Podzimní kompoty a přesnídávky: Buďte na zimu připraveni s dávkou vitaminů schovanou pod víčkem
Podzim přišel a s ním i možnost zavařit si přesnídávky a kompoty do zásoby. Využijte hojnost podzimní úrody chytře, a až se vás zima zeptá, co jste dělali v létě, vy budete připraveni.
Přemýšlíte nad tím, jak zpracovat letošní sklizeň, a už vám docházejí nápady? Přínášíme tipy na ty nejlepší jablečné, hruškové a dýňové kompoty i přesnídávky, které ocení ke svačinám celá rodina!
K podzimu také neodmyslitelně patří brusinky, které všichni milujeme. Skvěle se hodí ke svíčkové, na paštiku, ale někdo je díky jejich lahodné chuti využívá jako klasickou zavařeninu či kompot.
Připravte si doma klasický brusinkový kompot >>>
Jablečno-dýňová přesnídávka
Suroviny:
- 500 g máslové nebo muškátové dýně
- 1,5 kg jablek
- 400 ml kojenecké vody
- citronová šťáva z 1 citronu
- 1 lžička skořice, vanilky nebo badyánu – dle chuti
- 4 polévkové lžíce třtinového cukru nebo javorového sirupu
Postup:
1. Nejprve očistěte a nakrájejte jablka a dýni na kousky. Poté je vložte do hrnce, zalijte vodou, citronovou šťávou a vařte cca 30 minut.
2. Po rozvaření rozmixujte na pyré, dochuťte a zavařte.
Hrušková přesnídávka
Suroviny:
- 2 kg hrušek
- 2 sáčky vanilkového pudingu
- 1 balíček vanilkového cukru
Postup:
1. Hrušky zbavené jádřinců nakrájejte na kostičky. Vložte hrušky s vanilkovým cukrem do hrnce s vodou a vařte, dokud se nerozvaří.
2. Rozmixujte na pyré, přidejte puding a opět vařte 10–15 minut. Po dokončení zavařte obvyklým způsobem.
Dopřejte si báječnou jablečnou přesnídávku, kterou si zamilujete.
Jablečná přesnídávka
Suroviny:
- 2 kg jablek
- cukr krupice
- 1 lžíce skořice
- 1 sáček vanilkového pudingu
- hřebíček nebo muškátový oříšek
Postup:
1. Jablka zbavená jádřinců nakrájejte na kostičky. Vložte jablka s cukrem a koření do hrnce s vodou a vařte, dokud se jablka nerozvaří.
2. Rozmixujte na pyré, přidejte puding a opět vařte 10–15 minut. Po dokončení zavařte obvyklým způsobem.
Dýňový kompot s ananasem
Suroviny:
- 6 kg dýně
- 6 lžiček kyseliny citronové
- 2 kg cukru krupice
- 2 citrony
- 2 ks skořice celé
- 10 ks hřebíčku
- 2 ananasové kompoty
- 10 l vody
Postup:
1. Očištěnou a oloupanou dýni nakrájejte na menší kostky a dejte do velkého hrnce, zasypte kyselinou citronovou a zalijte 5 litry vody. Takto nechte dýni v chladu odležet 12 hodin.
2. Druhý den dýni sceďte a dejte zpět do velkého hrnce. Dýni zasypte cukrem, přidejte hřebíček a skořici a zalijte cca 5 litry vody. Citrony oloupejte a odpeckujte, nakrájejte na tenké plátky a na dno každé sklenice dejte jeden plátek, zbylý citron přidejte do hrnce k dýni.
3. Dýni vařte 20 minut, poté přilijte ananasové kompoty a nechte přejít varem. Horkým kompotem plňte sklenice a následně sterilujte 15 minut.
Hruškový kompot
Suroviny:
- 1 l vody
- 1 lžíce kyseliny citronové
- hrušky vyzrálé, ještě pevné
- 400 g cukru krupice
Postup:
1. Hrušky opláchněte, oloupejte, rozpulte, jádřince vykrojte a ihned vložte do studené vody s trochou kyseliny citronové nebo octa, aby nezhnědly. Poté je plňte do sklenic, zalijte teplým nálevem.
2. Sklenice uzavřete víčky a sterilujte 20–30 minut při 85 °C. Do kompotu můžete přidat hřebíček, kousek skořice nebo badyánu.
Jablečný kompot
Suroviny:
- 4 ks jablka
- 1 balíček vanilkového cukru
- 1 ks skořice celé
- 4 g hřebíčku
- 1 hrnek vody
Postup:
1. Jablka oloupejte, vykrojte jadřince, rozkrájejte na čtvrtky a zalijte vodou. Přisypte vanilkový cukr, vložte koření a uvařte doměkka.
2. Poté vložte do sklenic, zavíčkujte a zavařte.