Jak správně jíst hamburger? Odložte příbor a naučte se triky

24. června 2022 • 00:00

Burgery už dávno nejsou jen záležitostí rychlého občerstvení! Stalo se z nich luxusní jídlo, které je mnohdy tak velké, že si spousta lidí klade otázku, jak ho vlastně správně jíst a nedopustit se faux pas. Naučte se to konečně správně.

Za domov hamburgerů je sice považována Amerika, nicméně jejich název napovídá, že mají i něco společného s německým přístavem. Pravda je tak trochu uprostřed. Říká se, že byly pojmenovány v Americe německými přistěhovalci na počest města Hamburku, aby jim připomínal původní domov. Jiná a oblíbenější verze tvrdí, že se toto jídlo kdysi skutečně připravovalo v Hamburku, ale teprve v Americe, kam ho přivezl koncem 19. století německý emigrant, se tyto masové karbanátky staly opravdovým hitem.

Video se připravuje ...

Potřebujete obě ruce a velký ubrousek

Když si koupíte levný hamburger ve fastfoodu, nejspíš ho bez problémů udržíte jednou rukou a není co řešit. Když si na něj ale zajdete do restaurace nebo si ho uděláte doma, patrně vám už jedna ruka na jeho udržení stačit nebude. Přestože v restauraci zcela jistě dostanete k hamburgeru vidličku a nůž, pravidla etikety velí jinak. Správně se totiž hamburger má jíst rukama, stejně jako například pravá italská pizza. Takže se vůbec nestyďte příbor odložit, ať už budete u sebe na zahradě, nebo v luxusní restauraci. Místo příboru byste u sebe rozhodně měli mít dostatečně velký ubrousek, buď látkový, nebo papírový, do něhož si můžete utírat ruce i ústa.

Jak tedy správně na to?

Nejdříve z hamburgeru opatrně vytáhněte špejli. Pak ho pevně uchopte oběma rukama, stlačte ho (samozřejmě ne tak, abyste ho rozdrtili) a počkejte několik vteřin, aby se jednotlivé vrstvy trochu prolnuly, z masa vytekla přebytečná šťáva a vsákla se do pečiva.

Nyní se můžete do hamburgeru zakousnout. Snažte se ho jíst tak, abyste kousali pokud možno všechny vrstvy najednou, tedy maso, housku, zeleninu, omáčku, případně i sýr nebo třeba slaninu. Odborníci doporučují předem několikrát doširoka otevřít ústa a trochu procvičit žvýkací svaly. Když budete kousat všechny vrstvy zároveň, nemělo by se vám pak stát, že maso bude z hamburgeru vyklouzávat a šťáva s omáčkou budou vytékat.

Zkuste trik japonských vědců

I když dodržíte výše uvedená pravidla a budete hodně opatrní, nejspíš vám i tak něco z hamburgeru vypadne nebo vyteče. To se stane i těm největším profíkům. Pak můžete vyzkoušet ještě různé triky. Jeden nich dokonce doporučují japonští vědci, kterým tento problém nebyl lhostejný, a proto se obětovali a čtyři měsíce zkoumali, jak nejlépe držet při jídle hamburger, aby z něj nic nevypadlo. Z trojrozměrného obrázku hamburgeru usoudili, že když ho budete držet klasickým způsobem, tedy palce budete mít dole a zbývající prsty nahoře, vždy vám bude obsah z housky vyklouzávat. Zkoušeli tedy nejrůznější způsoby držení, až přišli na jeden, který je podle nich ideální. Stačí přidat k palcům i malíčky, takže palce a malíčky máte dole a prostřední tři prsty na každé ruce nahoře. Pak by podle vědců nemělo nic vyklouznout.

Otočte ho

Na internetu můžete narazit i na další velmi populární trik, který vychází z toho, že houska se nikdy nerozkrojí přesně v polovině a spodní část je pak nižší. Stačí tedy hamburger otočit, aby spodní část byla nahoře. Díky tomu pak máte dole mnohem větší plochu housky, která bude zachytávat vše, co by vám z hamburgeru mohlo padat nebo vytékat.

Jak na dokonalý burger

Dobrý hamburger stojí na kvalitních surovinách. Základem klasického burgeru je vysoce kvalitní a šťavnaté maso, které by mělo mít určité množství vnitřního tuku (ideální je kolem 15 procent nebo klidně i trochu více). Tuk po umletí působí jako pojidlo a maso se tak nerozpadá. Pokud chcete mít jistotu, co masový „karbanátek“ obsahuje, umelte si maso sami doma. Je-li maso kvalitní, stačí ho už jen osolit a opepřit, nic víc nepotřebuje. Důležité je maso dobře upěchovat a vytvarovat. Aby byly masové placky stejnoměrně vysoké, zkuste je slisovat mezi dvěma prkénky. Stejně jako s kořeněním to nepřehánějte ani s pečením. Maso by mělo uvnitř zůstat hezky růžové.

Burgery s hovězím masem a červenou řepou Burgery s hovězím masem a červenou řepou • Autor: iStock

Když už máte dobré maso, nepokazte ho tím, co k němu přidáte. Místo drobivých a gumových kupovaných housek si upečte vlastní voňavé a krásně nadýchané burgerové bulky nebo se po nich poohlédněte v dobrých pekařstvích. Další ingredience už závisí jen na vás. Zeleninu, jako je salát, rajče nebo cibule, ale rozhodně nevynechávejte. Zdaleka neplní jen estetickou roli. Podtrhne chuť masa a také vám pomůže maso lépe strávit.

Jde to s masem, bez masa i bez housky

Když už víte, jak dobrý burger připravit i jíst, stačí si vybrat, kterému dáte přednost. Jestli to bude ten klasický, opravdu pořádný dvouručák, burger s trhaným vepřovým masem pečeným ve speciální omáčce inspirované Asií, burger s křupavým podmáslovým kuřetem nebo burger podle skvělého receptu Zdeňka Pohlreicha. Ochuzeni o tuto dobrotu nemusí být ani vegetariáni. Místo masa si mohou burgery naplnit placičkami z červené řepy, grilovanými žampiony portobello nebo výborným kyperským sýrem halloumi.

A pokud si hlídáte příjem kalorií, dejte si burger jako anglická královna Alžběta II. – jen se zeleninou a bez housky. 

Autor: AK