Kuřecí maso 5x jinak: Recepty do rodinné kuchařky, které budou chutnat dětem i manželovi
Kuře patří tradičně k nejoblíbenějším druhům masa a byla by nuda servírovat ho pořád dokola stejným způsobem. Inspirujte se některým z následujících receptů. Jsou plné chutí, barev, zeleniny i bylinek.
Burgery z podmáslového kuřete
Burgery rozhodně nepatří jen do fast foodů. Můžete si je připravit doma jako poctivé, kvalitní jídlo, na kterém si všichni pochutnají. Zkuste třeba šťavnaté burgery z podmáslového kuřete. Maso si předem naložte do marinády z podmáslí, papriky a chilli. Druhý den pak pokrm připravíte jedna dvě. Kuřecí prsa stačí osmažit a vložit do opečené, majonézou namazané bulky. Přidejte rukolu a rajčata a můžete se pustit do jídla. Burgery obměňujte, přidávejte ingredience podle chuti. Ke kuřeti skvěle sedí sladké omáčky, ovoce, grilovaná zelenina i různé sýry.
Oblíbená a rychlá je kuřecí čína:
Pečené kuře s bylinkami, česnekem a citronem
Pečené kuře s bylinkami, česnekem a citronem
Pečené kuře je klasika, kterou má rád snad úplně každý. Co ale tentokrát upéct kuře jarně – s bylinkami, česnekem a citronem? Budete na něj potřebovat petrželku, tymián a rozmarýn, můžete ale přidat klidně i šalvěj. Bylinky nasekejte a spolu s nastrouhanou citronovou kůrou a nadrceným česnekem promíchejte s máslem. Směsí poté kuře potřete a dejte ho péct se zbytkem bylinek, nakrájenými citrony, česnekem a cibulí. Tohle kuře vyniká nad ostatní nejen vůní citronové kůry a másla, ale i nebývalou šťavnatostí.
Kyjevský řízek s brokolicovou kaší
Kyjevský řízek s brokolicovou kaší
Přemýšlíte nad nějakým méně tradičním jídlem, které pořádně zasytí? Pusťte se do řízku! A ne ledajakého. Kyjevský řízek je tradiční kuřecí prso s kostí v trojobalu plněné voňavou bylinkovo-máslovou nádivkou. Nejprve si připravte máslo, ke kterému přimíchejte česnek a bylinky, a uložte jej do mrazáku, aby zchladlo. Následně jím štědře naplňte kuřecí prsa rozříznutá tak, aby tvořila kapsu. Plněnému masu udělejte kabátek z plátku slaniny pro lepší chuť a poté už jen obalte jako klasický řízek v trojobalu. Řízek Kyjev můžete podávat s bramborovou kaší, pažitkovými bramborami anebo se pustit do krásně zelené kaše brokolicové.
Marinovaná kuřecí stehna se zeleninou
Marinovaná kuřecí stehna se zeleninou
Velmi oblíbenou úpravou kuřecího masa je marinování, díky kterému nebývale zkřehne a zůstane šťavnaté. Vyzkoušejte naše marinovaná kuřecí stehna s bramborami a zeleninou. V oleji s pikantním kořením a pomerančovou kůrou i dužinou nechte kuře odpočívat přes noc, aby natáhlo všechny chutě. Druhý den ho spolu s bramborami a zeleninou vyskládejte do pekáčku a upečte dozlatova. Získáte dokonalý oběd nebo večeři a ušpiníte minimum nádobí. A to se počítá.
Kuřecí stripsy v sezamu se salátem z quinoy
Hledáte něco lehkého, co vám ale bude chutnat a zasytí? Co takhle kuřecí stripsy v sezamu se salátem z quinoy?
Hledáte něco lehkého, co vám ale bude chutnat a zasytí? Co takhle kuřecí stripsy v sezamu se salátem z quinoy? Kousky masa obalte v jogurtu a nechte odpočinout v lednici. Díky jogurtu maso zkřehne a nebude vysušené, což může být právě u kuřecích prsou někdy problém. Pokud si vzpomenete den dopředu, bude to ideální. V případě časové nouze však postačí i hodinka. Potom už je to rychlovka. Kuře obalte v sezamových semínkách a upečte v troubě. Mezitím si můžete připravit quinou. Tato populární bezlepková plodina pochází z Jižní Ameriky a dá se využít nejen do salátů, ale třeba i jako chutná příloha. My k ní přidáme nakrájenou zeleninu a vše doplníme křupavými stripsy a jogurtovým dipem.
A co třeba kuře na kari se smetanou?