Jak na dokonalou bublaninu? 6 rad, aby se vám vždy povedla

16. června 2023 • 10:00

Bublanina je letní klasika a pro většinu z nás i sladká připomínka dětství a prázdnin. Skvělá je s jahodami nebo třešněmi, ale zužitkovat do ní můžete zužitkovat i řadu dalších druhů ovoce. Přestože patří bublanina k těm snadnějším moučníkům, i tak má její příprava pár záludností. Jak to udělat, aby se vám pokaždé povedla a byla naprosto dokonalá?

Bublanina je odvozena od slova bublat a popisuje proces pečení, kdy těsto v troubě bublá a naběhne. Tak, jak se pekla dříve, připomínala spíš sladkou omeletu a přidávaly se do ní vždy třešně. Těsto se připravovalo z vajec, mléka, cukru a jen trošky mouky. Když se těsto nalilo do pekáčku a dalo do trouby, začalo intenzivně bublat a vyběhlo až k okrajům pekáčku. Protože ale nebylo našlehané ani utřené do pěny a chybělo v něm kypřidlo, po vytažení z trouby zase rychle splasklo. Rozhodně o něm tedy nebylo možné tvrdit, že bylo nadýchané a lehoučké, bylo zkrátka jen „boulovaté.“

Video se připravuje ...

Postupně se těsto začalo různě vylepšovat, až vznikla podoba bublaniny, jak ji známe dnes. S vláčným a nadýchaným těstem s velkými póry a spoustou ovoce. Jak dosáhnout toho, aby bublanina byla vždy přesně taková?

Přidejte do těsta tuk

Bublanina se většinou peče z piškotového nebo třeného těsta. Obě jsou hodně podobná, nicméně rozdíl mezi nimi je. Zatímco piškot je vzdušný a lehoučký, třené těsto je sice kypré a jemné, ale hutnější. Díky tomu se v něm udrží ovoce na povrchu a nepropadne až dolů. Pokud chcete téhož dosáhnout i v případě piškotového těsta, přidejte do něj trochu tuku, například másla nebo rostlinného oleje. Díky tomu pak také nebude tak suché. A zvolte menší a tím pádem lehčí ovoce, jako jsou borůvkytřešně nebo rybíz. Do třeného těsta se někdy přidává kromě tuku i tvaroh nebo šlehačka, aby bylo vláčnější.

Nepodceňujte výběr ovoce

Aby těsto zůstalo hezky nadýchané, neměla by se do něj dostat žádná tekutina navíc. Z toho důvodu není dobré vybírat příliš vodnaté nebo přezrálé ovoce, které během pečení pustí šťávu. Těsto se pak hůř propeče a zůstane vlhké. Nejen z toho důvodu je také dobré třešně nevypeckovávat. Dalším důvodem, který se už netýká samotného pečení, ale jistě ho ocení mnozí rodiče, je to, že děti při konzumaci bublaniny s celými třešněmi plivou pecky a tím cvičí jemnou motoriku potřebnou ke správnému vyslovení hlásek „C“ a „S“. Proto se někdy třešňové bublanině říká „logopedická buchta“.

Omyté ovoce nechte důkladně okapat, případně ho ještě osušte papírovou utěrkou. Jednotlivé kousky můžete pro jistotu ještě obalit v hrubé mouce, která do sebe část tekutiny nasákne. Udělejte to i v případě, že používáte mražené ovoce. Někdo obaluje ovoce v cukru, to ale nepomůže, protože se cukr při pečení rozpustí.

Nezapomeňte na sůl

Známé pravidlo cukrářů zní: i do sladkých moučníků přidej trochu soli. Jejím úkolem není pokrm osolit, ale zvýraznit chuť všech ostatních přísad. Nezapomeňte tedy přidat špetku nebo dvě soli i do těsta na bublaninu.

Těsto potřebuje teplo

Bublaninu je důležité péct v dobře vyhřáté troubě, proto ji včas zapněte a těsto vkládejte až v okamžiku, kdy teplota uvnitř dosáhne požadované teploty. Nemusí být moc vysoká, stačí kolem 170 °C, aby se těsto peklo pozvolna a bylo ve všech místech dobře propečené. Zda je bublanina hotová, vyzkoušejte pomocí špejle, kterou zapíchnete do středu těsta. Po vytažení musí zůstat suchá a čistá.

Buďte trpěliví

Ne nadarmo se říká, že trpělivost přináší růže, a co se týče pečení bublaniny, tak i krásně nadýchané těsto. Ono to sice svádí k tomu nakukovat během pečení do trouby, abyste zjistili, jestli už je sladké dílo hotové, ale zkuste to vydržet a neotvírat dvířka trouby příliš brzy. Snížíte tím teplotu uvnitř trouby a těsto (hlavně to piškotové) pak tolik nevyběhne. Počkejte minimálně do chvíle, kdy těsto začne na povrchu růžovět.

Borůvková bublanina Borůvková bublanina • Autor: iStock

Aby těsto zůstalo nadýchané

U piškotového těsta je velmi důležitý vzduch, který se do těsta dostane při šlehání. Těsto proto nenechávejte stát a dejte ho hned péct, jinak by z něj vzduch vyprchal, ztratilo by lehkost a kleslo. Pokud pečete bublaninu z třeného těsta, nechte ji po upečení ještě 5–10 minut ve vypnuté troubě s pootevřenými dvířky a pak ji několikrát propíchněte špejlí, aby mohl z těsta uniknout horký vzduch.

Vyberte si tu svou

Když už znáte všechny fígle na pečení bublaniny, zbývá vybrat si, kterou upečete. Jestli to bude klasická třešňovávylepšená šlehačkou, jahodová, rybízová, borůvková, broskvová, angreštováhrnečková nebo z remosky. A kdyby vás náhodou česká bublanina omrzela, zkuste jejího sladkého příbuzného z Francie – třešňový koláč clafoutis.

Autor: AK