8 kuchyňských triků a vychytávek, které vám usnadní život
Asi každý, kdo tráví dost času v kuchyni, ocení rychlá a efektivní řešení, která zjednoduší přípravu jídel a pomohou ušetřit nějakou tu minutu. Máme pro vás osm triků, které možná ještě neznáte a můžou vám pomoct trochu zjednodušit i zrychlit každodenní kuchařskou rutinu.
Rychlé loupání česneku
Loupání česneku už nemusí být zdlouhavé. Stačí vložit stroužky česneku do zavařovací sklenice, uzavřít víčkem a několikrát prudce zatřást. Slupky se uvolní a vy budete mít česnek připravený bez zbytečné práce. Další možností, pokud potřebujete stroužky následně i nakrájet, je použít nůž s širokou čepelí. Stroužky položte na prkénko, nůž na ně naplocho položte a trochu zatlačte, abyste uslyšeli, jak stroužky lehce křupnou. Pak z nich snadno odstraníte slupku a lépe se vám budou i krájet. Třeba do česnečky:
Měkké máslo během pár minut
Zapomněli jste vytáhnout máslo z ledničky včas, aby vám změklo? Žádný problém. Existuje několik metod, díky kterým ztuhlé máslo rychle změkne. Když ho nakrájíte na malé kostičky a necháte stát při pokojové teplotě, mělo by být do deseti minut měkké. Ještě rychlejší řešení je máslo nastrouhat na struhadle nebo ho napařit. Do vhodné skleničky nebo skleněné misky nalijte horkou vodu a nechte ji chvilku ohřát. Pak vodu vylijte a skleničkou či miskou máslo přiklopte. Teplo z vody máslo během několika minut změkčí.
Jak rychle oloupat vejce
Loupání natvrdo uvařených vajec může být otravné, ale s tímto trikem to půjde snadno. Prvním předpokladem snadného loupání je vejce správně uvařit. Natvrdo uvařená vejce pak vložte do plastové krabičky s trochou studené vody, zavřete víčkem a jemně zatřeste. Slupka se odloupne během několika sekund a vejce zůstane neporušené.
Chladné víno za 10 minut
Obecně platí, že vínu velké teplotní šoky moc nesvědčí. Pokud ale u dveří zazvoní nečekaná návštěva a vy budete potřebovat láhev vína rychle vychladit, můžete využít tento trik. Láhev zabalte do vlhké kuchyňské utěrky a vložte do mrazáku. Během 10 minut bude mít víno správnou teplotu.
Bylinkové kostky do zásoby
Když máte přebytek čerstvých bylinek, nasekejte je, rozdělte do formiček na led, zalijte olivovým olejem a nechte zmrazit. Když budete vařit polévku, omáčku nebo těstoviny, stačí vyjmout jednu bylinkovou kostku a přidat ji přímo do pokrmu.
Zachraňte přesolenou polévku
Pokud se vám stane, že přesolíte polévku, nezoufejte! Pokud ji nejde naředit, přidejte do hrnce s polévkou oloupanou syrovou bramboru, nechte ji několik minut povařit a pak ji vyndejte. Brambora do sebe absorbuje přebytečnou sůl a polévka bude zachráněná.
Dokonale sypká rýže
Aby se vám rýže nepřipálila a zůstala sypká, přidejte do hrnce při vaření pár kapek citronové šťávy. Rýže se neslepí a bude krásně nadýchaná. Citron navíc dodá rýži lehkou a svěží chuť.
Snadné krájení cherry rajčat a hroznů
Potřebujete rychle nakrájet na půlky cherry rajčata nebo kuličky hroznového vína? Dělat to kuličku po kuličce zabere dost času. Lepší je proto nakrájet všechno najednou. Položte rajčata nebo hroznové víno na plastové víčko a přikryjte druhým víčkem. Jemně přitlačte, abyste kuličky udrželi na jednom místě, a ostrým nožem je prořízněte mezi víčky jedním tahem.
Cherry rajčata si můžete nakrájet i do těchto těstovin s tuňákem: