Kuře na grilu: 5 způsobů, jak ho připravit, aby byl výsledek perfektní!

29. června 2023 • 10:00

Kuře je jedním z nejoblíbenějších typů masa. Je libové, jednoduché na přípravu a není na něm moc co pokazit. Proč ale něco, co jde hladce v kuchyni, jde venku na grilu tak těžko? Buď je maso vysušené, nebo naopak nedopečené u kostí. Letos to bude jinak! Podívejte se na 5 triků, které vám pomohou ke grilovanému kuřeti snů.

Kuřecí maso je nejenom chutné a dietní, ale nají se díky němu relativně levně celá rodina. Proto rozpalte gril a dokažte remcalům, že drůbež připravená na grilu není žádná vysušená večeře. Konkrétní recepty a postupy zobrazíte kliknutím na název vybraného pokrmu.

Směs koření vmasírujte do masa

Pokud důkladně vetřete koření do povrchu masa před grilováním, intenzivně maso provoní. Dvojnásobného efektu docílíte rozmícháním koření nejprve v troše oleje. Olej uzamkne šťávu uvnitř masa a zabrání připečení masa ke grilu. Použijte takový, který vydrží vyšší teploty a nepřepaluje se, nejlépe řepkový nebo olivový rafinovaný.

Křídla otáčejte na grilu častěji než stehna nebo prsa Křídla otáčejte na grilu častěji než stehna nebo prsa • Autor: iStock

Kuřecí křídla na grilu otáčejte častěji

Na rozdíl od prsou nebo stehen, u kterých se doporučuje otočit je během grilování pouze jednou, křídla otáčejte častěji. Nejenže se nepřilepí, ale rovnoměrně se propečou. Tajemstvím senzačních grilovaných křídel v marinádě z meruňkového džemu je potírání masa štětcem speciální marinádou. Vyrobte si vlastní omáčku z rozmixovaných datlí, meruňkového džemu a sherry octa. Jelikož cukernaté ingredience karamelizují, a rozpálí se tak na vysokou teplotu, počkejte s konzumací alespoň pět minut, než se do nich pustíte, abyste se nepopálili.

Kuře naplacato je hit!

Grilovat můžete i celé kuře. Před grilováním ho na hřbetu rozřízněte nebo rozstřihněte speciálními nůžkami na kuře a položte na gril rozevřené jako knihu. Kuře se tak mnohem lépe a rychleji propeče. Můžete ho předtím naložit například do limetkovo-zázvorové marinády. Chcete-li se vyhnout typicky lepkavé kůži upečeného kuřete, nechte ji ošlehat plameny až 5 minut před koncem pečení.

Kuře pečené naplacato se lépe propeče Kuře pečené naplacato se lépe propeče • Autor: iStock

Grilované kuře na plechovce

Ačkoliv to nezní jako typický způsob grilování celého kuřete, zkuste ho celé nasadit na plechovku s malým množstvím piva a nechat takto péct v uzavřeném grilu. Pivo, které se bude do kuřete odpařovat, maso krásně provoní a zanechá ho křehké a šťavnaté. Nevíte, jak na to? Zkuste kuře grilované na plechovce piva podle tohoto našeho receptu. Až si po otevření grilu uloupnete kousek jemného bílého masa, ochutnáte nejlepší grilované kuře ve svém životě.  

Marináda na kuřecí maso

Kuřecí maso nechte v marinádě odpočívat alespoň 30 minut předtím, než ho položíte na gril. Nejenže marináda pomůže k tomu, aby se plně rozvinula chuť koření, ale libové kusy masa zůstanou díky ní šťavnaté. Lehoučká marináda na kuřecí maso dokonale prostoupí menší kousky masa na špízy. Pro fantasticky voňavý výsledek napíchejte měsíčky citronu přímo na jehlice mezi kusy masa.

Recept na skvělou marinádu na maso ze čtyř surovin podle Zdeňka Pohlreicha najdete ZDE>>>

Autor: red