Nejstrašidelnější dorty světa: Bude vám z nich běhat mráz po zádech
Chcete překvapit rodinu či přátele nějakým úžasně strašidelným dortem na Halloween? Stačí si vybrat motiv a pak už se směle můžete pustit do pečení, zdobení a modelování. Podívejte se na 50 nejděsivějších dortů z celého světa. Nechte se inspirovat a vyzkoušejte snadný recept, jak dort upéct.
Milujete horory? Pak jsou děsivé dorty to pravé pro vás. Zakousněte se do useklých prstů, zombies nebo klauna Pennywise z knihy To!. Podívejte se na 50 nejděsivějších dortů z celého světa. Najdete je ve fotogalerii v úvodu článku.
Jak udělat korpus na dort a jak na fondán
Jednoduchý dortový korpus jen ze tří surovin zvládnete hravě. Navíc určitě oceníte, jak je tenhle bleskový piškotový zázrak úžasně nadýchaný a vláčný. Doma si snadno vyrobíte i domácí fondán nebo marcipán, které budete potřebovat na potažení celého dortu a vymodelování postaviček. Pokud si na to netroufáte nebo třeba jen chcete ušetřit čas a vynaloženou energii, poohlédněte se včas po nějaké prodejně potřeb pro cukráře, ať už kamenné, nebo na webu. V jejich nabídce seženete obrovskou škálu potahových hmot, vykrajovátek, formiček, potravinářských barviv a fixek, obrázků z jedlého papíru, už hotových postaviček a dalších motivů i spoustu dalších cukrářských doplňků.
Jak udělat dobrý dortový krém
Čemu se ale nevyhnete, to je příprava krému. Pod potah z fondánu je nejlepší tradiční máslový krém, který je jednoduchý a rychlý na přípravu a navíc chuťově neutrální, takže ho podle potřeby můžete dochutit třeba čokoládou, oříšky, kávou, oblíbeným likérem, ovocným rozvarem a podobně. Namazaný dort před potahováním dejte na dvě hodiny vychladit do lednice, bude se vám s ním pak mnohem lépe pracovat.
Pokud se vám krém z másla zdá moc hutný a mastný, odlehčete ho sněhem z ušlehaných bílků, případně ho nastavte zchladlým uvařeným pudinkem nebo kaší uvařenou z mléka a trochy mouky či škrobové moučky, které pomalu po trochách zašleháte do pěny vyšlehaného másla s cukrem. Pozor si ale dejte na lehké krémy připravené z tvarohu, mascarpone, jogurtu nebo zakysané smetany. Obsahují totiž vodu, která se v přímém kontaktu s potahovací hmotou ani marcipánem nesnese a začne je pozvolna rozpouštět.