Krupičná kaše bez hrudek není žádná věda. S těmito tipy jí budete mít v malíku

2. dubna 2019 • 00:00

Přezdívá se jí pohádka mládí, protože si na ní nejčastěji pochutnávají ti nejmenší. Na její přípravě není nic složitého a servírovat ji můžete už za deset minut. Co když vám ale příprava krupicové kaše nejde tak hladce, jak byste čekali? Měla posledně špatnou konzistenci, byla plná cucků nebo se dokonce připálila? S našimi tipy se vám to už nestane.

Vsaďte na správný poměr

Jestli krupicovou kaši vaříte často, dokážete nejspíš už množství krupice korigovat takzvaně od oka. Všem ostatním ale doporučujeme si potřebné množství krupice pečlivě odměřit. Jinak se vám může snadno stát, že místo kaše uvaříte lepidlo nebo naopak něco, co bude připomínat spíš krupicovou polévku. Ve většině po generace užívaných receptů se uvádí, že na litr mléka je potřeba 8 zarovnaných lžic krupice. Není ale lžíce jako lžíce. Lžíce našich babiček byly totiž podstatně větší než ty dnešní. Pomoci si můžete například tak, že vynásobíte 8 x 15 ml, čímž získáte 120 ml, a toto množství snadno odměříte v kuchyňské odměrce. Správná hustota krupicové kaše je ale poměrně subjektivní pojem, vypilujte si tak poměr, který bude vyhovovat.

Krupici prospěje namáčení

Pokud chcete mít kaši nádherně jemnou, krupici si předem namočte. Při vaření pak rovnoměrněji změkne. Stačí, když si vzpomenete alespoň hodinu předem. Lepší je ale nechat ji namočenou klidně celý den či noc. Odměřené množství krupice nasypte do poloviny potřebného množství mléka, důkladně rozmíchejte, ať už metličkou nebo třeba mixérem na smoothie, a směs nechte v lednici odpočívat. Pokud nepoužíváte dětskou krupičku, ale obyčejnou krupici, je namáčení o to důležitější.

Předejděte hrudkám

Abyste kaši neměli plnou nevzhledných cucků a hrudek, nepodceňte míchání. To je důležité především v první fázi vaření, kdy obsah přivádíte k varu. Málo nabotnalá krupice má tendenci vytvářet žmolky větší, s krupicí, kterou jste předem namočili, se vám bude pracovat o trochu lépe. Hrudkám můžete předejít, když dáte vařit nejdřív jen zbylou polovinu samotného mléka, a až bude vřít, přidáte mléko s nabobtnalou krupicí. V tomto případě je ale okamžité důsledné míchání nutností. Nejlepší je použít metličku. Obsah hrnce pak přivádějte k varu pozvolna, plotýnku nastavte dílek pod střední výkon. Když kaše začne probublávat, s mícháním nepřestávejte, kaše potřebuje 5–7 minut.

Aby se už nikdy nepřipálila

Krupička s mlékem má tendenci přichytávat se na dno kastrolu a rychle se připalovat. A to často i přes soustavné míchání. Stačí, když například použijete nevhodnou kuchyňskou pomůcku, jako je třeba klasická vařečka, která nedoléhá na dno. Když už chcete kaši míchat vařečkou, pořiďte si plochou s rovným koncem. Využít můžete trik našich babiček, které hrnec před nalitím mléka důkladně vymazaly máslem.

Zjemněte ji

Krupicové kaši prospěje máslo, hodně másla. Kaši totiž zjemní. A nemyslíme tím to, kterým ve finále povrch naservírované kaše přelijeme. V moment, kdy kaši odstavíte z plotny, vhoďte do ní na kostičky nakrájené máslo a míchejte, dokud se úplně nevstřebá. Uvidíte, že to hotovou kaši pozvedne úplně na jinou úroveň. Pokud chcete mít kaši skutečně jemnou a nadýchanou, vmíchejte do ní v momentě, kdy začne houstnout, žloutky, které ji zjemní, a tuhý sníh z bílků, který ji „nadýchne“.

Jak servírovat krupicovou kaši?

Dnes bereme krupicovou kaši spíše jako rychlovku z nouze. Možná jste ale nevěděli, že v minulosti byla dokonce součástí svatebního menu. Nejčastěji ji podáváme teplou, politou rozpuštěným máslem, posypanou cukrem a kakaem, někdo dává přednost raději skořici. Báječná je i kombinace s nastrouhanou čokoládou. Připravit ji ale můžete třeba s karamelizovanými jablky nebo přelitou horkou ovocnou omáčkou z jahod, malin, borůvek nebo zahradní směsi. Místo cukru se dá pokapat medem nebo javorovým sirupem. Posypat ji můžete také oříšky, rozinkami nebo obložit čerstvým ovocem. Fantazii a chutím se meze nekladou. Skvěle však kaše chutná i studená. A servírovat ji můžete v podstatě kdykoliv. Hodí se na snídani, svačinu, večeři i lehký oběd.

Chcete vyzkoušet rychlou krupicovou kaši podle časopisu F.O.O.D.? Recept najdete ZDE >>>

Autor: Lenka Chvostová