3x moučník na víkend: Rebarborový koláč s drobenkou, tvarohové řezy s jahodami a rychlý banánový koláč

3. května 2024 • 04:43

Už víte, co sladkého upéct na víkend? Udělejte si dobrý koláč! Využít do něj můžete první rebarboru, která mu dodá příjemně nakyslou chuť, tvaroh a sladké jahody, které mu dodají šťavnatost a ještě sladší chuť, nebo banány, které v obchodech seženete vždy, a koláč bude díky nim mnohem vláčnější.

Co si upečete dobrého? 

Rebarborový koláč s drobenkou

Tvarohové řezy s jahodami a mátovým cukrem

Banánový koláč

Jestli máte rádi rebarboru, udělejte si z ní i domácí sirup>>>

Video se připravuje ...

Rebarborový koláč s drobenkou

Rebarborový koláč s drobenkou Rebarborový koláč s drobenkou • Autor: iStock

Co budete potřebovat: 

  • 2 vejce
  • 1/2 hrnku + 3 lžíce krupicového cukru 
  • 1/2 hrnku oleje
  • 300 ml bílého jogurtu
  • 2 hrnky polohrubé mouky
  • 1 prášek do pečiva
  • špetku soli
  • 500 g rebarbory
  • tuk na vymazání a hrubou mouku na vysypání formy

Na drobenku:

  • 150 g hrubé mouky
  • 70 g másla
  • 70 g krupicového cukru 

Postup:

1. V míse utřete celá vejce s půlkou hrnku krupicového cukru do světlé pěny. Postupně přidejte olej, jogurt a nakonec mouku smíchanou s práškem do pečiva a špetkou soli.   

2. Rebarborové stonky oloupejte škrabkou na brambory, nakrájejte je na kostičky a posypte krupicovým cukrem. 

3. Připravené těsto nalijte na hlubší plech vymazaný tukem a vysypaný moukou a rovnoměrně na něj rozložte rebarborové kostičky.

4. Hrubou mouku smíchejte s nakrájeným máslem a cukrem a vše promněte prsty na drobenku. Nasypte ji na koláč, dejte ho do trouby vyhřáté na 175 °C a pečte přibližně 35 minut dozlatova. 

Tvarohové řezy s jahodami a mátovým cukrem

Tvarohové řezy s jahodami a mátovým cukrem Tvarohové řezy s jahodami a mátovým cukrem • Autor: archiv

Co budete potřebovat:

  • 3 vejce
  • 90 g krupicového cukru
  • 1 lžičku nastrouhané citronové kůry
  • 100 g hladké mouky
  • olej na vymazání a hrubou mouku na vysypání formy

Na náplň:

  • 250 g měkkého tvarohu
  • 1 vanilkový cukr
  • 80 g moučkového cukru
  • 1 lžičku nastrouhané citronové kůry
  • 250 ml smetany ke šlehání

Na dokončení:

  • 300 g čerstvých jahod
  • 100 g krupicového cukru
  • 1 hrst mátových lístků

Postup:

1. Žloutky vyšlehejte s polovinou cukru do pěny. Z bílků ušlehejte tuhý sníh, zašlehejte do něj zbylý cukr a sníh promíchejte se žloutkovou pěnou. Nakonec po částech vmíchejte mouku s citronovou kůrou.

2. Těsto rozetřete do vymazané a vysypané čtvercové nebo obdélníkové formy, dejte do trouby vyhřáté na 170 °C a pečte asi 35 minut. Po krátkém zchladnutí vyndejte piškot z formy a nechte ho úplně vychladnout.

3. Na náplň smíchejte tvaroh s vanilkovým a moučkovým cukrem a citronovou kůrou. Pak vmíchejte smetanu ušlehanou do tuha. Dále připravte mátový cukr. Mátové lístky a cukr dejte do hmoždíře a dobře podrťte paličkou. Můžete je také společně rozmixovat, ale jen několika krátkými pulzy. Jahody omyjte a nakrájejte na čtvrtiny nebo osminy.

4. Tvarohovou náplň rozetřete na vychladlý piškot, přidejte nakrájené jahody a posypte je mátovým cukrem. Před podáváním piškot nakrájejte na řezy. 

Rychlý banánový koláč

Banánový koláč Banánový koláč • Autor: iStock

Co budete potřebovat:

  • 2 vejce
  • 130 g třtinového cukru
  • 200 g hladké mouky
  • 50 g mandlové mouky
  • 1 lžíci kakaa
  • 2 lžičky prášku do pečiva
  • 3 banány
  • 150 ml kefíru
  • 1 lžičku mleté skořice
  • 1 lžíci ovesných vloček

Postup:

1. Vejce prošlehejte s 80 g třinového cukru. Přidejte hladkou i mandlovou mouku, kakao, prášek do pečiva, jeden rozmixovaný banán a kefír. Ušlehejte hladké těsto a naplňte jím kulatou koláčovou formu vyloženou papírem na pečení.

2. Zbylé banány podélně nakrájejte a vyskládejte je na těsto. Posypte je zbylým cukrem smíchaným se skořicí a ovesnými vločkami, koláč dejte do trouby vyhřáté na 180 °C a pečte asi 30–35 minut dozlatova.

Už jste někdy zkusili domácí punčák?>>>

Video se připravuje ...

Autor: Anna Kopečková