Marinády na kuřecí křídla, díky kterým bude maso křehké a šťavnaté: S medem, jogurtem nebo citrusy

9. června 2023 • 12:00

Grilování k teplým letním měsícům neodmyslitelně patří. Kdo by odolal masu lehce provoněnému kouřem? Grilovat se dá všechno možné, ovšem kuřecí křidla jsou naprosto fantastická záležitost. Lahodně jemná a přitom šťavnatá – co si přát víc? Jsou navíc hotová raz dva a ani moc nestojí. Jaké marinády se na ně hodí? Zkuste tyhle!

Na začátek je nutné říct, že grilovat bychom nikdy neměli maso, které bylo předtím zmražené. Mnohem lepší chuť budou mít křidýlka čerstvá. Aby bylo maso křehké, můžete použít marinádu. Do té přidejte trochu alkoholu, balzamikového octa, ovocné šťávy nebo jogurtu, protože všechny tyto potraviny pomohou rozrušit strukturu bílkovin a maso bude díky tomu mnohem křehčí.

Znáte pivní marinádu?>>>

Video se připravuje ...

Pokud si lámete hlavu, jaké koření se nejčastěji používá na marinování, můžete být v klidu. Použít se dá vpodstatě cokoli, snad jen šalvěj se hodí především na chuťově výrazné skopové nebo kachnu. Jinak se fantazii meze nekladou. Vhodné koření na kuřecí maso je chilli, bobkový list, česnek, kmín, kopr, koriandr, kari, nové koření, pepř, skořice, zázvor, tymián, rozmarýn nebo například nepříliš používaný estragon.

Jogurtové marinády

Která marináda je na kuřecí křídla nejlepší? Nejvíce záleží na vaší chuti. Nicméně nic nezkazíte pikantní jogurtovou marinádou. Přestože se hodí i na sušší kuřecí prsíčka, její chuť vynikne právě na křidýlkách nebo stehnech. Odměnou bude dokonale šťavnaté maso a křupavá kůžička. Výtečná je také meduňková marináda s mátou a jogurtem, která dodá kuřecímu masu příjemnou svěží chuť.

Medové marinády

Medové marinády patří také k velmi oblíbeným díky své nasládlé chuti. Medovo-hořčičná marináda na kuře vám určitě zachutná, kromě medu a hořčice je v ní také osvěžují bazalka. Tato marináda se navíc hodí i na lososa. Pokud jste si nasládlou chuť masa oblíbili, můžete připravit kuřecí křidélka s medem a sojovou omáčkou. Není nic překvapivého, že křehkost dodá masu i pivo a podle profíků je naprosto nejlepší to černé. Kuřecí křídla na pivě budou mít díky černému pivu krásně křupavou zkaramelizovanou kůži. A pokud grilování nebude zrovna přát počasí, můžete je připravit i v pekáčku v troubě.

Pálivé marinády, které mají říz

Máte rádi pálivé jídlo? Pak budou pikantní marinády to pravé pro vás. Pikantní marináda na maso se hodí na všechny druhy masa, a kromě chilli papriček v ní zavoní také bazalka, kopr a oregano. A samozřejmě česnek. Vylepšit ji navíc můžete například bílým jogurtem. Originální je také švestková pikantní marináda.

Citrusové marinády

Chcete-li šťavnaté a křehké masíčko se svěží chutí, zamilujete si marinády s citrusy. Do pomerančové marinády s rozmarýnem naložte maso předem a před grilováním ho otřete. Zachová si tak svou přirozenou chuť s jemným nádechem citrusů, bylinek a koření. Marináda na kuřecí maso s citrusy chutná po citronu, provensálských bylinkách a lehce štiplavé dijonské hořčici. Kuřecí křidýlka do marinády naložte přes noc a druhý den teprve grilujte. Lze ji použít i na kuřecí prsa, která můžete napichovat na špíz a prokládat plátky citronu.

A pokud se nemůžete rozhodnout, zkuste marinádu, která se dá použít na všechno>>>

Video se připravuje ...

Podívejte se na ty nejlepší omáčky a dipy ke grilovanému masu ZDE >>>

Autor: red