Sladkými královnami června a července jsou bezpochyby jahody. Vychutnejte si je v lahodném koláči z tvarohu, kterému dodají svěží chuť a v němž poslouží i jako nádherná barevná dekorace.
Tento lehounký dezert tak trochu připomíná pečený cheesecake, je ale nadýchanější. A díky jahodám i chutnější a barevnější. Tenká vrstva želatiny zajistí, že jahody neoschnou a budou vypadat krásně i po několika hodinách.
Máte-li hodně jahod, nezapomeňte si z nich udělat sladké zásoby na zimu>>>
2. Do mísy dejte hladkou mouku, přidejte nakrájené změklé máslo, moučkový a vanilkový cukr, vejce a jemně nastrouhanou citronovou kůru a vše zpracujte rukama nebo pomocí robota s nástavcem typu K na tužší těsto.
3. Kulatou dortovou formu vyložte papírem na pečení a připravené těsto namačkejte po celém dně, aby tvořilo rovnoměrnou vrstvu.
4. Nyní připravte náplň. Smetanu ušlehejte dotuha. V další míse smíchejte měkký tvaroh, krupicový a vanilkový cukr, vanilkový pudinkový prášek, celá vejce a citronovou kůru. Zlehka vmíchejte ušlehanou šlehačku a náplň rovnoměrně rozetřete na těsto ve formě.
5. Koláč dejte do vyhřáté trouby a pomalu pečte asi 45 minut, dokud povrch nezhnědne. Náplň by ale neměla úplně ztuhnout, jen při zatlačení lehce pružit. Upečený koláč nechte vychladnout.
6. Jahody omyjte, dvě hezké dejte stranou a zbytek zbavte lístků a nakrájejte na plátky.
7. Plátky želatiny zalijte studenou vodou a nechte asi 10 minut nabobtnat. Pak z nich vodu lehce vymačkejte a plátky krátce zahřejte ve vhodné nádobě v mikrovlnné troubě (stačí asi 10 vteřin při plném výkonu), až se želatina rozpustí (nesmí se vařit).
8. Plátky jahod rozložte ozdobně na vychladlý koláč. Postupujte v kruzích od vnějších okrajů směrem do středu a tak, aby se plátky částečně překrývaly. Pomocí štětečku pak plátky potřete tenkou vrstvou rozehřáté želatiny a nechte zaschnout. Nakonec koláč ozdobte odloženými jahodami a můžete podávat.