Langoše – jak na ně, aby byly lepší než ze stánku

20. listopadu 2017 • 12:11

Langoše možná nejsou to nejzdravější jídlo na světe, ale upřímně – kdo z nás jim dokáže odolat? Příště až vás na ně přepadne chuť, neriskujte u žádného stánku s rychlým občerstvením, zkuste raději domácí!

U langošů na linii zapomeňte, hledáte-li ale přece jenom trochu zdravější variantu, přidejte do těsta trochu jogurtu, díky němu langoše nasají méně tuku a nebudou tak mastné. Zkusit můžete i v troubě pečené dietní langoše, ideální i pro ty, kterým smažení zrovna nevoní.

Díky bramborovému těstu se vyhnete pracnému formování těsta za neustálého podsypávání moukou. Vykynuté bramborové těsto je tak řídké, že se dá na pánev nalít jako palačinka. Stačí, když do klasického základu langoše najemno nastrouháte zhruba dvě uvařené a vychladlé oloupané brambory. Nastrouhaná syrová brambora těsně před vykynutím zase těstu pomůže, aby bylo vláčnější a nadýchanější. Ať už děláte langoše klasické nebo experimentujete, nezapomeňte, že těsto by se nemělo moc lepit, ale ani být moc tuhé.

Těsto na langoše by se nemělo moc lepit, ale ani být moc tuhéTěsto na langoše by se nemělo moc lepit, ale ani být moc tuhé • Autor: istock

Někdo langoše tvaruje na pracovní ploše, někdo je raději drží ve vzduchu a vytahuje, jiní zase vykrajují skleničkou. Každopádně byste ale měli docílit asi dva centimetry širokých placek. Langoše zkrátka nejsou palačinky – moc tenké se trhají. Langoše smažte do zlatova, před vyjmutím z pánve je nechte důkladně okapat a hned položte na savý papír, aby se zbavily přebytečného tuku.

Rychlé langoše se dají připravit i bez kynutí. V podstatě stačí smíchat hladkou mouku, sušené droždí, mléko a sůl.

Udělali jste omylem moc těsta? Nevadí, těsto na langoše vydrží v ledničce až 5 dníUdělali jste omylem moc těsta? Nevadí, těsto na langoše vydrží v ledničce až 5 dní • Autor: istock

Výborné jsou i langoše plněné – jeden hrnek sýra si rozdělte na pět částí, každou placku posypte částí sýra, důkladně těsto uzavřete na obou okrajích jako plněný knedlík a nakonec trochu rozválejte na langoš.

Vyzkoušet můžete i langoše jednohubky, třeba jako originální občerstvení na party.

A co na ně? Stánkovou klasikou jsou samozřejmě na jemno nastrouhaný sýr a kečup nebo tatarka. Langoše můžete ale také dozdobit kolečky cibule nebo vařené brokolice, kukuřice nebo jiné zeleniny – jaká vám chutná.

Původně maďarská pochutina je dnes stálicí stánků a koupališťPůvodně maďarská pochutina je dnes stálicí stánků a koupališť • Autor: istock

Každopádně by ale neměl chybět česnek. Bude se lépe natírat, prolisujete-li ho do misky s trochou vody.

Mlsným jazýčkům zase přijdou vhod langoše nasladko: Marmeládou, povidly nebo tvarohem a ovocem určitě uděláte radost hlavně dětem.

Rozhodnete-li se pro klasický langoš s kečupem, zkuste si připravit kečup domácí, je zdravější a chutná mnohem lépe. Je to snadné – loupaná rajčata, cibuli, sůl a koření podle chuti (pepř, hřebíček, nové koření, bobkový list, chilli…) vařte a míchejte asi 20 minut, dokud nedostanete hustou kaši. Můžete si pomoct i tyčovým mixérem, nesmíte ale samozřejmě zapomenout nejdřív vyndat hřebíček, nové koření a bobkový list.

Domácí kečup bez konzervantů chutná zkrátka lépe. Zkuste přidat navíc třeba jablko, řapíkatý celer nebo paprikuDomácí kečup bez konzervantů chutná zkrátka lépe. Zkuste přidat navíc třeba jablko, řapíkatý celer nebo papriku • Autor: istock

1080p 720p 360p
Langoše podle profesionálů, které zvládne každý!

Autor: Kristina Hamplová