15 originálních receptů na chalupu: Po těchto jídlech se bude rodina olizovat až za ušima

19. července 2024 • 05:14

Letní slunečné počasí přímo vybízí k odpočinku na chalupě. Jenže tam bohužel není žádný program all inclusive, a tak mnozí řeší otázku, co připravit na stůl, aby se rodina dobře najedla a vy jste nemuseli trávit celé dny v kuchyni. Abychom vám to trochu ulehčili, připravili jsme pro vás přehled jídel, jejichž příprava nezabere tolik času, a která budou rodině určitě chutnat. 

Cuketové placky

Příprava oblíbených cuketových placek je velmi snadná, zabere vám bezmála 20 minut času Příprava oblíbených cuketových placek je velmi snadná, zabere vám bezmála 20 minut času • Autor: F.O.O.D.

Cuketa je v poslední době velmi populární zelenina. Je možné ji upravit naslano i nasladko a vždy chutná skvěle. Příprava oblíbených cuketových placek je velmi snadná, za 20 minut máte hotovo. Podávat je můžete s chutným pestem z petržele, ořechů a se zakysanou smetanou nebo jako přílohu k masu z grilu

Z cuket si můžete uvařit i báječnou cuketovou polévku>>>

 

Grilované kuře à la parrilla

Grilované kuře s pikantním kořením je chalupářská klasika, kterou nepohrdne žádný vděčný strávník Grilované kuře s pikantním kořením je chalupářská klasika, kterou nepohrdne žádný vděčný strávník • Autor: Fuego

Grilované kuře s pikantním kořením je chalupářská klasika, kterou nepohrdne žádný vděčný strávník. Marináda připravená spojením česneku, chilli papriček a sladké papriky dodá grilovanému kuřeti úplně jiný rozměr. Náš tip je podávat ho se spálenými mrkvemi s brynzou a mátou, ale výborné bude i s lehkým salátkem z polníčku, rajčat a paprik.

Bramborový guláš

Bramborový guláš je ideální na chalupu, vše připravíte v jednom kotlíku Bramborový guláš je ideální na chalupu, vše připravíte v jednom kotlíku • Autor: Blesk Vaše recepty

Rychlý, jednoduchý a chutný oběd, to je bramborový guláš. Nechte ho bublat na plotně a mezitím odpočívejte na terase nebo si prolistujte oblíbený časopis. Servírujte ho s chlebem, přidejte čerstvé bylinky ze zahrádky a úspěch je zaručen.

Hrnkový koláč s drobenkou a blumami

Hrnkový koláč s blumami Hrnkový koláč s blumami • Autor: F.O.O.D.

Chutný oběd je vždy potřeba zakončit sladkou tečkou. Blumy, borůvky, meruňky, jahody, to vše můžete použít navrch lahodného koláče s ořechovou drobenkou. Tento lehký koláč bez vážení s blumami a drobenkou si zamiluje celá rodina a vám nezabere jeho příprava víc než 20 minut. 

Jednoduchý losos na grilu

Losos je tučná ryba sama o sobě, nepotřebuje proto žádný přidaný olej, a bude i tak chutnat skvěle Losos je tučná ryba sama o sobě, nepotřebuje proto žádný přidaný olej, a bude i tak chutnat skvěle • Autor: profimedia

Skvělý tip na lehký oběd i večeři je grilovaný filet z lososa, jehož příprava je velmi snadná a zabere jen chviličku. Naložte ho do olivového oleje s citronovou šťávou, čerstvým rozmarýnem, opečte dozlatova na grilu a servírujte s pečivem nebo jen se zeleninovým salátkem z pokladů vaší zahrady.

Hrníčková pomerančová bábovka

Hrníčková pomerančová bábovka Hrníčková pomerančová bábovka • Autor: iStock

Milovníky bábovek potěší tradiční bábovka v originálním kabátku. A že pomeranč k českému létu nepatří? To sice ne, ale připomene vám horké dny ve slunném Španělsku. Sladký sirup, který jednoduše vytvoříte z pomerančové šťávy a cukru, a bábovku s ním po upečení polijete, jí dodá vláčnost, nadýchanost a vůni. Na závěr zkuste hrníčkovou pomerančovou bábovku polít čokoládovou polevou, jen se po ní zapráší!

Salát z grilované zeleniny

Salát z grilované zeleniny Salát z grilované zeleniny • Autor: F.O.O.D.

Během horkých dní vás jistě potěší skvělá lehká večeře, do které zužitkujete všechno, co zrovna sklízíte ze záhonu. Kombinace pečených paprik, cuket a piniových oříšků ve spojení s balzamikem je prostě senzační. Chcete-li salát z grilované zeleniny ještě lepší, nadrobte na něj balkánský sýr nebo řeckou fetu.

Zapečené papriky s mletým hovězím a mozzarellou

Co takhle vyzkoušet letní variantu baby paprik zapečených s hovězím masem posypaných mozzarellou? Co takhle vyzkoušet letní variantu baby paprik zapečených s hovězím masem posypaných mozzarellou? • Autor: F.O.O.D.

Kdo by neznal pečené papriky. Co takhle vyzkoušet letní variantu baby paprik zapečených s hovězím masem a mozzarellou? Rozhodně si je oblíbíte. Jsou lehké, syté, a co je nejlepší, i studené chutnají skvěle.

Těstoviny s pancettou a hráškem

Těstoviny s pancettou a hráškem Těstoviny s pancettou a hráškem • Autor: F.O.O.D.

Špagety jsou sázka na jistotu. Navíc v kombinaci s tradiční italskou uzeninou, hráškem a parmazánem je budete milovat. Příprava této lahůdky vám zabere pouhých 20 minut a na talíři budou těstoviny s pancettou a hráškem jen hrát.

Lívance z podmáslí s borůvkami a javorovým sirupem

Lívance z podmáslí s borůvkami Lívance z podmáslí s borůvkami • Autor: F.O.O.D.

Jemné a nadýchané lívance z podmáslí, doplněné o lesní borůvky a javorový sirup. Podmáslí těsto zjemní, bude díky němu svěží, nadýchané a kypré. Ať už budete lívance podávat jako dezert ke kávě nebo jako snídani pro vaše ratolesti, budou mizet z talířů rychlostí blesku.

Pečené brambory s brynzou a slaninou

Pečené brambory s brynzou a slaninou Pečené brambory s brynzou a slaninou • Autor: F.O.O.D.

Brambory se drží na prvních příčkách těch nejpoužívanějších surovin. Zapomeňte na klasiku v podobě francouzských brambor nebo brambor jako přílohy, zkuste opečené brambory doplněné brynzou, dozlatova opečenou slaninou, posypané čerstvou šalotkou a pažitkou. Tahle československá fúze si vás tutově získá.

Tvarohové knedlíky s meruňkami

Meruňkové knedlíky z pařeného těsta jako od babičky Meruňkové knedlíky z pařeného těsta jako od babičky • Autor: F.O.O.D.

Meruňkové knedlíky k létu neodmyslitelně patří. Nebojte se využít i jiné sezonní ovoce a zkuste i variantu s borůvkami, švestkami nebo letními jablíčky se skořicí. Přesvědčte se sami, tyto knedlíky jsou prostě dokonalé. 

Pstruh s bylinkovou krustou

Pstruh s bylinkovou krustou Pstruh s bylinkovou krustou • Autor: F.O.O.D.

Je známo, že pstruh patří mezi naše nejoblíbenější ryby. Zkuste ho tentokrát připravit trochu jinak a vychutnejte si jemné rybí maso v kombinaci s bylinkami, česnekem a parmazánem. K pstruhovi s bylinkovou krustou vám bude stačit zelenina ze zahrady nebo brambory máslem maštěné.

Rajčatová polévka s petrželovým pestem

Rajčatová polévka je lahodná a sytá Rajčatová polévka je lahodná a sytá • Autor: istock

Tak trochu jiná varianta rajské polévky, to je rajčatová polévka ze Středomoří, která v poslední době sklízí úspěch a napravila reputaci té ze školní jídelny. Ozdobte ji pestem z petrželky, česneku, parmazánu a slunečnicových semínek. Toto dokonalé spojení chutí si zamilujete od prvního sousta. 

Vejce se špenátem a prosciuttem

Vejce se špenátem a prosciuttem Vejce se špenátem a prosciuttem • Autor: F.O.O.D.

Nevíte, co rychlého připravit na snídani? Překvapit strávníky můžete i v polních podmínkách. Sáhněte po vajíčkách, čerstvém listovém špenátu a jarní cibulce. Přidejte ještě pár plátků prosciutta a dokonalá omeleta je na stole.

Na chalupě si můžete uvařit i rychlou čínu>>>

Autor: red