží samostatnou skleničku a jemnější nálev.
- Pro přípravu nálevu použijte klasický kvasný ocet v koncentraci 8 %.
- Začněte tím, že očištěné a nakrájené houby alespoň na 5 minut předvaříte v osolené vodě a následně propláchnete studenou vodou.
- Do skleniček kromě hub můžete dát také nakrájenou cibulku, pálivé papričky nebo stroužky česneku.
- Skleničky, do kterých budete houby dávat, i víčka je nutné předem důkladně umýt a vyvařit v čisté vodě.
- Naplněné a uzavřené skleničky sterilujte ponořené ve vodě o teplotě 90 °C po dobu alespoň 20 minut.
- Skladujte v temnu a chladu.
Houby s česnekem a bobkovým listem
Suroviny:
- 1 kg směsi hub
- 70 g krupicového cukru
- 25 g soli
- 850 ml vody
- 300 ml 8% octa
- bobkový list
- hořčičné semínko
- kuličky pepře a nového koření
- několik stroužků česneku
Postup:
1. Houby očistěte, zbavte měkkých a červivých částí, nakrájejte na kousky velké asi 2-3 cm a předvařte dle návodu výše.
2. Do připravených čistých sklenic dejte na dno bobkový list, několik kuliček pepře, nového koření, 1/2 lžičky hořčičného semínka a jeden nebo dva stroužky česneku.
3. Připravte si sladkokyselý nálev z cukru, soli, vody a octa. Přiveďte k varu a ihned odstavte.
4. Předvařené houby rozdělte do sklenic, zalijte nálevem, uzavřete a sterilujte 25 minut při teplotě vody 90 - 100 °C.
Houby s koprem
Suroviny:
- 1 kg čerstvých hub
- 3 lžičky soli
- 1/2 lžičky sušené citronové kůry
- čerstvý kopr
- 4 kuličky nového koření
- 4 kuličky pepře
- 1 lžička hořčičných semínek
Nálev:
- 400 ml vody
- 1,5 lžičky soli
- 4 lžičky cukru
- 20 ml 8% octa
Postup:
1. Houby důkladně očistěte, propláchněte vodou a pokrájejte na čtvrtiny. Povařte je 5 minut ve vodě se solí a citronovou kůrou a ihned zchlaďte ledovou vodou.
2. Všechny suroviny na nálev dejte do hrnce, přiveďte k varu a odstavte.
3. Na dno čistých sklenic rozdělte koření a kopr a naplňte je houbami.
4. Houby zalijte nálevem, skleničky uzavřete a sterilujte 20 minut ve vodě zahřáté na 90-100 °C.
TIP: Kdybyste chtěli nálev trochu vylepšit, přidejte na dno skleniček kolečka mrkve a cibule.
Malé hříbky s divokým kořením
Suroviny:
- 1 kg malých hříbků
- špetka kyseliny citronové
Nálev:
- 220 ml 8% octa
- 780 ml vody
- 90 g cukru
- 25 g soli
- 15 kuliček pepře
- 20 kuliček nového koření
- 1 kulička jalovce
- 1 hřebíček
- 1 bobkový list
- 1,5 lžičky hořčičného semínka
- 1/2 lžičky koriandru
Postup:
1. Začněte přípravou nálevu. Všechny přísady na nálev povařte 5 minut a nechte stát do druhého dne.
2. Na toto zavařování vyberte opravdu delikátní malinké hříbky. Dejte je do hrnce, zalijte vodou, osolte, přidejte kyselinu citronovou a povařte 5 minut. Pak je zchlaďte ve studené vodě a nechte odkapat
3. Předvařené houby naplňte do čistých skleniček asi do dvou třetin. Zalijte je přecezeným nálevem (koření z nálevu můžete ještě rozdělit do skleniček), skleničky uzavřete a sterilujte asi 20 minut v hrnci s vodou zahřátou na 90-100 °C.