Dochází vám nápady? Máme pro vás 5 rychlých obědů na všední dny

5. května 2020 • 00:00

Vaříte stále dokola oblíbené rodinné recepty, ale už vám i vašim blízkým po těch pár týdnech v izolaci pomalu začínají lézt krkem? I ta nejlepší jídla se časem přejí, když se často opakují. Je čas na změnu. 

Naplánujte si vaření na týden dopředu a ve všední dny se zaměřte na rychlá a jednoduchá jídla. Jídelníček by měl být pestrý na suroviny, ale nemělo by to znamenat, že se stanete otrokem sporáku.

V pondělí si dejte rybu

Filé na másle a kmínu s vařeným bramborem nebo bramborovou kaší patří mezi oblíbené stálice našich kuchyní. Zkuste ale tentokrát připravit trochu jinou variantu. V troubě upečená treska se šťouchaným hráškem je hotová do třiceti minut a chutná skvěle. Kromě porcí ryby, které se jen potřou olivovým olejem, osolí a opepří, potřebujete už jen kapustu nakrájenou na klínky, která se upeče spolu s rybou. Brambory nahradí sladký šťouchaný hrášek. Stačí ho nasypat do hrnce s vroucí vodou, minutu nebo dvě povařit, scedit, tyčovým mixérem nahrubo podrtit a pak už jen promíchat se zakysanou smetanou, nasekanou petrželkou, dochutit solí a růžovým pepřem.

V úterý vsaďte na tortilly

Z mletého hovězího zase místo obligátních hamburgerů nebo kuliček v rajské můžete připravit Španělskem inspirované tortilly s masovými kuličkami, po kterých vám určitě nebude těžko. Tenké placky jsou plné čerstvé zeleniny, jako je rukola, jarní cibulka, avokádo, nechybí svěží jogurtový dresing, šmrnc dodá čerstvá nasekaná chilli paprička a kapka limetkové šťávy. Navíc nemusíte mít obavy ze zbytečných kalorií, masové kuličky velikosti vlašského ořechu, ochucené jarní cibulkou a koriandrem, jsou totiž pečené v troubě bez tuku. A hotové jsou za 20 minut.

Ve středu je čas na vepřové

Češi vepřové milují. Mezi oblíbené části patří i prorostlý bůček, který je skvělý pečený na česneku s knedlíkem a zelím či špenátem, výborný je z něj také segedín. Oba pokrmy jsou však poměrně těžké a navíc jejich příprava zabere poměrně dost času. Zkuste proto tentokrát zdravější recept a připravte bůček pečený na zelenině. Netradiční kombinace meruňkové marmelády a chilli vytvoří na plátcích masa úžasnou zkaramelizovanou pikantní krustu, na skus pečená zelenina a brambory ovoněné rozmarýnem chuť masa skvěle doplňují.

Ve čtvrtek hlad zažeňte polévkou

Není to ale polévka ledajaká. Tahle vás stoprocentně zasytí a zároveň uspokojí chuťové buňky každého gurmána. Citronovo-kuřecí polévka překvapí příjemnou osvěžující chutí a jemnou vůní citronu. Vývar ochucený sladkou mletou paprikou je plný drůbežího masa a drobného kuskusu, který plní funkci zavářky. Bohatou chuť skvěle doplňuje nasekaná čerstvá pažitka a rozdrobený sýr feta.

V pátek uvařte těstoviny

Před vámi je víkend, který je obvykle spojen s opulentními snídaněmi a konzumací těžkých jídel z masa, proto si alespoň před ním dopřejte lehčí bezmasý oběd. Uvařte si těstoviny! Tentokrát ale ne s populární červenou omáčkou. Protože je právě sezóna chřestu a ten český je nejlepší, podpořte naše zemědělce a zkuste tagliatelle s chřestem a fazolemi edamame. Bohatě zasypané nastrouhaným pecorinem, lístky máty, růžovým pepřem a zakápnuté olivovým olejem je můžete servírovat už za 20 minut. A pokud vám těstoviny došly, připravte si domácí. Recept na ně najdete ZDE.

VIDEO: Co takhle těstoviny po italsku?

V každém čísle časopisu F.O.O.D. najdete 5 rychlých receptů na všední dny. Koupit si ho v elektronické podobě nebo přímo do schránky můžete přímo ZDE >>>

Už máte nové číslo časopisu F.O.O.D.? Už máte nové číslo časopisu F.O.O.D.? • Autor: F.O.O.D.

Autor: Lenka Chvostová, F.O.O.D.