Marinády na křídla, díky kterým bude maso křehké a šťavnaté | Magazín | Recepty.cz

Marinády na kuřecí křídla, díky kterým bude maso křehké a šťavnaté: S medem, jogurtem nebo citrusy

29. června 2019 • 00:00

K létu patří neodmyslitelně grilování. Kdo by odolal masu lehce provoněnému kouřem? Grilovat se dá samozřejmě kterékoli maso, dokonce i zelenina či sýry. Ovšem kuřecí křidýlka jsou naprosto fantastická záležitost. Lahodně jemná a přitom šťavnatá – co si přát víc? Jsou navíc hotová raz dva a ani moc nestojí. Jaké marinády se na ně hodí? Zkuste tyhle!

Na začátek je nutné říct, že grilovat bychom nikdy neměli maso, které bylo předtím zmražené. Mnohem lepší chuť budou mít křidýlka čerstvá, která koupíte ideálně u řezníka. Aby bylo maso křehké, můžete použít marinádu. Do té přidejte trochu alkoholu, balzamikového octa, ovocné šťávy nebo jogurtu, protože všechny tyto potraviny pomohou rozrušit strukturu bílkovin a maso bude mnohem křehčí a měkčí.

Pokud si lámete hlavu, jaké koření se nejčastěji používá na marinování, můžete být v klidu. Použijte vpodstatě cokoli, snad jen šalvěj se hodí především na chuťově výrazné skopové nebo kachnu. Jinak se fantazii meze nekladou. Vhodné koření na kuřecí maso je chilli, bobkový list, česnek, kmín, kopr, koriandr, kari, nové koření, pepř, skořice, zázvor, tymián, rozmarýn nebo například nepříliš používaný estragon.

Jogurtové marinády

Která marináda je na kuřecí křídla nejlepší? Nejvíce záleží na vaší chuti. Nicméně nic nezkazíte pikantní jogurtovou marinádou. Přestože se hodí i na sušší kuřecí prsíčka, její chuť vynikne právě na křidýlkách nebo stehnech. Odměnou bude dokonale šťavnaté maso a křupavá kůžička. Výtečná je také meduňková marináda s mátou a jogurtem, která dodá kuřecímu masu příjemnou svěží chuť.

Medové marinády

Medové marinády patří také k velmi oblíbeným díky své karamelové chuti. Medovo-hořčičná marináda na kuře vám určitě zachutná, kromě medu a hořčice je v ní také osvěžují bazalka. Tato marináda se navíc hodí i na lososa. Pokud jste si nasládlou chuť masa oblíbili, můžete připravit kuřecí křidélka s medem a sojovou omáčkou. Není nic překvapivého, že křehkost dodá masu i pivo a podle profíků je naprosto nejlepší to černé. Kuřecí křídla na pivě budou mít díky černému pivu krásně křupavou zkaramelizovanou kůži. A pokud se vám zkazí počasí, můžete je připravit i v pekáčku v troubě, nejen na grilu.

Pálivé marinády, které mají říz

Máte rádi pálivé jídlo? Pak budou pikantní marinády to pravé pro vás. Pikantní marináda na maso se hodí na všechny druhy masa, a kromě chilli papriček v ní zavoní také bazalka, kopr a oregano. A samozřejmě česnek. Vylepšit jí navíc můžete například bílým jogurtem. Originální je také švestková pikantní marináda.

Citrusové marinády

Chcete-li šťavnaté a křehké masíčko se svěží chutí, zamilujete si marinády s citrusy. Do pomerančové marinády s rozmarýnem naložte maso předem a před grilováním ho otřete. Zachová si tak svou přirozenou chuť s jemným nádechem citrusů, bylinek a koření. Marináda na kuřecí maso s citrusy chutná po citronu, provensálských bylinkách a lehce štiplavé dijonské hořčici. Kuřecí křidýlka do marinády naložte přes noc a druhý den teprve grilujte. Lze použít i na kuřecí prsa, která můžete napichovat na špíz a prokládat plátky citronu.

Podívejte se na ty nejlepší omáčky a dipy ke grilovanému masu ZDE >>>

Autor: aši