Recepty z chřestu, kterými uvítáte jaro. Ochutnejte polévky, rizoto nebo salát!

28. dubna 2021 • 10:00

Křehká zelenina, která má sezónu od konce dubna do poloviny června, se objevovala už v receptech našich prababiček. Přesto býval chřest ještě před třiceti lety spíše vzácností, a to zejména kvůli ceně. Dnes je naštěstí mnohem dostupnější a s chřestem můžeme v kuchyni skutečně čarovat. Paleta úprav je rozmanitá a můžete ho nejen vařit, ale i zapékat, smažit či grilovat. Tyhle recepty musíte zkusit!

Chřest se do Evropy dostal v 15. století a od té doby je součástí jídelníčku nejen pro svou zajímavou chuť, ale taky pro své pozitivní účinky na lidský organismus. Chřest je nabitý vitaminy, minerály, má nízký obsah cukru, vysoký podíl vlákniny a málo kalorií, tudíž je ideální i při dietě. Celý recept a postup zobrazíte kliknutím na název konkrétního pokrmu.

Chřestová polévka i rizoto

Chřestové polévky jsou velmi chutné a pro jejich přípravu můžete použít nejen bílý chřest, ale i zelený. Vyzkoušejte třeba smetanovou polévku z mladého chřestu podle receptu časopisu F.O.O.D. Pokud je na vás chuť chřestu příliš výrazná, vyzkoušejte krémovou chřestovou polévku s bramborami. Na její základ ale rozhodně sáhněte po zeleninovém vývaru. Chřestovou polévku můžete ozvláštnit třeba pestem, zvlášť pokud se jí rozhodnete připravit z chuťově jemnějšího bílého chřestu. Chřestová polévka se smetanou, parmazánem a bazalkovým pestem ohromí při romantické večeři i rodinné oslavě. Překvapivě chuťově zajímavé je krémové italské rizoto s chřestem a bílým vínem, které připravíte překvapivě rychle a za tři čtvrtě hodiny máte oběd na stole, nebo chřestové rizoto s krevetami. Chřest ve spojení s krevetami je naprostá delikatesa.

Recepty z chřestu do 30 minut

Bílému chřestu sluší spíše jednoduché recepty a jemné potraviny a ingredience, například pravé máslo – to můžete otestovat a připravit snadný chřest na másle. Přidáte-li čerstvé křupavé krutony, vypečenou šunku a jemnou zálivku, získáte dokonalý lehký salát. Recept na tento jednoduchý salát z bílého chřestu pro vás připravil časopis F.O.O.D. Zelený chřest je výraznější, takže vynikne s aromatickou šalotkou, česnekem, zázvorem, chilli nebo dobrou hořčicí. Jako vydatnou snídani nebo lehký oběd vykouzlete omeletu z mladého chřestu a kuřecího masa podle časopisu F.O.O.D. Chutná svěže, vypadá jak z luxusní restaurace a hotovo máte do půl hodinky. Pokud se nebojíte výzev a přípravy steaků, alespoň jednou za chřestovou sezónu byste měli zkusit chřestový salát se steakem s nízkého roštěnce a hořčičnou zálivkou. Možná vás to překvapí, ale příprava steaku z roštěnce je tak nenáročná, že i s přípravou salátu zabere 30 minut.

S chřestem skvěle ladí holandská omáčka. Vyzkoušej tu naší, kterou zvládne připravit opravdu každý!

Bílý chřest, zelený nebo fialový?

Existují tři druhy chřestu a liší se v podstatě jen způsobem pěstování. Bílý chřest je asi nejoblíbenější a čím bělejší je, tím je cennější. Má nejjemnější chuť a svou bílou barvu získal díky nedostatku světla. Zemědělci hromadí půdu nad rašícími stonky a každý z nich je poté ručně sbírán a ukládán do tmavé krabice, aby zůstal bílý. Zelený chřest se pěstuje na světle a má charakteristickou zelenou barvu (díky chlorofylu). Ve většině zemí se pěstuje právě zelený chřest. Má výraznější chuť než bílá odrůda. Vyšlechtěný fialový chřest vděčí za barvu rostlinným fialovým barvivům antokyanům a chutná mírně nahořkle. Pěstuje se spíše v menším množství například ve Francii či Španělsku a nebojte se. Během vaření zezelená.

Jak vařit chřest

Chřest vybírejte a připravujte pouze čerstvý. V obchodě proto nesahejte po chřestu, pokud je „gumový“ nebo má konce zažloutlé. Čerstvý chřest by měl mít rovné, pružné a hladké stonky s pevně sevřenými lístky na vrcholu. Takový chřest bude šťavnatý a sladký. Při dobrém skladování vám doma vydrží asi týden. Mladý zelený chřest nemusíte loupat, stačí jen umýt a odříznout dřevnaté konce. Pokud jsou stonky silnější, raději je škrabkou na brambory oloupejte od poloviny délky ke koncům. Zelený chřest se většinou vaří ve slané vodě asi 4 až 10 minut, dokud není lehce měkký, ale stále křupavý. Po vaření ho vždy rovnou přelijte ledovou vodou, aby se zastavil var uvnitř. Bílý chřest je lepší vždy oloupat, a to vždy od hlavičky dolů, aby na něm nezůstala žádná slupka. Je tvrdá a vláknitá a špatně by se vám chřest kousal. Pozor, bílý chřest je velmi křehký a snadno se láme, takže při loupání postupujte opatrně. Trik těch nejlepších šéfkuchařů je přidat při vaření zeleného i bílého chřestu do vody trochu citronu, másla a cukru. Pak bude chutnat dokonale.

Autor: aši