Cuketová buchta je hit! Upečte si vláčný perník bez vážení

18. srpna 2024 • 05:37

Nadýchaný, vláčný, jemný, zároveň ale rychlý a jednoduchý na přípravu. Upéct si ho tak můžete nejen v pohodlí domova, kde máte v kuchyni k dispozici všechny technické vychytávky, ale třeba i na chatě. K přípravě perníku s cuketou neboli cuperníku vám totiž stačí jen mísa, hrnek a pár základních ingrediencí. A samozřejmě cuketa.

Buchty na plech, mezi které patří i litý perník, jsou odjakživa ty nejoblíbenější. Především ty hrnečkové, které zvládne i hospodyňka začátečnice. V kuchyni kvůli nim nemusíte trávit příliš mnoho času, snadno se připravují, nezašpiníte si příliš nádobí a hotové se pak lehce krájí na jednotlivé porce podle chuti.

Z cukety si můžete upéct i tuto sladkou hrnečkovou buchtu>>>

Obrovskou výhodou perníku je jeho variabilnost. Skvěle chutná i jen tak, do těsta ale můžete přidat třeba kousky čokolády, nasekané ořechy a mandle, různá semínka, rozinky či třeba sušené brusinky nebo švestky. Upečený perník pak můžete rozkrojit a promazat třeba švestkovými povidly či marmeládou, nejlépe nějakou pikantní nakyslou, jako je rybízová nebo višňová, na povrch moučníku se zase hodí citronová nebo čokoládová poleva. A aby byl perník vláčnější a rychle nevysychal, zkuste do něj příště přidat nastrouhanou cuketu. Budete příjemně překvapeni.

Suroviny na rychlý perník z cukety:

  • 3 vejce
  • 3/4 hrnku třtinového cukru
  • 1/2 hrnku oleje
  • 1/2 hrnku plnotučného mléka
  • 2 a 1/2 hrnku nahrubo nastrouhané cukety
  • 3 hrnky polohrubé mouky
  • 4 lžíce kakaa
  • 1 balíček vanilkového cukru
  • 1 balíček kypřicího prášku
  • 1 lžička jedlé sody
  • 2 lžíce perníkového koření (směs mletého badyánu, nového koření, anýzu, kardamomu, koriandru, fenyklu, skořice a hřebíčku)
  • 4 lžíce kvalitního kakaa

Možná vám přijde divné, přidávat do moučníku zeleninu. Chuť se ale nijak nezmění a díky cuketě bude perník úžasně vláčný nejen po upečení, ale i za dva dny Možná vám přijde divné, přidávat do moučníku zeleninu. Chuť se ale nijak nezmění a díky cuketě bude perník úžasně vláčný nejen po upečení, ale i za dva dny • Autor: iStock

Postup přípravy:

1. Troubu předehřejte na 180 °C.

2. Vejce rozklepněte do vyšší mísy, přidejte třtinový a vanilkový cukr a obsah mísy vyšlehejte do nadýchané pěny. Potom za stálého šlehání přilívejte olej a mléko.

3. Cuketu nastrouhejte na hrubém struhadle a vyždímejte z ní přebytečnou vodu.

4. Vyždímanou cuketu přidejte do směsi v míse a důkladně ji do ní vmíchejte.

5. Sypké ingredience spolu s kakaem prosejte, smíchejte a postupně zapracujte do mokré hmoty v míse. Nakonec můžete přimíchat další ingredience, jako jsou třeba nasekané ořechy, mandle nebo sušené brusinky.

6. Vyšší plech vymažte a vysypejte moukou (polohrubou či hrubou), případně strouhaným kokosem, mletými oříšky nebo jemnou strouhankou. Vlijte na něj těsto a plechem lehce poklepejte, aby se rovnoměrně rozprostřelo.

7. Pečte 25–45 minut, záleží na velikosti a výšce použitého plechu. Zda je perník hotový, otestujte špejlí. Nemělo by na ní zůstávat tekuté těsto, pozor ale, aby moučník ani nebyl příliš vysušený.

8. Perník nechte vychladnout a pak ho pocukrujte nebo případně rozkrojte a promažte marmeládou nebo přelijte polevou.

TIP: Místo klasického kypřícího prášku a perníkového koření můžete použít kypřící prášek do perníku a lžičku mleté skořice.

Zkuste i tyto sladké recepty s cuketou:

Cuketová bábovka

Hrnečková cuketová buchta

Cuketové muffiny

Čokoládová buchta z cukety

Cuketová buchta ala brownies

Cuketovo-citronový makovec

Nastrouhanou cuketu můžete přidat i do těsta na klasickou hrníčkovou bábovku>>>

Video se připravuje ...

Autor: Lenka Chvostová, red