Hrstková polévka: Recept našich předků na chutný pokrm ze zásob | Magazín | Recepty.cz

Hrstková polévka s vločkami: Recept našich předků na chutný pokrm ze zásob

1. května 2020 • 00:00

Přemýšlíte, co uvařit, a nechce se vám na nákup? Vsaďte na skromné pokrmy našich předků, sáhněte do zásob ve spíži a připravte chutnou a sytou polévku z luštěnin, obilovin a zeleniny.

Naše spíže toho skrývají ve svých útrobách víc, než si myslíme. Z běžných surovin, jako jsou brambory, luštěniny, rýže, mouka, kysané zelí a podobně, se dá vykouzlit skvělé jídlo, které zachutná celé rodině. Kdy jste si naposledy udělali škubánky s mákem, křupavý bramborák, rýžový nákyp nebo lepenici? Tahle jídla, na která se často pod vlivem moderní gastronomie zapomíná, skoro nic nestojí, uvaříte je ze zásob a přitom jsou opravdu chutná.

Jedním z takových pokrmů je také jednoduchá a vydatná hrstková polévka, vonící česnekem a majoránkou. Při její přípravě nepotřebujete váhu ani odměrku. Ingredience se totiž, jak už název napovídá, odměřují na plné hrsti. Z luštěnin budete potřebovat fazole, hrách a čočku, z obilovin pak ječné kroupy a jemné ovesné vločky. Chybět samozřejmě nemůže ani klasická polévková zelenina, jako je mrkev a kořenová petržel. Základem je pak vývar, ať už zeleninový nebo hovězí, případně uzený, který polévce dodá příjemný chuťový „ocásek“. Nejlepší je s krajícem čerstvé, z vlastního kvásku upečené domácí Šumavy.

Suroviny na pravou hrstkovou polévku

Počet porcí: 4–6
Doba přípravy: 30 minut + namáčení luštěnin přes noc

1 hrst červených fazolí
1 hrst ječných krup
1 větší cibule
3 mrkve
2 petržele
slunečnicový olej
2 bobkové listy
1 hrst jemných ovesných vloček
1 hrst hnědé čočky
1 l zeleninového nebo masového vývaru
1 hrst povoleného mraženého hrášku nebo hrachu suchého
2–3 stroužky česneku
2 lžičky sušené majoránky
sůl
pepř

Postup přípravy hrstkové polévky

1. Den předem dejte do misky fazole a kroupy, zalijte je studenou vodou a nechte do druhého dne nabobtnat. Nenechávejte mísu na příliš teplém místě, směs by mohla začít kvasit.

2. Očistěte zeleninu, cibuli pokrájejte nadrobno, mrkev a petržel na kolečka. Cibuli zpěňte na troše oleje a pár minut restujte, přidejte zeleninu, bobkové listy a opět pár minut restujte. Slijte namočené fazole s kroupami, propláchněte je a přidejte do hrnce spolu s ovesnými vločkami a čočkou. Krátce orestujte a zalijte vývarem.

3. Přiveďte k varu a vařte do změknutí, 15 až 20 minut. Luštěniny by neměly být rozvařené, ale tak akorát na skus. Přidejte povolený hrášek a už jen přiveďte k varu a ztlumte plamen. Místo mraženého hrášku klidně použijte hrách sušený, ten namočte spolu s fazolemi a kroupami.

4. Nakonec přidejte utřený česnek a polévku dochuťte solí, pepřem a sušenou majoránkou. Porce na talířích ještě ozdobte petrželkou.

V aktuálním čísle časopisu F.O.O.D. najdete celou řadu dalších zajímavých receptů na chutné pokrmy připravené ze zásob ve spíži! Předplatné i jednotlivé číslo můžete koupit přímo ZDE >>>

Už máte nové číslo časopisu F.O.O.D.?

Autor: F.O.O.D., Lenka Chvostová