3x moučník na víkend: Rychlá retro bábovka, roláda s jahodami a kokosový cheesecake
Víkendy jsou ideální dobou pro to, abychom si v klidu užili pečení a pak si vychutnali jeho výsledek. Jestli máte rádi pudink, máme pro vás tři recepty, v nichž pudink hraje prim. Ovšem tentokrát v trochu jiné podobě, než na kterou jste nejspíš zvyklí – jako přísada do pečení. Který moučník vyzkoušíte?
Co si upečete dobrého?
A už jste někdy zkusili tuto buchtu s pudinkem?>>>
Roláda s krémem a jahodami
Co budete potřebovat:
- 80 g hladké mouky
- 1 balíček vanilkového pudinkového prášku
- 6 vajec
- 120 g moučkového cukru + na posypání utěrky
- 250 g smetany ke šlehání
- 250 g mascarpone
- 5 lžic jahodové marmelády
- 250 g jahod
- moučkový cukr na poprášení
Postup:
1. V míse smícháme mouku s pudinkovým práškem. Z bílků ušleháme sníh, postupně do něj zašleháme moučkový cukr a šleháme ještě asi dvě minuty. Žloutky vyšleháme do pěny a zlehka do ní přimícháme tuhý sníh. Nakonec vmícháme mouku s pudinkem.
2. Připravené těsto rozetřeme na plech vyložený papírem na pečení, vložíme do trouby vyhřáté na 190 °C a pečeme asi 10 minut.
3. Mezitím si připravíme čistou utěrku a posypeme ji moučkovým cukrem. Upečený plát těsta na utěrku překlopíme, opatrně z něj stáhneme papír na pečení, plát i s utěrkou stočíme do rolády a necháme vychladnout.
4. Smetanu vyšleháme dotuha, přidáme k ní mascarpone a společně prošleháme.
5. Vychladlý upečený plát opatrně rozbalíme, potřeme ho jahodovou zavařeninou, posypeme jahodami nakrájenými na malé kousky (část jahod si necháme na ozdobení) a potřeme šlehačkovým krémem. Opět ho stočíme do rolády a necháme vychladit. Před podáváním roládu poprášíme moučkovým cukrem a ozdobíme zbylýmí jahodami.
Rychlá retro bábovka
Co budete potřebovat:
- 4 vejce
- 1 hrnek cukru
- 1 hrnek oleje
- 4 balíčky pudinkového prášku (vanilkového nebo jiného oblíbeného)
- 1/2 prášku do pečiva
- 1 vanilkový cukr
- tuk na vymazání a mouku na vysypání formy
Postup:
1. V míse utřeme vejce s cukrem, přidáme olej a znovu vše utřeme. Pak přidáme pudinkové prášky smíchané s práškem do pečiva a vanilkový cukr a dobře promícháme.
2. Těsto nalijeme do dobře vymazané a vysypané bábovkové formy, dáme do trouby vyhřáté na 160 °C a zvolna pečeme asi 45–50 minut. Zda je bábovka upečená, vyzkoušíme zapíchnutím špejle do středu těsta. Po vytažení musí zůstat suchá a bez drobečků.
3. Upečenou bábovku necháme vychladnout, pak ji opatrně vyklopíme a posypeme moučkovým cukrem.
Kokosový cheesecake
Co budete potřebovat:
Na korpus:
- 250 g kakaových nebo máslových sušenek
- 125 g másla
Na náplň:
- 500 g měkkého tvarohu
- 1/2 hrnku mléka
- 3 vejce
- 1/2 hrnku cukru
- 1/2 hrnku strouhaného kokosu
- 1 kokosový pudinkový prášek
Postup:
1. Sušenky rozdrtíme válečkem nebo rozmixujeme a smícháme je s rozpuštěným máslem. Dno dortové formy vyložíme papírem na pečení a na dno a asi do poloviny výšky boků upěchujeme připravenou hmotu (dobře to jde pomocí dna skleničky). Formu vložíme do trouby vyhřáté na 180 °C a necháme asi 8 minut zapéct. Takto připravený korpus necháme vychladit a teplotu trouby ztlumíme na 160 °C.
2. Do mísy dáme tvaroh, přidáme mléko a rozšlehaná vejce a promícháme. Pak přidáme cukr, strouhaný kokos a pudinkový prášek a znovu jemně, ale dobře promícháme.
3. Náplň nalijeme na vychladlý korpus, formou lehce klepneme o pracovní desku, abychom z náplně uvolnili vzduchové bublinky. Pak cheesecake dáme do trouby, na dno umístíme pekáček naplněný vodou a zvolna pečeme asi 50 minut.
4. Upečený cheesecake necháme vychladnout a pak ještě dobře vychladit (ideálně do druhého dne) v ledničce. Před podáváním ho můžeme ozdobit kokosovými hoblinkami.