Cuketová buchta je hit: Upečte si vláčný perník bez vážení

9. července 2020 • 00:00

Nadýchaný, vláčný, jemný, zároveň ale rychlý a jednoduchý na přípravu. Upéct si ho tak můžete nejen v pohodlí domova, kde máte v kuchyni k dispozici všechny technické vychytávky, ale třeba i na chatě. K přípravě perníku s cuketou vám totiž stačí jen pár základních ingrediencí, mísa a hrnek.

Buchty na plech, mezi které patří i litý perník, jsou odjakživa ty nejoblíbenější. Především ty hrnečkové, které zvládne i hospodyňka začátečnice. V kuchyni kvůli nim nemusíte trávit příliš mnoho času, snadno se připravují, nezašpiníte si příliš nádobí a hotové se pak lehce krájí na jednotlivé porce podle chuti.

Obrovskou výhodou perníku je jeho variabilnost. Skvěle chutná i jen tak, do těsta ale můžete přidat třeba kousky čokolády, nasekané ořechy a mandle, různá semínka, rozinky či třeba sušené brusinky nebo švestky. Upečený perník pak můžete rozkrojit a promazat třeba švestkovými povidly či marmeládou, nejlépe nějakou pikantní nakyslou, jako je rybízová nebo višňová, na povrch moučníku se zase hodí citronová nebo čokoládová poleva. A aby byl perník vláčnější a rychle nevysychal, zkuste do něj příště přidat nastrouhanou cuketu. Budete příjemně překvapeni.

Suroviny na perník z cukety

3 vejce
3/4 hrnku třtinového cukru
1/2 hrnku oleje
1/2 hrnku plnotučného mléka
2,5 hrnku nahrubo nastrouhané cukety
3 hrnky polohrubé mouky
4 lžíce kakaa
1 balíček vanilkového cukru
1 balíček kypřicího prášku
1 lžička jedlé sody
2 lžíce perníkového koření (směs mletého badyánu, nového koření, anýzu, kardamomu, koriandru, fenyklu, skořice a hřebíčku)
4 lžíce kvalitního kakaa

Recept na cuketový perník pečený za 30 minut

1. Horkovzdušnou troubu si předehřejte na 170 stupňů Celsia.

2. Vejce rozklepněte do vyšší mísy, přidejte třtinový a vanilkový cukr a obsah mísy vyšlehejte do nadýchané pěny. Potom za stálého šlehání přilívejte olej a mléko.

3. Cuketu nastrouhejte a vyždímejte z ní přebytečnou vodu.

4. Vyždímanou cuketu přidejte do směsi v míse a důkladně ji do ní vmíchejte.

5. Sypké ingredience spolu s kakaem prosejte, smíchejte a postupně zapracujte do mokré hmoty v míse. Nakonec můžete přimíchat další ingredience, jako jsou třeba nasekané ořechy, mandle nebo sušené brusinky.

6. Vyšší plech vymažte a vysypejte moukou (polohrubou či hrubou), případně strouhaným kokosem, mletými oříšky nebo jemnou strouhankou. Vlijte na něj těsto a plechem lehce poklepejte, aby se rovnoměrně rozprostřelo.

7. Pečte 25–45 minut, záleží na velikosti a výšce použitého plechu. Zda je perník hotový, otestujte špejlí, nemělo by na ní zůstávat tekuté těsto, pozor ale, aby moučník ani nebyl příliš vysušený.

Další recepty ze sezonních surovin najdete v letním speciálu časopisu F.O.O.D. Ochutnejte všechny. Můžete si ho koupit elektronicky nebo do schránky bez poštovného přímo ZDE >>>

Už máte letní speciál časopisu F.O.O.D.? Už máte letní speciál časopisu F.O.O.D.? • Autor: F.O.O.D.

Autor: Lenka Chvostová