Pravá kaplická cmunda: Znáte vyhlášenou bramborovou specialitu z jihu Čech?

8. června 2020 • 00:00

Jednoduchý, přímočarý a zároveň skvělý. Takový je vydatný pokrm horalů ze Šumavy, na kterém si rádi pochutnávali naši předci. A vy si ho teď z brambor, uzeného masa a kysaného zelí můžete snadno připravit doma.

Milujete dokřupava osmažené bramboráky vonící česnekem a majoránkou? Pak si kaplickou cmundu rozhodně oblíbíte. Jde totiž vlastně o bramboráky naplněné plátky voňavé uzené krkovice a ochuceným podušeným a zahuštěným kysaným zelím.

Nejde o tradiční staročeský lidový pokrm, jakým je třeba krkonošské kyselo, plzeňské pískorky nebo hrstková polévka. Jeho historie není příliš dlouhá. Sahá jen do druhé poloviny minulého století. Autorem receptu, který vznikl vlastně z nouze, je údajně hostinský a rodák z Kaplice Oto Kořínek. Ten nechtěl ze svého podniku vyhodit hladové hosty, kteří přišli po zavíračce, a tak ze zbylých zásob v kuchyni vykouzlil pokrm, který všem zachutnal. Dostal název kaplická cmunda a v nezměněné podobě se vaří dodnes. Z jižních Čech se dokonce rozšířil do celé republiky. Připravit ho doma můžete i vy. A aby byl pokrm ještě chutnější, můžete povařené uzené maso ještě před podáváním dozlatova opéci na pánvičce.

Suroviny na tradiční kaplickou cmundu

Počet porcí: 4
Doba přípravy: 40 minut

1 lžíce sádla
1 větší cibule
500 g kysaného zelí
1 lžička krupicového cukru
1 brambora varný typ B
600 g uzené krkovice
sůl
pepř

Na bramboráky:

600 g brambor varný typ B
1 vejce
3 stroužky česneku
150 g hladké mouky
2 lžičky majoránky
100 ml mléka
olej na smažení
sůl
pepř

Postup přípravy kaplické cmundy

1. V kastrolu rozpalte sádlo a na něm orestujte cibuli nakrájenou na kostičky. Po pár minutách přidejte okapané zelí, osolte a opepřete. Zalijte 100 ml vody a poduste, asi 10 minut.

2. Přidejte cukr a najemno nastrouhanou bramboru. Ještě pár minut restujte, až brambora změkne a zahustí zelí.

3. Na bramboráky nastrouhejte oloupané brambory najemno. Přidejte vejce, prolisovaný česnek, mouku a majoránku. Osolte a opepřete. Přilijte mléko a vařečkou umíchejte hladké husté těsto.

4. Na pánvi rozehřejte olej a postupně na něm dozlatova po obou stranách opékejte bramboráky silné asi 0,5 cm.

5. Cmundu podávejte s podušeným, ochuceným a zahuštěným kysaným zelím a plátky krkovice opečené na pánvi.

Recept připravil časopis F.O.O.D. Kupte si aktuální číslo, a to elektronicky nebo do schránky bez poštovného přímo ZDE >>>

Už máte červnové číslo časopisu F.O.O.D.? Už máte červnové číslo časopisu F.O.O.D.? • Autor: F.O.O.D.

Autor: Lenka Chvostová, F.O.O.D.