Kynuté moučníky, které musíte vyzkoušet: 5 božských receptů z babiččiných kuchařek

28. dubna 2020 • 00:00

Pokud se vám podařilo sehnat droždí, ať už čerstvé nebo instantní, můžete se pustit do pečení dobrot z kynutého těsta, které patří k těm nejoblíbenějším. Inspirujte se tradičními recepty, které milovaly už naše babičky.

Čokoládová babka

Jemné nadýchané těsto a sladká náplň plná kakaa a oříšků, jemně vonící po skořici, to je neodolatelná kombinace, se kterou nikdy nešlápnete vedle. Za poněkud neobvyklým názvem čokoládová babka se skrývá tradiční židovské pečivo, které byste rozhodně měli ochutnat. Příprava efektního závinu je jednodušší, než to vypadá. Z dobře vykynutého těsta stačí jen vyválet obdélník, potřít ho směsí rozpuštěného másla, kvalitního kakaa, cukru, mletých lískových oříšků a skořice, z delší strany ho pevně zarolovat, vzniklý váleček podélně rozříznout napůl a smotat do spirály, aby byl vidět otevřený řez s čokoládou. Vzniklý cop už se pak jen přesune do obdélníkové formy vyložené pečicím papírem, nechá znovu vykynout a upeče se dozlatova. Teplou babku můžete ještě polít sirupem svařeným z vody s cukrem a medem, do kterého nakonec přidáte rum, pomerančovou šťávu a vychlazené máslo.

Video se připravuje ...

Posvícenské koláče

I když období, kdy se slaví posvícení a pečou populární bohatě zdobené koláče, spadá do podzimních měsíců, upéct si je můžete klidně kdykoliv během celého roku. A i když jejich příprava zabere o něco víc času, výsledek stojí za to. Ty z obchodů jim nesahají ani po paty. Uvidíte, že se po nich pokaždé jen zapráší. Zkuste neodolatelné posvícenské koláče ze smetanového kynutého těsta ovoněného muškátovým oříškem a rumem a při zdobení popusťte uzdu fantazii a pohrajte si s různobarevnými náplněmi z tvarohu, máku a povidel.

České buchty

Do uzlíku je ve známé pohádce Honzovi, který šel na zkušenou do světa, zabalila i jeho máma. A vám, když jste byli malí, je zase určitě pekla i vaše babička či prababička. České kynuté buchty zkrátka u nás mají dlouhou tradici. Ať už je ale naplníte povidly, marmeládou, mákem, tvarohem nebo třeba čerstvým ovocem, nikdy nešetřete na poctivém másle. V rozpuštěném vykoupejte před vložením do pekáčku každou buchtu, aby vám po upečení šly lehce oddělit od sebe, a ještě horké je pak v pekáčku bohatě polijte rozpuštěným máslem s trochou smetany a kapkou rumu, aby byly ještě voňavější a vydržely dlouho vláčné. Na talíři je pak před podáváním ještě nezapomeňte bohatě poprášit moučkovým cukrem.

Kringel

Neodolatelně voní, skvěle chutná a vypadá úžasně. Tenhle věnec z kynutého těsta, který má svůj původ v severských zemích, sice vypadá složitě, opak je ale pravdou. Pokud milujete ve skořicovém cukru obalený trdelník a skořicí plněné švýcarky a šneky, je to moučník právě pro vás. Nejčastěji se totiž plní právě směsí másla, cukru a skořice, přidat můžete i najemno nasekané či mleté lískové oříšky nebo mandle. Jestli vám ale skořice příliš nevoní, nahraďte ji kvalitním kakaem. Podrobný návod, jak kringl vytvořit, najdete ZDE.

Video se připravuje ...

Kynutý koláč s tvarohem

Nejjednodušší a nejrychlejší variací na všechny ty buchty, záviny a věnce je kynutý koláč s tvarohem na plech, připravený z těsta z hladké a polohrubé mouky. Díky vysoké vrstvě náplně z tvarohu rozmíchaného s cukrem, žloutky, vanilkovým pudinkem, citronovou kůrou a šťávou je úžasně vláčný. Šmrnc mu dodávají rozinky naložené v klasickém rumu. Pokud je ale někdo z rodiny nemá v oblibě, přidejte je třeba jen na půlku koláče a do zbytku náplně přidejte jemně pokrájené kandované ovoce.

Více receptů na sladké tradiční dobroty najdete v novém čísle časopisu F.O.O.D. Koupit si ho elektronicky nebo do schránky můžete přímo ZDE >>>

Už máte nové číslo časopisu F.O.O.D.? Už máte nové číslo časopisu F.O.O.D.? • Autor: F.O.O.D.

Autor: Lenka Chvostová, F.O.O.D.