Jak pěstovat, sklízet a zpracovat rebarboru, aby vám vydržela do další sezóny

22. června 2020 • 00:00

Naše babičky ji s oblibou používaly, pak ale na nějaký čas upadla v zapomnění. Nyní rebarbora nebo také reveň slaví velký comeback. Ať už ale máte tuhle řapíkatou zeleninu na zahradě nebo si ji kupujete, nezapomeňte, že její sezóna trvá jen dva měsíce. Jak ji tedy nejlépe uchovat, abyste si pochoutky z ní mohli vychutnávat po celý rok?

Sezóna rebarbory je jen dva měsíce

I když rebarbora své listy do země zatahuje až na sklonku roku, řapíky je možné sklízet jen na jaře, přibližně od května do června. Pak už totiž obsahují příliš velké množství kyseliny šťavelové, která je pro naše tělo nežádoucí. Porušuje iontovou rovnováhu vápníku a vápník se kvůli tomu z těla vylučuje. Pozor také na samotné listy. Ty vysoké množství kyseliny šťavelové obsahují už na jaře, proto je nikdy nejezte.

Jak rebarboru zpracovat

Sklízejte vždy jen ty mladší řapíky, a to v době, kdy jsou dlouhé asi 30–50 centimetrů. Na barvě řapíků nezáleží, mohou být zelené, růžové až sytě červené. Aby řapíky neměly příliš tuhých vláken po celé délce, je třeba, aby měla rostlina při samotném pěstování dostatek vody. Listovou čepel hned odřežte, nechte jen vějířovitý, asi dvoucentimetrový až třícentimetrový kousek, aby řapík nevysychal a nezvadl. Před přípravou sklizené řapíky dobře omyjte, spařte horkou vodou a nožem pak odspodu stáhněte tuhá vlákna, která jsou podobná jako u řapíkatého celeru.

Jak dlouho vydrží rebarbora v lednici?

Pokud víte, že reveň v blízké době zužitkujete, můžete ji uložit do lednice, nejlépe do boxu nebo zásuvky na zeleninu a ovoce, kde je pro tyto potraviny ideální vlhkost i teplota. Některé modely chladniček dokonce nabízejí možnost nastavit vlhkost podle povahy skladovaných potravin, jiné již mají hodnoty pro tento prostor přednastaveny. Rebarboru před uložením do chladničky nemyjte. V lednici vám vydrží v dobré kondici 1–2 týdny. Při teplotě 1 °C a devadesátiprocentní vlhkosti vzduchu je možné ji skladovat až tři týdny.

Zamrazte ji na později

Nejrychlejším způsobem, jak uchovat rebarboru, je uložit ji do mrazáku. Oloupané řapíky nakrájejte na několikacentimetrové kousky, rozložte je v jedné vrstvě na tác, dejte je na 2 hodiny zamrazit každý zvlášť a pak je sesypte do sáčku určeného ke skladování potravin. Bude se vám tak pak lépe odebírat potřebné množství na rebarborový koláč, protože se jednotlivé kousky neslepí k sobě. Nakrájenou rebarboru můžete před zmražením ještě krátce zblanšírovat. Stačí přivést velké množství vody do varu, přidat do ní cukr, popřípadě citronovou šťávu a po menších částech v ní pak rebarboru vždy asi minutu povařit a nechat prudce zchladit v hodně studené vodě nebo nejlépe ve vodě s ledem. Pozor na hliníkové nádobí, které reaguje s kyselinou šťavelovou.

Rebarborový kompot do koláčů i k masu

Do koláčů a moučníků můžete v zimě použít i zavařenou rebarboru. Nakrájejte ji na špalíky, naskládejte je do čistých sklenic, zalijte horkým nálevem z vody, cukru, citronové šťávy a kůry. Nálev můžeme zpestřit pomerančovou kůrou, skořicí a několika hřebíčky, badyánem nebo třeba kouskem zázvoru, po svaření všechno koření odstraňte. Sklenice zavíčkujte a zavařujte asi 25 minut při teplotě 85 °C.

Naše babičky reveň nejraději nakládaly do cukrového sirupu. Stačí řapíky nakrájet na menší kousky, ty v hrnci zasypat cukrem a nechat přes noc. Kousky rebarbory pak vyjměte a šťávu, kterou pustí, svařte na hustý sirup. V něm následně nechte rebarboru maximálně dvacet minut pomalu táhnout, jen dokud nebude měkká. Pak směs naplňte do umytých horkých sklenic a zavíčkujte.

Rebarborová marmeláda na podzim

Jednoduchá je i příprava džemu. Reveň omyjte, oloupejte, nakrájejte na špalíčky dlouhé asi dva centimetry, promíchejte s želírovacím cukrem, medem, citronovou šťávou a uveďte do varu. Vařte asi 5–10 minut, naplňte do sklenic, uzavřete, obraťte dnem vzhůru a nechte stát, dokud zavařenina nevychladne. K reveni můžete přidat také jahody nebo ji zalít ananasovým džusem. Vyzkoušejte náš recept na rebarborovo-ananasový džem s vlašskými ořechy.

Pramen zdraví, ale ne pro každého

Rebarbora je díky vysokému obsahu minerálů a vitamínů řazena mezi léčivé rostliny. Kromě vápníku, hořčíku, manganu, fosforu, sodíku, jódu a železa obsahuje i vitamin A a vitaminy skupiny B. Blahodárně působí na naši obranyschopnost, nervovou soustavu a přispívá ke snižování cholesterolu. Obsahuje také kyselinu pantotenovou, která je blahodárná pro pleť a vlasy. Většina z nás ji ale zná především jako součást mnoha skvělých sladkých moučníků a dezertů. Její neobvyklá sladkokyselá chuť je totiž nenahraditelná. Rebarboru by vzhledem k jejímu složení neměli konzumovat lidé trpící revmatismem či dnou ani ti, kteří mají problémy s ledvinami, ledvinovými kameny, močovým měchýřem a žaludečními kyselinami. Opatrně také na podávání dětem, těhotným a kojícím ženám.

Hledáte inspiraci na dezerty z revení? Ty nejlepší recepty najdete ZDE >>>

Autor: Lenka Chvostová