Není to jen o okurkách: Nakládané cukety, rajčátka nebo sladkokyselá červená cibule hrají letos prim

14. srpna 2019 • 00:00

Léto se už tradičně snoubí se zavařováním. V mnoha domácnostech se připravují především skvělé domácí kyselé okurky. Naložit se ale dají i jiné druhy zdánlivě obyčejné zeleniny, jako je cuketa, rajčata či třeba cibule. Výsledkem pak mohou být nepřekonatelné sladkokyselé pikantní dobroty. A to je přesně to, co by nemělo ke grilovanému masu chybět. 

Přesvědčte se, že zavařování nakyselo není jen o nakládačkách, a vyzkoušejte tři recepty ze srpnového čísla časopisu F.O.O.D. Nakládaná zelenina je nejen chutná, ale i hezky vypadá. Klidně ji tak můžete třeba přinést jako malou praktickou pozornost hostiteli, až příště přijmete pozvání na BBQ. Určitě sklidíte úspěch. Recept a přesný postup zobrazíte kliknutím na název konkrétního pokrmu.

Karamelizovaná rajčata v olivovém oleji

Naložená šťavnatá a příjemně nasládlá cherry rajčata jsou delikátní pochoutkou. Skvěle se hodí do salátů a sendvičů. Přidat je můžete do burgerů, nepřekonatelná jsou jen tak na chlebu s čerstvým sýrem. Když je rozmixujete, máte skvělou omáčku k těstovinám nebo k masu. Jejich příprava přitom není tak složitá, zabere jen čtvrt hodinky. Připočíst si ale musíte 2 hodiny na pečení. Díky pobytu v troubě totiž cherry rajčata zasypaná cukrem báječně zkaramelizují. Pak už je jen stačí naskládat do sklenic, proložit plátky česneku, větvičkami tymiánu, zalít olivovým olejem a uložit do chladu a temna. Celý recept na karamelizovaná rajčata v olivovém oleji najdete zde.

Cuketové pickles s koprem

Rychle hotová, na talíři ale efektní a navíc skutečně vynikající je i další nakládaná pochoutka, kterou jsou cuketové pickles. Ty jsou připravené z mladých cuket, které jsou teď snadno dostupné. Pokud je nemáte na zahradě, seženete je za pár korun v každém supermarketu. Na tenké plátky škrabkou podélně nakrouhané cukety se posolí, nechají v cedníku asi hodinu „vypotit“, pak se opatrně naskládají do zavařovacích sklenic, bohatě proloží čerstvým koprem a zalijí pikantním nálevem z jablečného octa. Pickles skladujte v lednici, vydrží minimálně 2 týdny, pokud je ovšem dřív nesníte. Pokuste se je ale nechat alespoň dva dny odležet. Skvěle chutnají ke grilovaným i pečeným masům, do hamburgerů, využijete je do salátů, zkrátka se hodí všude tam, kde kyselá okurka. Mlsat je ale můžete i jen tak samotné na chuť.

Nakládaná červená cibule s tymiánem

Jde o univerzální chuťovku, kterou se vyplatí mít neustále po ruce. Je šťavnatá a příjemně pikantní, hodí se všude tam, kde by byla syrová cibule příliš palčivá a intenzivní. Dokonale vyladí burgery a sendviče, hodí se k jakémukoli grilovanému masu, ale také do salátů anebo prostě jen tak na chleba se sádlem či s pikantnější pomazánkou. Neméně populární pochoutkou je i sladkokyselá nakládaná cibule, jejíž příprava netrvá déle než 20 minut. Stačí jen červenou cibuli, která je sladší než ta žlutá, oloupat. Nakrájet na tenká kolečka, ty naskládat do sklenice, sem tam proložit snítkou tymiánu a zalít horkým nálevem. I v tomto případě je připravený z jablečného octa, vody, trochy cukru a soli, šmrnc mu dodává celý barevný pepř a nové koření.

Příruční zavařovací manuál

1. Nakládejte, co vám chutná – jedině tak se vyhnete situaci, že se vám budou sklenice s nakládačkami kupit ve spíži. Nikdo netvrdí, že musíte nakládat jen okurky a vyrábět čalamády. Milujete pálivé? Naložte si chilli papričky. Máte rádi rajčata? Jděte do nich.

2. Nálev není dogma – receptů je spousta, ale často se liší jen nepatrně. Takže si vylaďte svou vlastní verzi, kyselou tak akorát, dochucenou bylinkami a kořením podle vašich chutí a možností. Česnek, chilli paprička, kopr, křen, hořčičné semínko, hřebíček, tymián, rozmarýn – tyhle jednoduché suroviny dokážou kouzla, v nálevu se jejich chuť sympaticky rozvine a znásobí.

3. Olej je dobrá alternativa – sušeným rajčatům nebo chilli papričkám bude v oleji skvěle. Nakládejte do kvalitního olivového oleje, je to sice dražší varianta, ale olej pak dál použijete třeba do salátů. Díky zelenině a koření bude navíc skvěle dochucený.

4. Na velikosti záleží – malé plody budou vždy křehčí, takže pokud jde o okurky, kukuřičky, červenou řepu či cukety, sáhněte raději po drobnějších kouscích, vyplatí se to. Pokud je nekrájíte, ale používáte v celku, měly by být plody zhruba stejně velké.

5. Čistota nade vše – plňte zásadně jen do čistých, ideálně do vyvařených sklenic. Sterilizací by měla určitě projít i víčka, prostě je povařte ve vodě. A než jimi uzavřete sklenice, dohlédněte na to, aby zůstala bez poskvrny.

6.  Sterilovat, nebo ne? – výše zmiňované recepty jsou na nakládačky určené k rychlé spotřebě. Po otevření je proto spotřebujte do několika dnů. V chladu ale vydrží pár týdnů, někdy i měsíců. Pokud chcete trvanlivější produkt, bude lepší, když projde následnou sterilizací.

7. Ochutnávat ano, ale… – vždy čistou vidličkou. Pak je nutné zkontrolovat, jestli je obsah láhve ponořený v nálevu, sklenici pečlivě uzavřít a uložit ji v chladu a temnu.

Více receptů na nakládání a nejen na něj najdete v srpnovém čísle časopisu F.O.O.D. >>>

Více receptů na nakládání a nejen na něj najdete v srpnovém čísle časopisu F.O.O.D. Více receptů na nakládání a nejen na něj najdete v srpnovém čísle časopisu F.O.O.D. • Autor: F.O.O.D.

Autor: F.O.O.D., Lenka Chvostová