3x moučník na víkend: Udělejte si z jahod cheesecake, tiramisu nebo crumble
Jahody dozrávají, a přestože jsou skvělé jen tak samotné, bylo by škoda je nevyužít i do různých moučníků a dezertů, kterými si můžete sladce zpříjemnit víkend. Máme pro vás osvědčené recepty, které zvládne i začátečník, a které budou chutnat rodině i přátelům.
Tyto tři recepty na dezerty z jahod jsou nejen chutné, ale také snadné na přípravu. Udělejte si radost a připravte si některý z nich na víkendové posezení s rodinou nebo přáteli:
Z jahod si můžete připravit i osvěžující mojito>>>
Jahodový cheesecake
Co budete potřebovat:
- 200 g sušenek (např. Bebe nebo karamelových)
- 100 g másla
- 500 g smetanového sýra (Philadelphia, Lučina apod.)
- 200 g zakysané smetany
- 150 g cukru
- 3 vejce
- 1 lžičku vanilkového extraktu
Na dokončení:
- 300 g čerstvých jahod
- 2 lžíce cukru
- 1 lžíci citronové šťávy
- lístky čerstvé máty nebo meduňky na ozdobení
Postup:
1. Sušenky rozdrťte válečkem nebo v mixéru na jemný prášek a smíchejte je s rozpuštěným máslem. Vzniklou hmotu upěchujte na dno a částečně i boky dortové formy, jejíž dno jste vyložili papírem na pečení, a dejte vychladit do ledničky.
2. Do mísy dejte smetanový sýr, zakysanou smetanu, cukr, vejce a vanilkový extrakt a míchejte, dokud nezískáte hladkou směs. Nalijte ji na připravený korpus ve formě, dejte ji do trouby vyhřáté na 160 °C a pečte asi 50 minut, dokud povrch nezačne zlátnout. Upečený cheesecake nechte vychladnout a pak ještě vychladit v ledničce.
3. Jahody omyjte, nakrájejte na půlky nebo čtvrtky, smíchejte je s cukrem a citronovou šťávou a nechte chvíli odstát. Pak je rozložte na vychlazený cheesecake a ozdobte ho lístky máty nebo meduňky.
Jahodové tiramisu
Co budete potřebovat:
- 500 g čerstvých jahod
- 200 g cukrářských piškotů
- 250 g mascarpone
- 200 ml smetany ke šlehání
- 100 g cukru
- 1 lžíci citronové šťávy
- 2 lžíce likéru Amaretto (lze vynechat)
- lístky čerstvé máty na ozdobení
Postup:
1. Jahody omyjte, očistěte, pár si jich nechte stranou na ozdobení a zbytek rozmačkejte nebo rozmixujte a smíchejte s citronovou šťávou a polovinou cukru.
2. Mascarpone smíchejte se zbývajícím cukrem a likérem. Smetanu ušlehejte do tuha a jemně vmíchejte do mascarpone.
3. Polovinu piškotů naskládejte na dno mísy. Rozložte na ně vrstvu rozmixovaných jahod a na ně rozetřete vrstvu mascarpone krému. Přidejte další vrstvu piškotů, vrstvu jahod a zakončete vrstvou krému.
4. Navrchu ozdobte odloženými jahodami nakrájenými na plátky a lístky máty a nechte několik hodin ztuhnout v ledničce.
Jahodový crumble
Co budete potřebovat:
- 500 g čerstvých jahod
- 100 g cukru
- 1 lžíci citronové šťávy
- 1 lžičku vanilkového extraktu
- 100 g hladké mouky
- 50 g ovesných vloček
- 100 g másla
- 50 g hnědého cukru
- 1 lžičku mleté skořice
Postup:
1. Jahody omyjte, očistěte, nakrájejte na menší kousky a v míse je smíchejte s cukrem, citronovou šťávou a vanilkovým extraktem.
2. Jahodovou směs přeneste do zapékací mísy. V další míse smíchejte hladkou mouku, ovesné vločky, hnědý cukr a skořici. Přidejte nakrájené máslo a prsty vše zpracujte na drobenku.
3. Připravené jahody dejte do zapékací mísy a rovnoměrně je zasypte drobenkou. Vše dejte do trouby vyhřáté na 180 °C a pečte asi 30–35 minut, dokud není drobenka zlatavá a jahody bublající.
4. Crumble nechte mírně vychladnout a podávejte ho ještě teplý, doplněný nejlépe vanilkovou zmrzlinou nebo šlehačkou.
TIP: Máte-li rádi rebarboru, můžete jí nahradit část jahod.
S jahodami je výborná také panna cotta>>>