Jak využít úrodu jahod? Vyrobte si domácí jahodový sirup

17. června 2023 • 10:00

Jahody jsou skvělé ovoce, jejich jedinou nevýhodou je, že dlouho nevydrží. Proto když jich máte hodně najednou a nestihnete je sníst nebo z nich upéct třeba bublaninu, je ideální je zavařit. Třeba v podobě výborného domácího sirupu, ze kterého si pak můžete dělat limonádu, zmrzlinu nebo ho používat jako sladkou omáčku na palačinky, lívance a další dezerty.

Pokud se rozhodnete vyrobit si jahodový sirup sami, budete potřebovat především jahody. Ty by měly být hodně zralé a nepoškozené. Tedy nenatlučené, a už vůbec ne nahnilé. Ideální je, když zpracujete jahody v tentýž den, kdy byly sklizené.

Udělejte si z jahod i domácí marmeládu>>>

Video se připravuje ...

Kromě jahod se do sirupu přidává citronová šťáva (nebo kyselina citronová), která zvýrazní chuť jahod a vyrovná sladkost dodanou cukrem. Můžete případně přidat i bylinky (například mátu, meduňku, rozmarýn nebo bazalku), jedlé květy (levanduli nebo okvětní plátky růží) či vanilku (kousek lusku nebo extrakt).

Čistota je základ úspěchu

Ideální je, když zpracujete jahody v tentýž den, kdy byly sklizené. Jsou velmi choulostivé a rychle se kazí a plesniví. Proto je důležité dodržet při výrobě domácího sirupu (i marmelády) pár věcí:

  • Na vaření používejte jen dokonale čisté hrnce a náčiní odolné vůči kyselinám.
  • Naprosto čisté musí být i lahve nebo sklenice, do kterých budete sirup plnit. Důkladně je předem vymyjte, vypláchněte horkou vodou, postavte dnem vzhůru na čistou utěrku a nechte odkapat (neutírejte je). Před naplněním je můžete ještě preventivně vypláchnout alkoholem (například vodkou nebo rumem). Dokonale čistá musí být i víčka. Ponořte je na 6 minut do vroucí vody, vyndejte kuchyňskými kleštěmi a nechte odkapat.
  • Pokud budete připravovat vařený sirup, je dobré lahve před plněním nahřát, aby nepraskly. Postavte je na plech s novinami a dejte na 10 minut do středně teplé trouby. Nebo je alespoň při plnění postavte na mokrou utěrku.
  • Po naplnění hrdlo lahve otřete čistým hadříkem namočeným v horké vodě nebo alkoholu, pak ji dobře uzavřete a položte na necelou půlhodinu naležato.

Přestože cukr a kyselina citronová fungují v sirupu jako konzervanty, nevydrží vám donekonečna jako ten kupovaný. Je dobré ho uchovávat v chladu a po otevření ho spotřebovat co nejdříve. Pokud byste si chtěli domácí sirup užít i v zimě, udělejte si zásobu mražených jahod, ze kterých ho pak můžete kdykoli vyrobit.   

Teď už víte všechno a můžete se pustit do vaření podle některého z následujících receptů:

K jahodovému sirupu se hodí řada bylinek, třeba bazalka, meduňka nebo máta. K jahodovému sirupu se hodí řada bylinek, třeba bazalka, meduňka nebo máta. • Autor: iStock

Jahodový sirup

Co budete potřebovat:

  • 3 kg vyzrálých jahod
  • 1 l vody
  • 25 g kyseliny citronové
  • cukr (asi 1,3 kg na 1 litr scezené šťávy)

Postup:

1. Jahody omyjte, nechte dobře odkapat, očistěte je a po částech rozmixujte. Přidejte kyselinu citronovou a vodu, promíchejte a směs nalijte do skleněné nebo nerezové nádoby. Zakryjte ji čistým plátnem, převažte provázkem a nechte dva dny stát v chladu.

2. Pak jahodovou šťávu přeceďte přes hustý cedník, odměřte množství šťávy a nalijte ji do kastrolu. Přidejte odpovídající množství cukru, promíchejte a zahřejte k bodu varu (nevařte).

3. Jakmile se cukr rozpustí, přelijte sirup do čistých lahví, uzavřete je a sirup nechte vychladnout.

Jahodový sirup s citrusy a meduňkou

Co budete potřebovat:

  • 2 kg vyzrálých jahod
  • 500 ml vody
  • 500 ml čerstvé šťávy z pomerančů a mandarinek
  • 100 ml citronové šťávy
  • cukr (asi 1,3 kg na 1 litr scezené šťávy)
  • 1 citron (nejlépe chemicky neošetřený)
  • 2 snítky meduňky

Postup:

1. Jahody omyjte, osušte, očistěte je a po částech rozmixujte. Zalijte je vodou, přidejte šťávu z mandarinek a pomerančů a citronovou šťávu a směs nalijte do skleněné nebo nerezové nádoby. Zakryjte ji čistým plátnem, převažte provázkem a směs nechte dva dny stát v chladu.

2. Pak šťávu přeceďte přes hustý cedník, odměřte ji, nalijte do kastrolu a přidejte odpovídající množství cukru. Dobře promíchejte, zahřejte a průběžně sbírejte pěnu, která se tvoří na povrchu.

3. Jakmile se cukr rozpustí a sirup dosáhne bodu varu, naplňte ho do čistých lahví, do každé vložte tři plátky nakrájené z chemicky neošetřeného nebo důkladně omytého citronu, přidejte několik lístků meduňky a lahve dobře uzavřete.

Jahodový sirup s brusinkami Jahodový sirup s brusinkami • Autor: iStock

Jahodový sirup s brusinkami

Co budete potřebovat:

  • 2,5 kg dobře vyzrálých jahod
  • 1 l vody
  • 500 g mražených nebo kompotovaných brusinek
  • 25 g kyseliny citronové nebo vinné
  • cukr (asi 1,3 – 1,5 kg na 1 litr scezené šťávy)

Postup:

1. Jahody omyjte, nechte dobře odkapat a po částech je rozmixujte.

2. Brusinky rozmačkejte a přidejte spolu s kyselinou k jahodám. Vše zalijte vodou, směs promíchejte, nalijte do skleněné nebo nerezové nádoby, zakryjte ji čistým plátnem, převažte provázkem a necháme stát dva dny v chladu.

3. Pak ovocnou šťávu přeceďte přes hustý cedník, odměřte ji a nalijte do kastrolu. Přidejte odpovídající množství cukru, promíchejte a za průběžného sbírání pěny tvořící se na povrchu zahřejte k bodu varu (nevařte).

4. Jakmile se cukr rozpustí, přelijte sirup do čistých sklenic, dobře je uzavřete a sirup nechte vychladnout.

Video se připravuje ...

Autor: AK