15 originálních receptů na chalupu: Po těchto jídlech se bude rodina olizovat až za ušima
Letní slunečné počasí přímo vybízí k odpočinku na chalupě. Jenže tam bohužel není žádný program all inclusive, a tak mnozí řeší otázku, co připravit na stůl, aby se rodina dobře najedla a vy jste nemuseli trávit celé dny v kuchyni. Abychom vám to trochu ulehčili, připravili jsme pro vás přehled jídel, jejichž příprava nezabere tolik času, a která budou rodině určitě chutnat.
Cuketové placky
Cuketa je v poslední době velmi populární zelenina. Je možné ji upravit naslano i nasladko a vždy chutná skvěle. Příprava oblíbených cuketových placek je velmi snadná, za 20 minut máte hotovo. Podávat je můžete s chutným pestem z petržele, ořechů a se zakysanou smetanou nebo jako přílohu k masu z grilu.
Z cuket si můžete uvařit i báječnou cuketovou polévku>>>
Grilované kuře à la parrilla
Grilované kuře s pikantním kořením je chalupářská klasika, kterou nepohrdne žádný vděčný strávník. Marináda připravená spojením česneku, chilli papriček a sladké papriky dodá grilovanému kuřeti úplně jiný rozměr. Náš tip je podávat ho se spálenými mrkvemi s brynzou a mátou, ale výborné bude i s lehkým salátkem z polníčku, rajčat a paprik.
Bramborový guláš
Rychlý, jednoduchý a chutný oběd, to je bramborový guláš. Nechte ho bublat na plotně a mezitím odpočívejte na terase nebo si prolistujte oblíbený časopis. Servírujte ho s chlebem, přidejte čerstvé bylinky ze zahrádky a úspěch je zaručen.
Hrnkový koláč s drobenkou a blumami
Chutný oběd je vždy potřeba zakončit sladkou tečkou. Blumy, borůvky, meruňky, jahody, to vše můžete použít navrch lahodného koláče s ořechovou drobenkou. Tento lehký koláč bez vážení s blumami a drobenkou si zamiluje celá rodina a vám nezabere jeho příprava víc než 20 minut.
Jednoduchý losos na grilu
Skvělý tip na lehký oběd i večeři je grilovaný filet z lososa, jehož příprava je velmi snadná a zabere jen chviličku. Naložte ho do olivového oleje s citronovou šťávou, čerstvým rozmarýnem, opečte dozlatova na grilu a servírujte s pečivem nebo jen se zeleninovým salátkem z pokladů vaší zahrady.
Hrníčková pomerančová bábovka
Milovníky bábovek potěší tradiční bábovka v originálním kabátku. A že pomeranč k českému létu nepatří? To sice ne, ale připomene vám horké dny ve slunném Španělsku. Sladký sirup, který jednoduše vytvoříte z pomerančové šťávy a cukru, a bábovku s ním po upečení polijete, jí dodá vláčnost, nadýchanost a vůni. Na závěr zkuste hrníčkovou pomerančovou bábovku polít čokoládovou polevou, jen se po ní zapráší!
Salát z grilované zeleniny
Během horkých dní vás jistě potěší skvělá lehká večeře, do které zužitkujete všechno, co zrovna sklízíte ze záhonu. Kombinace pečených paprik, cuket a piniových oříšků ve spojení s balzamikem je prostě senzační. Chcete-li salát z grilované zeleniny ještě lepší, nadrobte na něj balkánský sýr nebo řeckou fetu.
Zapečené papriky s mletým hovězím a mozzarellou
Kdo by neznal pečené papriky. Co takhle vyzkoušet letní variantu baby paprik zapečených s hovězím masem a mozzarellou? Rozhodně si je oblíbíte. Jsou lehké, syté, a co je nejlepší, i studené chutnají skvěle.
Těstoviny s pancettou a hráškem
Špagety jsou sázka na jistotu. Navíc v kombinaci s tradiční italskou uzeninou, hráškem a parmazánem je budete milovat. Příprava této lahůdky vám zabere pouhých 20 minut a na talíři budou těstoviny s pancettou a hráškem jen hrát.
Lívance z podmáslí s borůvkami a javorovým sirupem
Jemné a nadýchané lívance z podmáslí, doplněné o lesní borůvky a javorový sirup. Podmáslí těsto zjemní, bude díky němu svěží, nadýchané a kypré. Ať už budete lívance podávat jako dezert ke kávě nebo jako snídani pro vaše ratolesti, budou mizet z talířů rychlostí blesku.
Pečené brambory s brynzou a slaninou
Brambory se drží na prvních příčkách těch nejpoužívanějších surovin. Zapomeňte na klasiku v podobě francouzských brambor nebo brambor jako přílohy, zkuste opečené brambory doplněné brynzou, dozlatova opečenou slaninou, posypané čerstvou šalotkou a pažitkou. Tahle československá fúze si vás tutově získá.
Tvarohové knedlíky s meruňkami
Meruňkové knedlíky k létu neodmyslitelně patří. Nebojte se využít i jiné sezonní ovoce a zkuste i variantu s borůvkami, švestkami nebo letními jablíčky se skořicí. Přesvědčte se sami, tyto knedlíky jsou prostě dokonalé.
Pstruh s bylinkovou krustou
Je známo, že pstruh patří mezi naše nejoblíbenější ryby. Zkuste ho tentokrát připravit trochu jinak a vychutnejte si jemné rybí maso v kombinaci s bylinkami, česnekem a parmazánem. K pstruhovi s bylinkovou krustou vám bude stačit zelenina ze zahrady nebo brambory máslem maštěné.
Rajčatová polévka s petrželovým pestem
Tak trochu jiná varianta rajské polévky, to je rajčatová polévka ze Středomoří, která v poslední době sklízí úspěch a napravila reputaci té ze školní jídelny. Ozdobte ji pestem z petrželky, česneku, parmazánu a slunečnicových semínek. Toto dokonalé spojení chutí si zamilujete od prvního sousta.
Vejce se špenátem a prosciuttem
Nevíte, co rychlého připravit na snídani? Překvapit strávníky můžete i v polních podmínkách. Sáhněte po vajíčkách, čerstvém listovém špenátu a jarní cibulce. Přidejte ještě pár plátků prosciutta a dokonalá omeleta je na stole.