3x moučník na víkend: Udělejte si z jahod cheesecake, tiramisu nebo crumble

1. června 2024 • 04:09

Jahody dozrávají, a přestože jsou skvělé jen tak samotné, bylo by škoda je nevyužít i do různých moučníků a dezertů, kterými si můžete sladce zpříjemnit víkend. Máme pro vás osvědčené recepty, které zvládne i začátečník, a které budou chutnat rodině i přátelům. 

Tyto tři recepty na dezerty z jahod jsou nejen chutné, ale také snadné na přípravu. Udělejte si radost a připravte si některý z nich na víkendové posezení s rodinou nebo přáteli:

Jahodový cheesecake

Jahodové tiramisu

Jahodový crumble

Z jahod si můžete připravit i osvěžující mojito>>>

Video se připravuje ...

Jahodový cheesecake

Co budete potřebovat:

  • 200 g sušenek (např. Bebe nebo karamelových)
  • 100 g másla
  • 500 g smetanového sýra (Philadelphia, Lučina apod.)
  • 200 g zakysané smetany
  • 150 g cukru
  • 3 vejce
  • 1 lžičku vanilkového extraktu

Na dokončení:

  • 300 g čerstvých jahod
  • 2 lžíce cukru
  • 1 lžíci citronové šťávy
  • lístky čerstvé máty nebo meduňky na ozdobení

Jahodový cheesecake Jahodový cheesecake • Autor: iStock

Postup:

1. Sušenky rozdrťte válečkem nebo v mixéru na jemný prášek a smíchejte je s rozpuštěným máslem. Vzniklou hmotu upěchujte na dno a částečně i boky dortové formy, jejíž dno jste vyložili papírem na pečení, a dejte vychladit do ledničky. 

2. Do mísy dejte smetanový sýr, zakysanou smetanu, cukr, vejce a vanilkový extrakt a míchejte, dokud nezískáte hladkou směs. Nalijte ji na připravený korpus ve formě, dejte ji do trouby vyhřáté na 160 °C a pečte asi 50 minut, dokud povrch nezačne zlátnout. Upečený cheesecake nechte vychladnout a pak ještě vychladit v ledničce. 

3. Jahody omyjte, nakrájejte na půlky nebo čtvrtky, smíchejte je s cukrem a citronovou šťávou a nechte chvíli odstát. Pak je rozložte na vychlazený cheesecake a ozdobte ho lístky máty nebo meduňky. 

Jahodové tiramisu

Jahodové tiramisu Jahodové tiramisu • Autor: iStock

Co budete potřebovat:

  • 500 g čerstvých jahod
  • 200 g cukrářských piškotů
  • 250 g mascarpone
  • 200 ml smetany ke šlehání
  • 100 g cukru
  • 1 lžíci citronové šťávy
  • 2 lžíce likéru Amaretto (lze vynechat)
  • lístky čerstvé máty na ozdobení

Postup:

1. Jahody omyjte, očistěte, pár si jich nechte stranou na ozdobení a zbytek rozmačkejte nebo rozmixujte a smíchejte s citronovou šťávou a polovinou cukru.

2. Mascarpone smíchejte se zbývajícím cukrem a likérem. Smetanu ušlehejte do tuha a jemně vmíchejte do mascarpone.

3. Polovinu piškotů naskládejte na dno mísy. Rozložte na ně vrstvu rozmixovaných jahod a na ně rozetřete vrstvu mascarpone krému. Přidejte další vrstvu piškotů, vrstvu jahod a zakončete vrstvou krému.

4. Navrchu ozdobte odloženými jahodami nakrájenými na plátky a lístky máty a nechte několik hodin ztuhnout v ledničce.  

Jahodový crumble

Jahodový crumble Jahodový crumble • Autor: iStock

Co budete potřebovat:

  • 500 g čerstvých jahod
  • 100 g cukru
  • 1 lžíci citronové šťávy
  • 1 lžičku vanilkového extraktu
  • 100 g hladké mouky
  • 50 g ovesných vloček
  • 100 g másla
  • 50 g hnědého cukru
  • 1 lžičku mleté skořice

Postup:

1. Jahody omyjte, očistěte, nakrájejte na menší kousky a v míse je smíchejte s cukrem, citronovou šťávou a vanilkovým extraktem.

2. Jahodovou směs přeneste do zapékací mísy. V další míse smíchejte hladkou mouku, ovesné vločky, hnědý cukr a skořici. Přidejte nakrájené máslo a prsty vše zpracujte na drobenku.

3. Připravené jahody dejte do zapékací mísy a rovnoměrně je zasypte drobenkou. Vše dejte do trouby vyhřáté na 180 °C a pečte asi 30–35 minut, dokud není drobenka zlatavá a jahody bublající.

4. Crumble nechte mírně vychladnout a podávejte ho ještě teplý, doplněný nejlépe vanilkovou zmrzlinou nebo šlehačkou.

TIP: Máte-li rádi rebarboru, můžete jí nahradit část jahod.

S jahodami je výborná také panna cotta>>>

Video se připravuje ...

Autor: Jana Dvořáková