5 rad, jak na nejlepší domácí hranolky! Mražených už se ani nedotknete

6. února 2018 • 00:00

Vypadá to jednoduše, ale aby byly vaše hranolky ty nejzlatější a nejkřupavější a slané tak akorát, musíte mít v rukávu pár osvědčených triků. My vám poradíme, jak na ty klasické ve fritéze i v troubě, a máme pro vás i pár zdravějších variant pro pochutnání bez výčitek.

Vyberte si správné brambory

Na zvenku křupavé a uvnitř jemné hranolky se nejlépe hodí varný typ C. Rozhodně se vyhněte novým bramborám, jsou totiž příliš vodnaté. I uskladnění dělá rozdíl – brambory potřebují chlad a tmu. 

Na velikosti záleží

Doma dělané hranolky nikdy nebudou jedna jako druhá a je v tom i část jejich kouzla, přesto byste se měli snažit, aby byly rozdíly mezi nimi co nejmenší. Nejlépe se vám budou dělat z podlouhlých brambor, stačí když odříznete špičky a bramboru nakrájíte na kvádříky. Velikost je na vás, měla by se pohybovat někde okolo 6 centimetrů, ale ani větší nevadí.

Hranolky pečte vždycky jen v jedné vrstvě, aby se dobře propekly Hranolky pečte vždycky jen v jedné vrstvě, aby se dobře propekly • Autor: istock

Smažte dvakrát

Základ je hranolky předsmažit na ne příliš horkém oleji, pak nechat dobře vychladnout a pak teprve znovu vrátit do fritézy a usmažit ještě jednou. Proč nestačí brambory jenom oloupat, nakrájet a hodit do fritézy? Aby vám vydržely křupavé a neproměnily se do pár minut v měkkou gumu.

Přečtěte si o tom, který olej je na smažení nejzdravější!

Jde to ale i bez smažení...

Pokud jste se při zmínce o dvojím smažení zhrozili, máme pro vás dobrou zprávu: Hranolky zvládne i vaše trouba. Je pravda, že nebudou nikdy chutnat jako ty fritované, ale zase si po nich můžete být jistí, že se vejdete do kalhot. 

Hranolky potřebují troubu hodně horkou a dosolit je můžete teprve, až se dopečou. Jinak by vám totiž pustily vodu, začaly se dusit a o všechnu svou křupavost přišly. 

Chuť navíc přidáte, obalíte-li hranolky před pečením v zálivce z oleje a koření – zkuste kombinaci česneku, mleté papriky, pepře a soli.

O hranolky pečené úplně bez tuku se postará pečicí papír.

Hranolky nejsou jenom z brambor!

Hledáte-li zdravější variantu nebo jenom nové chutě, rozhodně musíte vyzkoušet celerové hranolky nebo batátové hranolky. Stejně dokonale chutnají i mrkvové, ačkoliv jim stačí jenom sůl a pepř, ještě lepší budou, když je upečete se snítkou tymiánu. Skvěle je doprovodí jednoduchý domácí dip – stačí smíchat trochu jogurtu, česneku, limetkovou šťávu a špetku chilli.

Mrkvové hranolky jsou zdravější, ale rozhodně ne méně chutná varianta, kterou si určitě oblíbíte Mrkvové hranolky jsou zdravější, ale rozhodně ne méně chutná varianta, kterou si určitě oblíbíte • Autor: istock

Autor: Kristina Hamplová