Svačiny na výlet i na piknik: Hrnkové muffiny s ovocem, nejlepší vajíčková pomazánka a škvarkové tyčinky

6. června 2019 • 00:00

Rychlé, snadné, přesto vynikající. Takové jsou doma připravené vydatné svačinky, které stoprocentně zaženou hlad. Přibalit si je s sebou můžete na cesty do batůžku, hodí se ale třeba i do piknikového koše. Vyzkoušejte jednoduché recepty z časopisu F.O.O.D. pro malé i velké výletníky.

Vajíčková pomazánka na křupavém chlebu uspokojí každého jedlíka

Pomazánka z natvrdo uvařených vajec patří k nejoblíbenějším. A odpírat si ji nemusíte ani na pikniku či výletu. Stačí si jen dopředu připravit obložené chleby, které pak už jen na místě vybalíte z alobalu a pustíte se do hodování. Na tradiční pomazánku potřebujete nadrobno nasekaná natvrdo uvařená vajíčka, najemno nasekanou pažitku, neochucené pomazánkové máslo, hořčici, sůl a pepř. Hotovou pak už jen namažte na čerstvý chléb, nejlépe kvasový, přikryjte druhým krajícem a svačinku nakonec dobře zabalte. Připravit chleby s vajíčkovou pomazánkou zvládnou i starší děti, nebojte se jim proto přípravu svačiny svěřit. Jídlo je pak bude mnohem víc bavit.

Náš tip:
Pokud máte k dispozici čerstvé ředkvičky, nakrájejte je na plátky a naskládejte je na namazaný chléb, dodají pomazánce ten správný říz.

Jednoduché hrnkové muffiny jako dezert

Ať už člověk „výletuje“ nebo si jen chce užít posezení na čerstvém vzduchu s blízkými nebo přáteli, rozhodně přijde vhod i něco sladkého na zub. Bez sladkého zákusku by zkrátka zážitek z jídla v přírodě nebyl dokonalý. Na cukrárnu ale v lesích asi nenarazíte a složení kupovaných oplatek není to pravé ořechové. Sbalit do krabičky samozřejmě můžete jakýkoliv nakrájený koláč, buchtu či bábovku, nevýhodou však je, že se při přepravě kvůli otřesům často úplně rozdrolí. Skvělým řešením tak jsou hrnkové muffiny s lesním ovocem, zapečené s ořechovou drobenkou. Těsto na ně máte připravené za pár minut, se vším všudy jsou hotové za půl hodiny. Co vás určitě potěší, je, že nejde o žádnou dusivou buchtu. Podmáslí jim totiž dodá perfektní vláčnost, stejně jako ovoce použité v těstě.

Škvarkové tyčinky: sváča do ruky jak dělaná

Slaná křupavá pochoutka z kynutého těsta je skvělou alternativou k oblíbeným škvarkovým plackám, které milovaly už naše babičky. Škvarkové tyčinky nejsou složité na přípravu, nezabere vám to víc než čtvrt hodinky, počítat ale musíte s časem potřebným na vykynutí těsta. Upečené jsou pak za 15–20 minut. Díky jogurtu použitému do těsta jsou navíc krásně vláčné. Výhodou je, že když vám během túry vyhládne, můžete tyčinkami snadno zahnat hlad i za chůze. Z těsta se dají klidně umotat třeba preclíky nebo jiné tvary, které zaujmou i děti.

Náš tip: Hotové vykynuté tyčinky před pečením potřete rozšlehaným bílkem a posypte hrubou solí, mákem, kmínem či sezamem. A nezapomeňte, že se skvěle hodí i k pivu či vínu.

Pokud vás jídla na piknik i do vlaku zaujala, neměli byste si rozhodně nechat ujít červnové číslo časopisu F.O.O.D., ve kterém najdete další skvělé recepty.

Červnový časopis F.O.O.D. Červnový časopis F.O.O.D. • Autor: F.O.O.D.

Autor: Lenka Chvostová, F.O.O.D.