Kuřecí maso 5x jinak: Recepty do rodinné kuchařky, které budou chutnat dětem i manželovi

18. dubna 2020 • 00:00

Kuře patří tradičně k nejoblíbenějšímu druhu masa a byla by nuda servírovat ho pořád dokola stejným způsobem. Inspirujte se některým z následujících receptů. Jsou plné barev, zeleniny i bylinek.

Burgery z podmáslového kuřete

Burgery rozhodně nemusí být nezdravá záležitost z rychlého občerstvení. Můžete si je připravit doma jako poctivé, kvalitní jídlo, na kterém si navíc všichni pochutnají. Zkuste třeba šťavnaté burgery z podmáslového kuřete. Maso si předem naložte do marinády z podmáslí, papriky a chilli. Druhý den pak pokrm připravíte jedna dvě. Kuřecí prsa stačí osmažit a vložit do opečené, majonézou namazané bulky. Přidejte rukolu a rajčata a můžete se pustit do jídla. Burgery obměňujte, přidávejte ingredience podle chuti. Ke kuřeti skvěle sedí sladké omáčky, ovoce, grilovaná zelenina i různé sýry.

Pečené kuře s bylinkami, česnekem a citronem

Pečené kuře je klasika, kterou má rád snad úplně každý. Co ale tentokrát upéct kuře jarně – s bylinkami, česnekem a citronem? Budete na něj potřebovat petrželku, tymián a rozmarýn, můžete ale přidat klidně i šalvěj. Bylinky nasekejte a spolu s nastrouhanou citronovou kůrou a nadrceným česnekem promíchejte s máslem. Směsí poté kuře potřete a dejte ho péct se zbytkem bylinek, nakrájenými citrony, česnekem a cibulí. Tohle kuře vyniká nad ostatní nejen vůní citronové kůry a másla, ale i nebývalou šťavnatostí.

Kyjevský řízek s brokolicovou kaší

Přemýšlíte nad nějakým méně tradičním jídlem, které pořádně zasytí? Pusťte se do řízku! A ne ledajakého. Kyjevský řízek je tradiční kuřecí prso s kostí v trojobalu plněné voňavou bylinkovo-máslovou nádivkou. Nejprve si připravte máslo, ke kterému přimíchejte česnek a bylinky, a uložte jej do mrazáku, aby zchladlo. Následně jím štědře naplňte kuřecí prsa rozříznutá tak, aby tvořila kapsu. Plněnému masu udělejte kabátek z plátku slaniny pro lepší chuť a poté už jen obalte jako klasický řízek v trojobalu. Řízek Kyjev můžete podávat s bramborovou kaší, pažitkovými bramborami anebo se pustit do krásně zelené kaše brokolicové.

Marinovaná kuřecí stehna se zeleninou

Velmi oblíbenou úpravou kuřecího masa je marinování, díky kterému nebývale zkřehne a zůstane šťavnaté. Vyzkoušejte naše marinovaná kuřecí stehna s brambory a zeleninou. V oleji s pikantním kořením a pomerančovou kůrou i dužinou nechte kuře odpočívat přes noc, aby natáhlo všechny chutě. Druhý den ho spolu s brambory a zeleninou vyskládejte do pekáčku a upečte dozlatova. Získáte dokonalý oběd nebo večeři a ušpiníte minimum nádobí. A to se počítá.

Kuřecí stripsy v sezamu se salátem z quinoy

Hledáte něco lehkého, co vám ale bude chutnat a zasytí? Co takhle kuřecí stripsy v sezamu se salátem z quinoy? Kousky masa obalte v jogurtu a nechte odpočinout v lednici. Díky jogurtu maso zkřehne a nebude vysušené, což může být právě u kuřecích prsou někdy problém. Pokud si vzpomenete den dopředu, bude to ideální. V případě časové nouze však postačí i hodinka. Potom už je to rychlovka. Kuře obalte v sezamových semínkách a upečte v troubě. Mezitím si můžete připravit quinou. Tato populární bezlepková plodina pochází z Jižní Ameriky a dá se využít nejen do salátů, ale třeba i jako chutná příloha. My k ní přidáme nakrájenou zeleninu a doplníme křupavými stripsy a jogurtovým dipem.

Recepty pro vás připravil časopis F.O.O.D. Nové jarní recepty plné barev a chutí najdete v novém čísle, které si můžete objednat do schránky nebo elektronicky ZDE >>>

Autor: Ilona Dobrovolná