Rychlé večeře z jednoho pekáče: Zapečené maso, těstoviny i brambory

27. července 2019 • 00:00

Přemýšlíte, co připravit k večeři, aby to netrvalo dlouho? Vsaďte na zapečené maso, těstoviny nebo brambory. Nebo můžete klidně zkombinovat všechno dohromady. Možností je nepřeberně. Zapečené pokrmy jsou vděčné, snadné a výtečné. K večeři naprosto ideální.

Proč jsou zapékaná jídla tak oblíbená? Protože jsou nejen rychle hotová, ale hlavně pro svou úžasnou chuť díky tenké křupavé krustičce. Zapékat můžete skutečně cokoli, ať už je to maso nebo třeba těstoviny, které vám zbyly od oběda, brambory nebo zelenina.

Zapékané brambory: Vděčné a rychlé

Brambory jsou vděčná surovina, která se hodí nejen jako klasická příloha, ale i k zapékání. Mistry v gratinování (ze slova gratinée neboli zapékat) jsou Francouzi, kteří právě zapékané brambory zpopularizovali. Zkuste francouzské brambory od maminky, v nichž je mimo jiné klasický salám gothaj. Ten už dnes můžete koupit v řeznictví v prémiové kvalitě. Vynikající jsou ale i bezmasé zapečené brambory s brokolicí, na kterých si pochutnají i vegetariáni. Kromě brokolice v nich najdete také žampiony a zapečené s oblíbeným sýrem chutnají opravdu dokonale.

Zapečené těstoviny: Zužitkovat do posledního kousku

K zapékání se hodí i těstoviny, třeba ty, které vám zbyly od oběda. Zapečené špagety s mletým masem chutnají po oreganu a zasypané parmazánem uspokojí chutě i těch největších frfňalů. Na zapečení se hodí výtečně také penne. Můžete je použít například do těstovin zapečených s mozzarellou. Recept obsahuje kuřecí maso, voňavý česnek a bazalku, bylinku naprosto typickou pro letní měsíce. Máte-li rádi kysané zelí a italské ingredience vám moc neříkají, vyzkoušejte zapékané těstoviny s kysaným zelím a uzeným masem. Rychlá večeře, která nebude rozhodně nudit.

Dobroty z pekáčku pro ty, co bez masa nevydrží

Chcete-li vydatnější večeři, v níž bude opravdu více masa, vyzkoušejte kuřecí prsa zapečená s rajčaty a mozzarellou. Chuť jemného drůbežího a svěžích rajčat skvěle podtrhne bílé víno. A to nejen do skleničky k večeři, ale také přímo na podlévání masa při pečení. Máte rádi masové kuličky v rajčatové omáčce? A zkusili jste je někdy zapéct? Masové koule zapečené v rajčatech jsou originální variantou téhle dobroty. Mleté hovězí maso, sekaná rajčata, česnek, sýr a zapékací mísa nebo klidně i pekáč. Výborná večeře, která okoření váš seznam receptů. Recept, o který se nemusíte starat a za 50 minut je jídlo na stole, jsou pečená křídla na bramborách.

Zelenina na pekáči

Využijte sezónní zeleninu, jako například cukety, lilek nebo papriky. Je to na vás, co zvolíte, nebo můžete zkombinovat více druhů podle toho, co zrovna máte v lednici. Tím, že zeleninu zapečete, cukr v ní zkaramelizuje a ta získá jinou chuť. A když k ní přidáte čerstvé bylinky nebo sýr, nemůžete nic zkazit a máte jednoduchou letní večeři. Naprostá klasika je zapečená brokolice se sýrem a bílým jogurtem. Zapečené lilky jsou trochu náročnější na přípravu, ale stojí za to. Kromě lilku je v nich také cuketa, červená paprika a rajčata. Do dvaceti minut stihnete vykouzlit rychlé občerstvení pro návštěvu – zapečený lilek s parmezánem.

Autor: aši