Hrstková polévka s vločkami: Recept našich předků na chutný pokrm ze zásob

18. dubna 2023 • 12:00

Přemýšlíte, co uvařit, a nechce se vám na nákup? Vsaďte na skromné pokrmy našich předků, sáhněte do zásob ve spíži a připravte chutnou a sytou polévku z luštěnin, obilovin a zeleniny.

Naše spíže toho skrývají ve svých útrobách víc, než si myslíme. Z běžných surovin, jako jsou brambory, luštěniny, rýže, mouka, kysané zelí a podobně, se dá vykouzlit skvělé jídlo, které zachutná celé rodině. Kdy jste si naposledy udělali škubánky s mákem, křupavý bramborák, rýžový nákyp nebo lepenici? Tahle jídla, na která se často pod vlivem moderní gastronomie zapomíná, skoro nic nestojí, uvaříte je ze zásob a přitom jsou opravdu chutná.

Jedním z takových pokrmů je také jednoduchá a vydatná hrstková polévka, vonící česnekem a majoránkou. Při její přípravě nepotřebujete váhu ani odměrku. Ingredience se totiž, jak už název napovídá, odměřují na plné hrsti. Z luštěnin budete potřebovat fazole, hrách a čočku, z obilovin pak ječné kroupy a jemné ovesné vločky. Chybět samozřejmě nemůže ani klasická polévková zelenina, jako je mrkev a kořenová petržel. Základem je pak vývar, ať už zeleninový nebo hovězí, případně uzený, který polévce dodá příjemný chuťový „ocásek“. Nejlepší je s krajícem čerstvého, z vlastního kvásku upečeného domácího chleba Šumavy.

Video se připravuje ...

Suroviny na pravou hrstkovou polévku

Počet porcí: 4–6
Doba přípravy: 30 minut + namáčení luštěnin přes noc

  • 1 hrst červených fazolí
  • 1 hrst ječných krup
  • 1 větší cibule
  • 3 mrkve
  • 2 petržele
  • slunečnicový olej
  • 2 bobkové listy
  • 1 hrst jemných ovesných vloček
  • 1 hrst hnědé čočky
  • 1 l zeleninového nebo masového vývaru
  • 1 hrst povoleného mraženého hrášku nebo hrachu suchého
  • 2–3 stroužky česneku
  • 2 lžičky sušené majoránky
  • sůl
  • pepř

Postup přípravy hrstkové polévky

1. Den předem dejte do misky fazole a kroupy, zalijte je studenou vodou a nechte do druhého dne nabobtnat. Nenechávejte mísu na příliš teplém místě, směs by mohla začít kvasit.

2. Očistěte zeleninu, cibuli pokrájejte nadrobno, mrkev a petržel na kolečka. Cibuli zpěňte na troše oleje a pár minut restujte, přidejte zeleninu, bobkové listy a opět pár minut restujte. Slijte namočené fazole s kroupami, propláchněte je a přidejte do hrnce spolu s ovesnými vločkami a čočkou. Krátce orestujte a zalijte vývarem.

3. Přiveďte k varu a vařte do změknutí, 15 až 20 minut. Luštěniny by neměly být rozvařené, ale tak akorát na skus. Přidejte povolený hrášek a už jen přiveďte k varu a ztlumte plamen. Místo mraženého hrášku klidně použijte hrách sušený, ten namočte spolu s fazolemi a kroupami.

4. Nakonec přidejte utřený česnek a polévku dochuťte solí, pepřem a sušenou majoránkou. Porce na talířích ještě ozdobte petrželkou.

Autor: red