Chalupářské recepty: Užijte si všechny chutě, které léto nabízí

8. července 2023 • 10:00

Léto na chalupě má své kouzlo. A jestli nevíte, co budete vařit, nezoufejte. S našimi tipy si hravě poradíte s jídelníčkem ať na víkend nebo od pondělí do pátku. Zahajte chataření bramboračkou, potěšte se tradičním buřtgulášem, ugrilujte si famózního pstruha a hody zakončete sladkou tečkou třeba v podobě koláče s drobenkou.

Polévka v hlavní roli

V horkých letních dnech k obědu postačí hutná a sytá polévka. Přesně taková je fazolová polévka s rajčaty a kapustou, kde nechybí ani celer, česnek a cibule. Nebo zůstaňte u klasické bramboračky., v níž se dají hříbky v době, kdy ještě nerostou, nahradit i žampiony:

Video se připravuje ...

Vsaďte na chalupářskou klasiku!

Oblíbené buřty na pivě jsou bezkonkurenční klasika, která na chalupu zkrátka patří. Stejně tak tradiční buřtguláš je jídlo, které zvládnete připravit i v polních podmínkách. Báječně poslouží také klasické lečo, tak jak ho všichni dobře znáte.

Klasické lečo na vašem seznamu nesmí chybět Klasické lečo na vašem seznamu nesmí chybět • Autor: F.O.O.D.

Vyzkoušet můžete i dozlatova usmažené bramboráky vonící česnekem, majoránkou, které si nejlépe vychutnáte v kombinaci se zelným salátem. Přepadla-li vás o dovolené chuť na omáčku, pak přinášíme tip na rychlou koprovku s vařeným vejcem. Věřte nebo ne, tuto lahodu z čerstvého voňavého kopru připravíte za pár minut.

Čas na grilování

Během vymýšlení jídelníčku nezapomínejte na gril. Je to totiž velký pomocník a ušetří vám spoustu času a stání v kuchyni. Vychutnejte si třeba grilovaného lososa nebo pstruha s rajčatovou salsou a pomerančem. Ryby podávejte s opečenými brambory a oběd snů je na stole za pár minut. Během chalupaření byste si rozhodně neměli nechat ujít ani večeři v podobě grilovaného kuřete a la parrilla s chilli papričkami a česnekem. Zazáříte také s vepřovými špízy s mrkví, ovoněnými majoránkou.  

Grilovaný pstruh je delikatesa, která vám zpříjemní týdenní menu Grilovaný pstruh je delikatesa, která vám zpříjemní týdenní menu • Autor: iStock

Sladká tečka na závěr

Jako dezert servírujte tvarohové knedlíky s jahodami. Využít můžete i jiné ovoce, záleží na tom, co máte zrovna po ruce. Nezapomeňte knedlíky řádně polít rozehřátým máslíčkem a poprášit moučkovým cukrem. Jinou dokonalou sladkou tečkou může být hrnečková pomerančová bábovka, kterou vykouzlíte snadno bez váhy. Také na váš seznam přidejte hrnkový koláč s drobenkou a blumami. Jednoduchý a rychlý koláč bude mizet rychlostí blesku.

Video se připravuje ...

Autor: red