Jak využít úrodu jahod? Vyrobte si domácí jahodový sirup
Jahody jsou skvělé ovoce, jejich jedinou nevýhodou je, že dlouho nevydrží. Proto když jich máte hodně najednou a nestihnete je sníst nebo z nich upéct třeba bublaninu, je ideální je zavařit. Třeba v podobě výborného domácího sirupu, ze kterého si pak můžete dělat limonádu, zmrzlinu nebo ho používat jako sladkou omáčku na palačinky, lívance a další dezerty.
Pokud se rozhodnete vyrobit si jahodový sirup sami, budete potřebovat především jahody. Ty by měly být hodně zralé a nepoškozené. Tedy nenatlučené, a už vůbec ne nahnilé. Ideální je, když zpracujete jahody v tentýž den, kdy byly sklizené.
Udělejte si z jahod i domácí marmeládu>>>
Kromě jahod se do sirupu přidává citronová šťáva (nebo kyselina citronová), která zvýrazní chuť jahod a vyrovná sladkost dodanou cukrem. Můžete případně přidat i bylinky (například mátu, meduňku, rozmarýn nebo bazalku), jedlé květy (levanduli nebo okvětní plátky růží) či vanilku (kousek lusku nebo extrakt).
Čistota je základ úspěchu
Ideální je, když zpracujete jahody v tentýž den, kdy byly sklizené. Jsou velmi choulostivé a rychle se kazí a plesniví. Proto je důležité dodržet při výrobě domácího sirupu (i marmelády) pár věcí:
- Na vaření používejte jen dokonale čisté hrnce a náčiní odolné vůči kyselinám.
- Naprosto čisté musí být i lahve nebo sklenice, do kterých budete sirup plnit. Důkladně je předem vymyjte, vypláchněte horkou vodou, postavte dnem vzhůru na čistou utěrku a nechte odkapat (neutírejte je). Před naplněním je můžete ještě preventivně vypláchnout alkoholem (například vodkou nebo rumem). Dokonale čistá musí být i víčka. Ponořte je na 6 minut do vroucí vody, vyndejte kuchyňskými kleštěmi a nechte odkapat.
- Pokud budete připravovat vařený sirup, je dobré lahve před plněním nahřát, aby nepraskly. Postavte je na plech s novinami a dejte na 10 minut do středně teplé trouby. Nebo je alespoň při plnění postavte na mokrou utěrku.
- Po naplnění hrdlo lahve otřete čistým hadříkem namočeným v horké vodě nebo alkoholu, pak ji dobře uzavřete a položte na necelou půlhodinu naležato.
Přestože cukr a kyselina citronová fungují v sirupu jako konzervanty, nevydrží vám donekonečna jako ten kupovaný. Je dobré ho uchovávat v chladu a po otevření ho spotřebovat co nejdříve. Pokud byste si chtěli domácí sirup užít i v zimě, udělejte si zásobu mražených jahod, ze kterých ho pak můžete kdykoli vyrobit.
Teď už víte všechno a můžete se pustit do vaření podle některého z následujících receptů:
K jahodovému sirupu se hodí řada bylinek, třeba bazalka, meduňka nebo máta.
Jahodový sirup
Co budete potřebovat:
- 3 kg vyzrálých jahod
- 1 l vody
- 25 g kyseliny citronové
- cukr (asi 1,3 kg na 1 litr scezené šťávy)
Postup:
1. Jahody omyjte, nechte dobře odkapat, očistěte je a po částech rozmixujte. Přidejte kyselinu citronovou a vodu, promíchejte a směs nalijte do skleněné nebo nerezové nádoby. Zakryjte ji čistým plátnem, převažte provázkem a nechte dva dny stát v chladu.
2. Pak jahodovou šťávu přeceďte přes hustý cedník, odměřte množství šťávy a nalijte ji do kastrolu. Přidejte odpovídající množství cukru, promíchejte a zahřejte k bodu varu (nevařte).
3. Jakmile se cukr rozpustí, přelijte sirup do čistých lahví, uzavřete je a sirup nechte vychladnout.
Jahodový sirup s citrusy a meduňkou
Co budete potřebovat:
- 2 kg vyzrálých jahod
- 500 ml vody
- 500 ml čerstvé šťávy z pomerančů a mandarinek
- 100 ml citronové šťávy
- cukr (asi 1,3 kg na 1 litr scezené šťávy)
- 1 citron (nejlépe chemicky neošetřený)
- 2 snítky meduňky
Postup:
1. Jahody omyjte, osušte, očistěte je a po částech rozmixujte. Zalijte je vodou, přidejte šťávu z mandarinek a pomerančů a citronovou šťávu a směs nalijte do skleněné nebo nerezové nádoby. Zakryjte ji čistým plátnem, převažte provázkem a směs nechte dva dny stát v chladu.
2. Pak šťávu přeceďte přes hustý cedník, odměřte ji, nalijte do kastrolu a přidejte odpovídající množství cukru. Dobře promíchejte, zahřejte a průběžně sbírejte pěnu, která se tvoří na povrchu.
3. Jakmile se cukr rozpustí a sirup dosáhne bodu varu, naplňte ho do čistých lahví, do každé vložte tři plátky nakrájené z chemicky neošetřeného nebo důkladně omytého citronu, přidejte několik lístků meduňky a lahve dobře uzavřete.
Jahodový sirup s brusinkami
Co budete potřebovat:
- 2,5 kg dobře vyzrálých jahod
- 1 l vody
- 500 g mražených nebo kompotovaných brusinek
- 25 g kyseliny citronové nebo vinné
- cukr (asi 1,3 – 1,5 kg na 1 litr scezené šťávy)
Postup:
1. Jahody omyjte, nechte dobře odkapat a po částech je rozmixujte.
2. Brusinky rozmačkejte a přidejte spolu s kyselinou k jahodám. Vše zalijte vodou, směs promíchejte, nalijte do skleněné nebo nerezové nádoby, zakryjte ji čistým plátnem, převažte provázkem a necháme stát dva dny v chladu.
3. Pak ovocnou šťávu přeceďte přes hustý cedník, odměřte ji a nalijte do kastrolu. Přidejte odpovídající množství cukru, promíchejte a za průběžného sbírání pěny tvořící se na povrchu zahřejte k bodu varu (nevařte).
4. Jakmile se cukr rozpustí, přelijte sirup do čistých sklenic, dobře je uzavřete a sirup nechte vychladnout.
Na letní večery je ideální jahodové mojito>>>