3x moučník na víkend: Rebarborový koláč s drobenkou, tvarohové řezy s jahodami a rychlý banánový koláč
Už víte, co sladkého upéct na víkend? Udělejte si dobrý koláč! Využít do něj můžete první rebarboru, která mu dodá příjemně nakyslou chuť, tvaroh a sladké jahody, které mu dodají šťavnatost a ještě sladší chuť, nebo banány, které v obchodech seženete vždy, a koláč bude díky nim mnohem vláčnější.
Co si upečete dobrého?
Tvarohové řezy s jahodami a mátovým cukrem
Jestli máte rádi rebarboru, udělejte si z ní i domácí sirup>>>
Rebarborový koláč s drobenkou
Co budete potřebovat:
- 2 vejce
- 1/2 hrnku + 3 lžíce krupicového cukru
- 1/2 hrnku oleje
- 300 ml bílého jogurtu
- 2 hrnky polohrubé mouky
- 1 prášek do pečiva
- špetku soli
- 500 g rebarbory
- tuk na vymazání a hrubou mouku na vysypání formy
Na drobenku:
- 150 g hrubé mouky
- 70 g másla
- 70 g krupicového cukru
Postup:
1. V míse utřete celá vejce s půlkou hrnku krupicového cukru do světlé pěny. Postupně přidejte olej, jogurt a nakonec mouku smíchanou s práškem do pečiva a špetkou soli.
2. Rebarborové stonky oloupejte škrabkou na brambory, nakrájejte je na kostičky a posypte krupicovým cukrem.
3. Připravené těsto nalijte na hlubší plech vymazaný tukem a vysypaný moukou a rovnoměrně na něj rozložte rebarborové kostičky.
4. Hrubou mouku smíchejte s nakrájeným máslem a cukrem a vše promněte prsty na drobenku. Nasypte ji na koláč, dejte ho do trouby vyhřáté na 175 °C a pečte přibližně 35 minut dozlatova.
Tvarohové řezy s jahodami a mátovým cukrem
Tvarohové řezy s jahodami a mátovým cukrem
Co budete potřebovat:
- 3 vejce
- 90 g krupicového cukru
- 1 lžičku nastrouhané citronové kůry
- 100 g hladké mouky
- olej na vymazání a hrubou mouku na vysypání formy
Na náplň:
- 250 g měkkého tvarohu
- 1 vanilkový cukr
- 80 g moučkového cukru
- 1 lžičku nastrouhané citronové kůry
- 250 ml smetany ke šlehání
Na dokončení:
- 300 g čerstvých jahod
- 100 g krupicového cukru
- 1 hrst mátových lístků
Postup:
1. Žloutky vyšlehejte s polovinou cukru do pěny. Z bílků ušlehejte tuhý sníh, zašlehejte do něj zbylý cukr a sníh promíchejte se žloutkovou pěnou. Nakonec po částech vmíchejte mouku s citronovou kůrou.
2. Těsto rozetřete do vymazané a vysypané čtvercové nebo obdélníkové formy, dejte do trouby vyhřáté na 170 °C a pečte asi 35 minut. Po krátkém zchladnutí vyndejte piškot z formy a nechte ho úplně vychladnout.
3. Na náplň smíchejte tvaroh s vanilkovým a moučkovým cukrem a citronovou kůrou. Pak vmíchejte smetanu ušlehanou do tuha. Dále připravte mátový cukr. Mátové lístky a cukr dejte do hmoždíře a dobře podrťte paličkou. Můžete je také společně rozmixovat, ale jen několika krátkými pulzy. Jahody omyjte a nakrájejte na čtvrtiny nebo osminy.
4. Tvarohovou náplň rozetřete na vychladlý piškot, přidejte nakrájené jahody a posypte je mátovým cukrem. Před podáváním piškot nakrájejte na řezy.
Rychlý banánový koláč
Co budete potřebovat:
- 2 vejce
- 130 g třtinového cukru
- 200 g hladké mouky
- 50 g mandlové mouky
- 1 lžíci kakaa
- 2 lžičky prášku do pečiva
- 3 banány
- 150 ml kefíru
- 1 lžičku mleté skořice
- 1 lžíci ovesných vloček
Postup:
1. Vejce prošlehejte s 80 g třinového cukru. Přidejte hladkou i mandlovou mouku, kakao, prášek do pečiva, jeden rozmixovaný banán a kefír. Ušlehejte hladké těsto a naplňte jím kulatou koláčovou formu vyloženou papírem na pečení.
2. Zbylé banány podélně nakrájejte a vyskládejte je na těsto. Posypte je zbylým cukrem smíchaným se skořicí a ovesnými vločkami, koláč dejte do trouby vyhřáté na 180 °C a pečte asi 30–35 minut dozlatova.
Už jste někdy zkusili domácí punčák?>>>