Imunita v ohrožení! Posilte ji vydatným jídlem. Pomůže polévka, limonáda nebo sirup

22. září 2021 • 00:00

Letní teploty jsou u konce a s teplotním propadem přichází také první nachlazení. Zapomeňte na drahé doplňky stravy a posilněte svou imunitu přírodním způsobem, tak jak to dělávaly už vaše babičky. Třeba sirupem na imunitu nebo zázvorovou limonádou. Víte, co se říká, kdo je připraven, není překvapen.

Polévka, která vás nejen zahřeje

Polévka je grunt a při prvních známkách nemoci to platí dvojnásob. Zkuste tradiční cibulovo-česnekovou polévku nebo vsaďte na klasiku a uvařte silný slepičí vývar. Vhod přijde také polévka z červené řepy plná vitaminů.

Podpořte imunitu nápojem!

Zázvorový čaj jistě znáte, ale co takhle domácí zázvorovou limonádu? S tímto lektvarem na vás bacily zkrátka nemohou. Skvělý tip je také horké jablko se zázvorem a skořicí, které vás zahřeje na těle i na duši. Smoothie z červené řepy můžete pro změnu zvolit jako ranní vzpruhu.

Doplňte vitamin C kysaným zelím

Domácí kysané zelí je skvělý způsob, jak lze imunitu podpořit a zároveň si pochutnat. Zelí obsahuje vitamin C, kterého během sychravých dní není nikdy dost. V tom nesterilovaném navíc najdete velké množství probiotik.

Sirup jako pomocník v boji proti nachlazení!

Kupované sirupy mohou obsahovat barviva, která snižují jejich efektivitu a účinek na zdraví. Domácí sirupy si připravíte přesně podle vašich představ. V boji proti kašli i nachlazení vám pomůže sirup z rýmovníku nebo sirup proti nachlazení. Do pitného režimu během dne můžete zařadit také sirup z rakytníku za studena.

Udělejte si do zásoby rakytníkovou vzpruhu

Suroviny:

  • 1 kg plodů rakytníku
  • 500 g hrušek
  • 1 kg cukru krupice
  • 100 ml citronové šťávy
  • 2 ks skořice
  • 2 ks badyánu

Postup:

1. Rakytník kartáčkem očistěte pod tekoucí vodou. Povařte ho do měkka v troše vody, rozmixujte a propasírujte. Přidejte na kousky nakrájené hrušky s cukrem a kořením a zvolna vařte do zhoustnutí.

2. Odebírejte pěnu a míchejte. Podle chuti přidejte citronovou šťávu, případně cukr.

3. Rozdělte do sklenic, zavíčkujte a otočené dnem vzhůru nechte vychladnout.

Vyzkoušet také můžete levandulový sirup >>>

Video se připravuje ...

Autor: DF