Jak zamrazit jahody, aby si zachovaly chuť a vůni? Tyhle 4 způsoby jsou nejlepší

2. července 2021 • 00:00

Čerstvé jahody, které uzrály pod letním sluncem, jsou nádherně červené, sladké, voňavé, doslova se rozplývají na jazyku. Ať už máte zahrádku, jezdíte na samosběr nebo chodíte na trh, výtečných jahod je všude dost. Jenže to se už brzy změní. Jak si tedy tuhle pochoutku uchovat na horší časy v té nejčerstvější podobě? Vsaďte na mrazák!

Způsobů, jak zpracovat čerstvé jahody, je celá řada. Můžete z nich udělat kompot, džem nebo třeba šťávu. Nejméně ze své přirozené chuti ovoce ztratí mražením. Můžete je použít do bublanin, koláčů, knedlíků, ale i pro přípravu koktejlů, freshů a smoothie. Ze své úžasné chuti totiž nic neztratí. Pokud je ovšem zamrazíte tak, jak se má.

Jestli ale jahody raději čerstvé, upečte si skvělý "dietní" koláč >>>

Zpracování neodkládejte

Se zpracováním čerstvě natrhaných jahod příliš neotálejte, rychle se totiž kazí. Nejlepší je zpracovat je hned v den utržení. Ze všeho nejdříve je potřeba je důkladně omýt, abyste je zbavili prachu, případných zbytků hlíny a drobného hmyzu. Poté je nechte okapat a úplně uschnout. Nemrazte jahody mokré, jinak se na nich udělá nepěkná námraza a ovoce bude znehodnoceno. Nakonec je zbavte nejlépe ostrým nožíkem stopky a nezapomeňte důkladně přebrat. Nezralé, poškozené a plesnivé plody vyřaďte, mrazte jen ty pevné a neporušené.

Jak zamrazit celé jahody

Pokud byste jahody dali zmrazit nasypané do sáčku nebo nějaké nádoby, přimrzly by vám k sobě, a vy byste tak v budoucnu museli rozmrazit celou dávku najednou. Proto je rozložte na plech nebo tác potažený potravinovou fólií či alobalem tak, aby se navzájem nedotýkaly, a vložte je do mrazničky. Až zmrznou, sesypte je do igelitového sáčku nebo vhodné krabičky a rychle vložte znovu do mrazáku. Budete tak z nich moci odebírat dle potřeby. Takto uskladněné jahody tam vydrží klidně rok, nejchutnější ale budou, když je zpracujete do třech měsíců od zmražení.

Proslaďte je

Zamrazit můžete i pomačkané plody. Očištěné a oschlé jahody pokrájejte, dejte do misky a prosypte důkladně moučkovým nebo krupicovým cukrem. Obsah misky pak promíchávejte tak dlouho, dokud se cukr nerozpustí. Dávejte ale pozor, abyste jahody zbytečně nepoškodili. Nakonec glazované jahody přesypte do krabičky, dobře uzavřete a dejte zamrazit. Takto zpracované plody vám vydrží přibližně šest měsíců.

Zalijte je sirupem

Další možností je zalít celé nebo pokrájené plody cukrovým sirupem. Ten připravíte svařením vody s cukrem v poměru 1 díl vody na 4 díly cukru. Hustým sirupem pak zalijte jahody v misce a dejte je zmrazit. Vydrží vám půl roku a využít je můžete na přípravu náplně do koláče nebo jako přeliv na zmrzlinu, palačinky nebo lívance.

Jahodová dřeň jako nanuk i na vaření

Další možností je rozmixovat nebo rozmačkat jahody s cukrem na pyré a zamrazit je jako dřeň. Tu následně můžete použít k přípravě různých dezertů, mléčných koktejlů, smoothies či dochucení nealkoholických i alkoholických koktejlů. Podávat ji můžete ale i místo zmrzliny. Jahodovou dřeň milují děti i dospělí. Ideální je zamrazit pyré do obalu na tlačenku. Můžete si pak odkrojit vždy jen potřebné množství. Využít ale můžete také formičky na led. Dřeň spotřebujte do půl roku.

Vyzkoušet také můžete jahodovou zmrzlinu ze 4 surovin, je hotová raz dva >>>

Podívejte se, jak správně mrazit potraviny a čeho se vyvarovat, ZDE>>>

Autor: Lenka Chvostová